Bu kez kendi imzasıyla çelişti
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Gül’ün görev süresinin 5 yıl olduğu görüşünde. Ancak başka bir düzenlemede tam aksini savunduğu ortaya çıktı....
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin 5 yıl olduğunu savunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2005 yılında altına imza attığı iptal dilekçesiyle çelişkiye düştüğü ortaya çıktı.
GÜNDAY’A SINIR GETİRİLDİ
2005 yılında çıkartılan ve 5326 Sayılı
KILIÇDAROĞLU İTİRAZ ETTİ
5326 Sayılı Kanun’un iptali için CHP Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açtı. Anayasa Mahkemesi’ne gönderilen dilekçenin altında grup başkanvekili olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nun imzası da bulunuyor. Kılıçdaroğlu, oda başkanları için getirilen yasağın geçmişe yürütülmesine itiraz etti. Kılıçdaroğlu’nun da imzası bulunan iptal dilekçede şu ifadeler yer aldı: “Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki olay ve işlemlere uygulanması doğaldır. Bu, kanunlara güvenin ve istikrarın aynı zamanda kazanılmış hakların korunması için gereklidir. Kişilerin, koşulları kanunla belirlenmiş bir statüye, devlete ve hukuki istikrara güvenerek görev aldıktan sonra bu statüde kanunla, makul nedeni olmayan, ölçüsüz ve geriye dönük biçimde hakları kısıtlayıcı değişiklikler yapılması, kazanılmış haklara ve dolayısı ile yine hukuk devleti ilkesine aykırı düşmektedir.” Kılıçdaroğlu’nun, esnaf ve sanatkar oda başkanları için seçilme yasağının geçmişe yürütülmesine karşı çıkmasına rağmen, Cumhurbaşkanı Gül’ün seçildiği dönemde 7 yıl olan görev süresinin 5 yıla indirilmesine ilişkin düzenlemenin geriye yürütülmesini isteyerek kendisiyle çelişkiye düştüğüne dikkat çekiliyor.
Emsal karar imzasının sonucu
Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğuna ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin emsal kararının Kılıçdaroğlu’nun altında imzası bulunan iptal dilekçesiyle verildiğine dikkat çekiliyor. Anayasa Mahkemesi, 2005 yılında Kılıçdaroğlu’nun 5326 Sayılı Esnaf ve Sanaatkalar Kanunu’nda yapılan değişikliğe ilişkin itirazını haklı buldu. Anayasa Mahkemesi kararında “Kişilerin seçilerek, koşulları kanunla belirlenmiş bir göreve getirildikten sonra geriye dönük düzenlemelerle haklarının, hukuki istikrar ve güvenlik gözetilmeden kısıtlanması hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmaz” denilerek iptal etti.
Derviş GÜNDAY/Bugün
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.