Bu soruları kim çözecek
Milyonların üniversite kapılarında süründüğü Türkiye'de, adı konmamış ÖSS rezaleti yaşanıyor!
ÖSS bu yıl için bitti ama tartışmalar sürüyor. Binlerce öğrenci, gelecekleri için 180 soruyu 3 saatte çözerken, profesörler bir fen sorusunu yaklaşık 2 saatte çözebildi. Uğur Dershaneleri Koordinatörü Alparslan Alemdar, FEN 2 testindeki 4 ve 13. fizik sorularının çözümünün 2 sayfa tutmasını eleştirdi
ÖSS yerleştirmeleriyle beraber bitti ama sorulara ilişkin tartışmalar sürüyor. Bu yılki sınavda sorulan FEN 2 testindeki 4 ve 13'üncü soruları uzmanlar adeta 'zulüm' olarak niteledi. Uğur Dershaneleri Eğitim Öğretim Koordinatörü Alparslan Alemdar, ÖSS'lerde sorulan soruların ne amaçladığı, neyi ölçmek istediğinin belli olması gerektiğini belirterek, Sorular net ve tartışmaya açık olmamalı dedi.
Alemdar, Bir soruyu hazırlamanın çeşitli kriterleri var. Bir soruyu İTÜ'deki bir profesöre sorduğunuz zaman, profesör bunu bir-iki sayfa kağıt harcayarak ve 2 saatte ancak sorunun net cevabını veriyorsa, bu soru sakattır. Bunu lise düzeyi öğrenciye soruyorsunuz. Böyle soru sorulmaz şeklinde konuştu.
Böylesi soruların sakatlığı dışında haksızlığı da beraberinde getirdiğini ifade eden Alemdar, Çünkü bu soruyu çözemediği için boş bırakan öğrenci vardır, atarak tutturan öğrenci de vardır. Bu da sorunun amacı dışına çıktığını gösterir dedi. Alemdar, şöyle konuştu:
ÖSS çok önemli bir sınav. Ve senede bir kere yapılıyor. Kelime oyunlarının yapılmaması lazım. Soruların anlamlarının değiştirilmemesi lazım.
ÖSS adayları bu soruyu nasıl çözsün!
ÖSS'DE adaylara 180 soruluk alan testi için 195 dakika (3 saat 15 dakika) süre tanınıyor. Adaylar bu süre içerisinde başarılı olmak için 180 soruyu da yanıtlamak zorunda. Fen testindeki 4 ve 13. soruların çözümü öylesine zorladı ki, çözümün notları bile iki sayfa tuttu. Uzmanlar bu tür soruların zaman kaybettirdiğini savundu.
İTÜ'lü hocalara götürdü
2008 ÖSS'de Fen 2'de sorulan fizik sorusunu ekibiyle çözmekte zorlanan Uğur Dershaneleri Eğitim Öğretim Koordinatörü Alparslan Alemdar, sorunun çözümü için İTÜ'lü profesörlerden yardım istedi. Her biri alanında uzman olan profesörler, soruyu çözmek için sayfalarca kağıt harcayarak 2 saat uğraştılar.
Bekir TÜRKMENOĞLU /Akşam