Bu da çikolata domates!
Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde serada deneme amacıyla yetiştirilen çikolata domateslerin hasadı yapıldı.
Türkiye’nin domates ihtiyacını karşılayan yörelerin başında gelen Tokat’ta, Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde serada deneme amacıyla yetiştirilen çikolata domateslerin hasadı yapıldı.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi ’nde serada deneme amacıyla yetiştirilen çikolata domates lerin hasadı yapıldı.
Türkiye’nin domates ihtiyacını karşılayan yörelerin başında gelen Tokat ’ta, deneme amacıyla ”çikolata domates” çeşidi yetiştirildi. Yurdun dört bir yanına domates gönderilen Tokat’ta serada yetiştirilen çikolata domatesler olgunlaşarak toplandı.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necdettin Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede şimdiye kadar tek tip domates yetiştirildiğini ifade etti.
Bu yıl ise sırık domates ürün çeşitliliğini arttırmak amacıyla yeni tip domatesler denemeye karar verdiklerini belirten Sağlam, domates çeşitleri içerisinde en çok göze çarpan çeşidin ise çikolata domates olduğunu söyledi.
Çikolata domatesin, Amerika’nın yerli kabilelerinden olan Çerokiler tarafından dünyaya tanıtıldığını anlatan Sağlam, şunları kaydetti: ”Cherokee kabilesi üyeleri, yetiştirdikleri kahve renkli domates tohumlarını ABD’nin Tennessee Eyaleti’nde yaşayan bazı çiftçilere 1900’lü yılların başlarında vermişlerdir. Bu domates tipi, Tennessee ve çevresindeki eyaletlerde lokal düzeyde yetiştirilmiş ve Cherokee Purple yani ’Çeroki Moru’ olarak adlandırılmıştır. Çikolata domates, farklı lezzeti, insan sağlığı açısından önemli olan fazla miktarda likopen, antioksidan maddeler ile C ve A vitaminleri içermesi nedeniyle dünyada yaygınlaşmaya başlamıştır. Dünyada yaygınlaşmaya başlamasıyla rengi nedeniyle ismi ’çikolata domatesi’ olarak kabul görmüştür. Çikolata domatesi yaygın olarak söğüş ve salata olarak tüketilmekle birlikte normal domatesin kullanıldığı hemen hemen yerde kullanılmaktadır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.