Bu paşaya biri dokunsun
Tuğgeneral Es'in tutuklanmasının ardından dönemin Tümen Komutanı Tümgeneral Kaya'nın da 'suç ve suçluyu korumak' iddiasıyla ifadesi alındı.
DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
6 askerin şehit olduğu mayın patlaması olayını önce örtbas etmek isteyen, ardından mayınları bizzat döşediğini itiraf eden Tuğgeneral Es'i "Hiç önemli değil" diyerek teselli eden Gürbüz Kaya hakkında işlem yapılmaması şehit aileleri tarafından tepkiyle karşılandı. Hukuk çevreleri olayın tek bir kişi üzerine yıkılmak istendiğine dikkat çekerek, sorumluluğu bulunan herkesin cezalandırılması gerektiğini söyledi. Gürbüz Kaya'nın olayın ardından kamuoyuna da yansıyan ses kayıtlarına dikkat çeken şehit yakınları bu konuşmayı yapan general rütbesindeki bir kişinin Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapamayacağını dile getirdi. Gürbüz Kaya'nın görevden alınmasını ve hakim karşısına çıkarılmasını isteyen şehit aileleri davanın takipçisi olacaklarını belirttiler.
Askeri Savcılık mayın soruşturmasını derinleştiriyor. Tuğgeneral Zeki Es'in tutuklanmasıyla sonuçlanan Hakkari Çukurca'daki mayın patlaması soruşturması çerçevesinde yaralanan askerlerin ifadesini alan askeri savcı, Tugay'daki görevlilerin de tek tek bilgisine başvurdu. En geç 1 ay içinde iddianame hazırlığını tamamlayacağı belirtilen askeri savcının, 5 muvazzaf subay ile ilgili de ciddi ithamlarda bulunduğu kaydedildi. Yaklaşık 1 yıldır yürütülen ve 60'dan fazla askerin ve Tugay'daki tüm bölük komutanlarının ifadesini alan askeri savcının suç tespitini yaptığı ifade edildi. Şehit aileleri ile de görüşen savcıya ailelerin ihmal ve tedbirsizlikten yakındıkları belirtildi.Son YAŞ toplantısında Balyoz davası nedeniyle terfi ettirilmeyen ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesine terfi etmek için dava açan dönemin Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya'nın da ifadesi alındı.
DAVA 1 AY İÇİNDE AÇILABİLİR
Hakkari Çukurca'da meydana gelen ve 6 askerin şehit olduğu olayla ilgili Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmada sona yaklaşıldı. Delilleri ve suç tespitini tamamlayan askeri savcının en geç 1 ay içinde davayı açacağı belirtildi. Soruşturma dosyasını tamamlayan askeri savcının iddianame hazırlığını da bitirmek üzere olduğu kaydedildi. Soruşturma çerçevesinde suç tespitlerini yapan askeri savcının, dava dosyasını delillerle mahkemeye sunacağı ifade edildi. Askeri savcılık dosya üzerinde gizlilik kararı aldı. "Taksirle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçlamasıyla tutuklanan Zeki Es hakkında 18 ile 36 yıl arasında hapis isteniyor. Olayla ilgili soruşturmayı yürüten askeri savcının yaklaşık bir yıldır suç tespiti yaptığı ve delilleri topladığı belirtildi. Askeri savcının 60'a yakın asker ile olayın cereyan ettiği 20. Sınır Tugay'ındaki tüm bölük komutanlarının ifadesini aldığı kaydedildi. Soruşturma savcısının şehit ailelerinin de bilgisine başvurduğu ve şehit ailelerinin ihmal ve tedbirsizlikten yakındıkları ifade edildi. Rütbeleri üsteğmen ile general arasında olduğu belirtilen 5 subay hakkında da çok ciddi ithamların yer aldığı belirtilen soruşturma dosyasında askeri savcının "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek, görevi ihmal, delillerin karartılması, tedbirsizlik" suçlamalarına yer verdiği ifade edildi.
KARARTMA İDDİASI
Soruşturmanın en önemli ayağını ise kamuoyuna da yansıyan ses kayıtlarındaki telefon görüşmelerinin soruşturması oluşturdu. Bu çerçevede dönemin Hakkari Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya ile yine dönemin Hakkari Çukurca 20. Sınır Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es arasında geçen telefon görüşmelerinin de dava dosyasına girdiği belirtildi. 2010 yılı Ağustos ayı Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında, Balyoz Darbe Davasının görüldüğü Mahkeme tarafından hakkında yakalama emri çıkarıldığı için terfi ettirilmeyen ancak Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne terfi davası açan Gürbüz Kaya'nın "suç ve suçluyu korumak", "delilleri karartmak" iddialarıyla ilgili ifadesinin alındığı belirtildi. Kaya, ses kayıtlarında Zeki Es ile aralarında geçen telefon görüşmesinde "olayla ilgili hiçbir sıkıntının bulunmadığını" söylemişti.
TÜRKİYE'Yİ ZORDA BIRAKACAK
Türkiye, Kanada'nın başkenti Ottawa'da yapılan "anti personel mayınlarının üretimini ve kullanımını" yasaklayan Ottawa sözleşmesini 12 Mart 2003'de TBMM'de kabul etmişti. Hakkari Çukurca'da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine kayıtlı anti tank mayınlarını kullandığı için bu sözleşmeyi de ihmal etmiş oldu. Bu durumda Türkiye bu olayla ilgili uluslararası anlaşmanın şartlarını yerine getirmemek suçlamasıyla da karşı karşıya kalacak.
Tek bir komutan ile halledilecek bir şey değil
Emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu, Hakkari Çukurca'da 6 askerin şehit düşmesine sebep olan mayınları döşemekle suçlanan Tuğreneral Zeki Es'in tutuklanmasına ilişkin, olayın tek bir komutan ile halledilecek bir şey olmadığını söyledi. Tarımcıoğlu, olayın önce PKK tarafından yapıldığı söylenerek kapatılmak istendiğini hatırlattı. Ancak olayın böyle olmadığı, maddi delillerle anlatılınca olayın farklı bir safhaya girdiğini dile getiren Tarımcıoğlu, "İlk defa olarak Genelkurmay Başkanlığı bir soruşturma açtı, ihmal üzerine. Büyük bir ihtimalle, önceki komuta kademesinin biraz yavaş davranmasından dolayı sonuç alınamadı. Yeni komuta kademesiyle birlikte prosedür tamamlandı, savcılığa verildi. Hukuki süreç başladı. Tutuklanmayı böyle algılamak lazım" dedi. Tarımcıoğlu, şöyle devam etti: "Yoksa tek bir komutan ile halledilecek bir şey değil. Çünkü olayın arkasında komutan diyor ki 'Maalesef biz yaptık.' Bu 'önemli değil' cümlesi mutlaka değerlendirilecektir."
Emri o verdiyse suça iştirakle cezalandırılır
Emekli Askeri Yargıtay üyesi Hasan Tüysüzoğlu, dosyada gizlilik kararı bulunduğunu belirterek, "Eğer Gürbüz Kaya'nın emri ile mayın döşenmiş ise aynı derece suça iştirak etme ile cezalandırılır. Ancak böyle bir emir vermediyse o zaman ses kayıtlarındaki ifadelerine de bakılırsa suçu ve suçluya gizlemek ve delillerin karartılması iddialarıyla hakkında işlem yapılabilir. Ancak askeri savcılık tarafından yürütülen bir soruşturmada bir generalin tutuklanması iyi bir gelişme olarak kaydedilmelidir" dedi. İLHAN TOPRAK - Yeni Şafak