Bu markette para kullanmak yasak
Sivas'ta ihtiyaç sahibi vatandaşların gıdadan giyime kadar her türlü gereksinimlerini belirlenen limitler ölçüsünde ücretsiz karşılanabiliyor.
Sivas Belediyesi ve Hayat Ağacı Derneği işbirliğiyle 2006 yılında Belediye Sosyal İşler Müdürlüğünün Sularbaşı Mahallesi'ndeki binasında kurulan Gıda Bankası, yoksul vatandaşlara yardım elini uzatıyor.
Hayırsever vatandaşların ayni ve nakdi bağışları sonucu stantları doldurulan Gıda Bankasında, ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen aileler her türlü gereksinimini fert sayısına göre belirlenen limitler doğrultusunda ücretsiz olarak karşılayabiliyor.
Reyonlarında gıdadan temizlik malzemesine, beyaz eşyadan mobilyaya, gelinlikten çeyiz eşyasına, çikolatadan oyuncağa kadar her türlü ürünün bulunduğu Gıda Bankası'ndan normalde aylık bin 100 aile faydalanıyor.
Ramazan ayında bu yardımlarını 4-5 kat daha artıran Gıda Bankası, bu ayda yaklaşık 5 bin aileye yardım elini uzatıyor.
-ÇİKOLATA REYONU ÇOCUKLARIN UĞRAK YERİ-
Limiti doğrultusunda istediği ürünü alabilen vatandaşlara, alışveriş sonrasında servis imkanı da sunularak aldıkları ürünler evlerine bırakılıyor.
Paranın geçmediği market olarak adlandırılan Gıda Bankasında bugünlerde en fazla tüketilen ürünlerin başında çikolata ve temizlik malzemesi geliyor. Gıda Bankasına aileleriyle birlikte gelen çocuklar, çikolata reyonuna uğramadan bankadan ayrılmıyor.
-BELEDİYE BAŞKANI ÜRGÜP-
Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda Bankası sisteminin sosyal yardımlaşmada Türkiye'ye model olduğunu, Devlet Denetleme Kurulunun en son açıkladığı rapora göre de tüm Türkiye'ye model olarak tavsiye edildiğini belirtti.
Burada veren el ile alan elin birbirini görmeden buluşturulduğu bir sistemin işlediğini anlatan Ürgüp, ''bu sistem içerisinde ihtiyaç sahipleri sadece bir koli ile muhatap olmamakta, ellerindeki limiti buradan yerine göre temizlik malzemeleri, yerine göre çocuklarının istemiş olduğu çikolataları ve diğer ihtiyaç malzemelerini, gıdaları alarak karşılayabilmektedirler'' dedi.
Hayır sahiplerinin her türlü kurbanlarının da Gıda Bankasında bağış olarak kabul edildiğini, kurban etlerinin şoklanarak buzdolabına konulduğunu ve normal alışverişlerinin dışında ailelere 1,5-2 kiloluk paketler halinde verildiğini belirten Ürgüp, şunları söyledi:
''Dolayısıyla çağımızda böyle bir sistem çok önemlidir. İhtiyaçların tamamının karşılanması mümkün değildir. Ciddi manada bütün dünyada, bütün Türkiye'de ve Sivas'ta insanlar bir işsizlik durumuyla karşı karşıyadır. İşte bu sistem hiç değilse insanların zaruri ihtiyacını görebilecek bir sistemdir. Bütün hemşehrilerimizin, özellikle hayır sahiplerinin bu sisteme dönüp baktıklarında net, şeffaf bir şekilde denetimin olduğu da görülmektedir. Hangi ürünün kime, ne şekilde verildiği bize aradan geçen 3 ay, 5 ay, 1 sene sonra sorulduğunda dahi bunu izah edebilecek durumdayız. Bu manada bu sistemi çok önemsiyoruz.''
-ÇİKOLATA TÜKETİMİ FAZLA-
Gıda Bankasından normal şartlarda ayda bin 100 ailenin faydalandığını, ayrıca ramazan ayına mahsus olarak 3 bin aileye daha yardımda bulunulduğunu anlatan Ürgüp, ''gıda ürünlerinin tamamı olmakla birlikte özellikle temizlik malzemesi tüketiminde ciddi bir artış var. Çikolata türü malzemelerde ciddi bir artış söz konusu. Biz burada örneklediğimizde görüyoruz ki çocuklarıyla gelen ailelerin ilk almak istedikleri çikolatalı ürünlerdir. Bu manada Gıda Bankası giyecek de dahil böyle bir ihtiyacı sağlamaya yönelik bir sistemdir'' diye konuştu.
Bankanın bütçesini artırmaya yönelik çalışmaları çerçevesinde desteğe ihtiyaçlarının olduğunu ifade eden Ürgüp, ''Hayat Ağacı Derneğinin başkanı ve Sivas'ın da belediye başkanı olarak toptancılarımızı, organize sanayi bölgesindeki iş adamlarımızı, esnaflarımızı, ilgili arkadaşlarımızı da ziyaret ederek bu hayırları artırıyoruz'' dedi.
Ramazan ayında ''bir oruçluyu da sen doyur'' adı altında bir kampanya düzenlediklerini, kurdukları stantlarda vatandaşların bağışlarını kabul ettiklerini ifade eden Ürgüp, Sivas'ta 70 bin aile olduğunu, her aileden aylık ortalama 1 TL bağış almaları halinde yılda yaklaşık 700-800 milyar toplanabileceğini söyledi.
Muhtelif kampanyalar yaparak halkın dikkatini çekmeye çalıştıklarını anlatan Ürgüp, ''şu anda kamuoyunun dikkatini çektiğimizi zannediyorum. Bağışlar hızlı bir şekilde gelmektedir. Çünkü güvenilir, kontrole açık, şeffaf bir sistem ve ihtiyaç sahipleri konusunda da çok ciddi ve titiz bir araştırmamız var, yani bu malzemelerin gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştığından emin olabilirler. Onun dışında bir hemşehrimiz bize 'ben 50 tane insana bağış yapmak istiyorum' diyorsa, biz ona 50 tane ismi rahatlıkla verebiliyoruz ve o da gönül rahatlığıyla kendi eliyle bu bağışını da yapabiliyor. Yani her türlü durumda alan el ile veren eli buluşturan bir sistemdir bu sistem'' diye konuştu.
Hayırseverlere desteklerinden dolayı teşekkür eden Ürgüp, Türkiye'ye model olacak bu sistemin Sivas açısından büyütülerek yaşatılmasının çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.