Burada dünyanın 4. büyük gölü vardı
Aral Gölü bir zamanlar Orta Asya'nın denizi olarak anılıyordu. Dünyanın en büyük dördüncü gölü olan Aral Gölü'nün yüzde 90'nı son 50 yıl içinde kurudu.
Bilim adamları, Aral Gölü'nün bu şekilde kurumasını dünyanın yaşadığı en büyük ekolojik felaketler arasında gösteriyor. Aral Gölü'nün kurumasına dikkati çekmek için bölgeye giden BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, "Aral Gölü'nün kurumasının dünyanın en korkunç felaketlerinden biri" dedi.
Orta Asya ülkelerine yaptığı gezi çerçevesinde, bugün göl üzerinde helikopterle incelemelerde bulunan Ban, daha sonra bir zamanlar Aral'ın sahilindeki bir kasaba olan Munyak'a gitti.
ESKİ İSKELE GEMİ MEZARLIĞI
Munyak'tan sonra Özbekistan'daki özerk Karakalpak bölgesinin başkenti Nukus'ta gazetecilere açıklama yapan Ban, Munyak'taki eski iskelede “Hiçbir şey görmedim. Gördüğüm tek şey bir gemi mezarlığı idi” dedi.
BAN: ŞOKE OLDUM
Aral'ın durumunun “açıkça dünyanın en kötü çevre felaketlerden biri olduğunu” belirten Ban, “Şoke oldum” diye konuştu.
BM Genel Sekreteri Ban, bölge ülkelerinin liderlerini aralarındaki anlaşmazlıkları bir kenara bırakarak, biraraya gelip, Aral sorununa bir çözüm bulmaya çağırdı ve çözüm çabalarına BM'nin yardım edeceği sözünü verdi.
DERE YATAKLARI DEĞİŞTİRİLDİ
Bir zamanlar dünyanın dördüncü büyük gölü olan Aral, Sovyetler Birliği döneminde bölgede pamuk üretimi artırmak için göle dökülen ırmakların yataklarının büyük oranda değiştirilmesi sonucu, yüzde 90 oranında kurudu.