Bulgur ve Mercimek Zamlanabilir

Bulgur ve Mercimek Zamlanabilir

Ziraatçiler Ramazan'ın yaklaşmasıyla bulgur ve mercimek fiyatlarında artış yaşanacağını öne sürdü.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Ramazan ayı yaklaşırken bulgur ve mercimek fiyatlarında artış yaşanacağını öne sürdü.

Yetkin, düzenlediği basın toplantısında, kuraklık nedeniyle üretimin düşmesi ve spekülatif fiyat artışları nedeniyle mercimek ve pirinç gibi bir çok gıda maddesinin "lüks" hale geldiğini söyledi.

Gıda fiyatlarında son bir yılda yaşanan artışların tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de spekülasyon eğilimini artırdığına işaret eden Yetkin, "bakliyat başta olmak üzere bazı hububat türlerini kapsayan bu spekülasyon eğilimi, halkın satın alma gücündeki düşme ve bunun sonucu tüketimin azalması nedeniyle bekleneni veremedi" diye konuştu.

Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklık nedeniyle bu yıl mercimek üretiminde düşüş beklendiğini ifade eden Yetkin, şöyle konuştu:

"Pirinç ve mercimek fiyatlarının artışına tepki olarak tüketimin kısılması, dar gelirli vatandaşları bulgur ve makarna gibi buğdaya dayalı ürünlere yöneltecek. Ramazan ayı yaklaşırken bulgur ve mercimek fiyatlarında artış yaşanacağını düşünüyoruz. Ancak bu fiyatları dernek olarak izleyeceğiz. Spekülatif amaçlı hareket edenleri ve haksız kazanç sağlayanları Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na şikayet edeceğiz ve bu kişileri teşhir edeceğiz."

Yetkin, şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinin durdurulması veya ertelenmesi gerektiğini savundu.

Önümüzdeki hafta fındık alımıyla ilgili açıklamanın yapılacağını anımsatan Yetkin, taban fiyatın kilogram başına 3-4 YTL arasında olabileceğini sözlerine ekledi.

Bayraktar: Spekülatörlere fırsat verilmemeli

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, başta kırmızı mercimek olmak üzere baklagiller ve pirinci stoklayarak Ramazan ayında piyasaya sürmek isteyen spekülatörlere fırsat verilmemesini istedi.

Bayraktar, birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, sebze, meyve, baklagiller ve diğer tarımsal ürünlerde Temmuz ayı üretici ve tüketici fiyatları konusunda bilgi verdi, yaklaşan Ramazan ayı öncesinde uyarılarda bulundu.

Bu ay üretici ve tüketici fiyatları arasında yaş sebze ve meyvede yüzde 449, kurutulmuş ürünlerde yüzde 188, baklagillerde yüzde 281, pirinçte yüzde 378 ve hayvansal ürünlerde yüzde 210 fark olduğunu belirten Bayraktar, üretici ve tüketici fiyat farkının en fazla olduğu ürünlerin salatalık, limon, pirinç, patlıcan ve elma olduğunu söyledi.

Türkiye kırmızı mercimek üretiminin yüzde 86'sını gerçekleştiren Güneydoğu Anadolu bölgesinde kuraklık nedeniyle görülecek yüzde 60 azalmanın 250 bin ton azalmaya neden olacağını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Rekoltesi düşük olan başta kırmızı mercimek olmak üzere nohut, kuru fasulye gibi baklagiller yanında ayrıca pirinçte, bu ürünleri stoklayarak Ramazan ayında piyasaya sürmek isteyen spekülatörlere fırsat verilmemelidir. Aksi takdirde bu ürünlerde fiyatlar patlar.

Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle meydana gelmesi beklenen talep artışının bir takım stokçular ve fırsatçılar tarafından suiistimal edilmesi fiyatların suni olarak artmasını sağlayacaktır."