Bu yaz kiraz bol

Bu yaz kiraz bol

Yaz Aylarının Vazgeçilmez Meyveleri Arasında Yer Alan Kiraz, Tezgâhları Süslemeye Başladı. Ancak Kuraklık Sebebiyle Üretimin Düşmesi ve İhracat, Fiyatı Yükseltiyor. Bursa'daki Önemli Kiraz Üretim Merkezlerinden Keles İlçesinde Kilosunu 4 - 5 YTL Arasında

Yaz aylarının vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan kiraz, tezgâhları süslemeye başladı. Ancak kuraklık sebebiyle üretimin düşmesi ve ihracat, fiyatı yükseltiyor. Bursa'daki önemli kiraz üretim merkezlerinden Keles ilçesinde kilosunu 4- 5 YTL arasında değişen fiyatlarla pazarlayan üreticiler satışlardan memnun.

Keles'te birçok vatandaşın geçim kaynağı olan ve Türkiye'nin meyvecilikte en büyük tarımsal ihracat kalemleri arasında yer alan kirazda geçen yıl yaşanan kuraklığın asıl etkisini bu yıl gösterdiğini belirten Kelesli kiraz üreticileri,taleplerin arttığını söylüyor. İlçede yıllık ortalama 5 bin ton üretilen kirazın faydaları saymakla bitmiyor. Güçlü bir ağrı kesici olarak bilinen kirazın 20 tanesinde 12- 25 miligram arası antosiyanin maddesi bulunuyor ve bu maddenin ağrı kesici etkisi aspirinden on kat daha fazla. Kolesterolü ve kan şekerini düşüren kirazda bulunan flavanoidler vücuttaki zehri temizleyerek antioksidan etki yapıyor. Nikotinin vücuttan atılmasına da yardımcı olan kiraz böbreklerin taş ve kum yapmasını önleyerek varsa zamanla döküyor. Ayrıca yüzde oluşan sivilcelerin giderilmesini sağlıyor.

ÇİFTÇİLERE ORGANİK KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ KURSU

Yetiştirdiği kiraz ve çilekle organik tarım diyarı olarak bilinen Keles'te İlçe tarım Müdürlüğü ile Halk Eğitimi merkezi tarafından çiftçilere organik kiraz yetiştiriciliği kursu verilecek.

Proje kapsamında Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nce başta kiraz üretiminin yoğun olduğu merkezler gruplanarak civardaki tüm köyleri kapsayacak biçimde planlama çalışmaları yapılacak ve altı yıl içerisinde tamamlanacak. Keles Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nce organik kiraz yetiştiriciliği kurslarının 80'er saatlik düzenlenerek ilçe merkezi ve tüm köyleri kapsayacak biçimde uygulanması İlçe Tarım Müdürlüğü ile iş birliği yapılarak zirai ilaçlama, bahçe bitkileri ve tarla bitkileri konusunda uzman olan ziraat mühendisi ve teknisyenlerinden eğitim amaçlı faydalanılması amaçlanıyor. Toprağın hazırlanması, ekim ve dikimin, ilaçlamanın, gübrelemenin ve sulamanın organik olarak yapılmasının kiraz üreticisine kavratılması, toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığı konusunda üreticiyi bilinçlendirme, organik kiraz yetiştiriciliği ile pazar imkanlarının artırılması ve üreticinin ekonomik yönden daha da güçlendirilmesinin de amaçlandığı proje ile yıllık kiraz üretimi 5 bin ton civarında olan kiraz yetiştiriciliğinin, organik biçimde yapılmasının eğitiminin yanı sıra ilçe ve ülke ekonomisine katkı sağlanması da amaçlanıyor.

Organik kiraz yetiştiriciliği kursları 80'er saatlik düzenlenerek ilçe merkezi ve tüm köyleri kapsayacak biçimde uygulanacak ve her öğretim yılında 100 üreticinin eğitimden geçirilmesi ve altı yıl sonunda 600 üreticiye ulaşılması hedef kitle olarak seçildi.


sondakika