Brodbeck’teki heyecan kimde var
Bir modern dansçının dönüşümü: Rabia Brodbeck.
Fatihliler’in günlük yaşantısında 'dua’ya giden ve dönen teyzeler önemli bir yere sahiptir. Haftanın birkaç günü ya da sadece bir günü birilerinin evinde ya da bir camiye yapılan duaya, verilen vaaza giden teyzelerden bir tanesine dikkat çekmek istiyorum; 4 tane kitabıyla tanıdığımız Rabia Brodbeck. Uzaktan gördüğünüzde yürüyüşünün farklılığıyla dikkat çeken bu mütevazı hanım ile bir yerde rastlaştığınızda hiç dikkatinizi çekmeden yanından geçmEniz veya sevecen bir gülümseme ile selamını almanız muhtemel.
İstanbul’da yaşamaya karar verdi
İsveçli ünlü bir dansçı iken ve ülkelerden ülkelere dolaşırken New York’ta bir dergaha giden ve çok etkilenen Christine Hanım, bu dergaha devam etmiş bir süre ve sonrasında da müslüman olarak Rabia ismini almış. New York’tayken birkaç kez Türkiye’ye gelmiş, burada bazı tekkeleri ve türbeleri dolaşmış, birçok kişi ile tanışmış ve sonra tekrar memleketine dönmüş ama İstanbul ve Türkiye gönlünde o kadar yer etmiş ki ayrı kalamamış, buraya taşınmaya karar vermiş.
Burada şeyhinin yanında bolca vakit geçiren Rabia Hanım, aynı zamanda hem okuyarak hem de sohbetlere katılarak bilgisini geliştirmeye çalışmış. Bir alışkanlık olarak sürekli günlük tutan ve gördüklerini, düşündüklerini yazan Rabia Hanım, müslüman olduktan sonra da bu alışkanlığını sürdürmüş ve yaşadıklarını, düşündüklerini yazmaya devam etmiş.
Ayşe Şasa’nın teşvikleriyle yayınlandı
Bir zaman sonra, İstanbul’da tanıştığı Ayşe Şasa Hanım yazılarını okumuş ve bu yazıları yayınlaması için Rabia Hanım’ı teşvik etmiş. Rabia Hanım’ın bu yazılarından oluşan ilk kitabı From the Stage to the Prayer Mat (Sahneden Seccadeye) ismini taşıyor. Kendisinin Türkçe’de yayınlanan ilk kitabı ise Modern Dansçının Dönüşümü ismini taşıyor. Bu kitap Ufuk Yayınları’ndan 2005 yılında yayınlanmış. Yazarın bundan sonraki kitapları ise Sufi Yayınları’ndan Hazreti İnsan ve Sonsuz Kulluk isimleri ile yayınlandı.
İlk kitabında genel olarak, Rabia Hanım, dansçı iken nasıl bir hayat yaşadığını ve müslüman olduktan sonra hayatında neler değiştiğini anlatıyor. Yazarın sonraki kitapları ise daha çok İslam ile ilgili konular ve kavramlar hakkında hisleri ve düşünceleri içeriyor.
Heyecan bakımından ikinci bir Rabia Brodbeck yok
Kitapların hepsinin muazzam bir heyecanın ürünü olduğunu anlamak için birkaç sayfa okumak kâfi gelecektir. Yazarın bilgi vermek amacı taşımaması, bilgilerinden çok hislerine başvurmasına zemin açmış ve Rabia Hanım bu zemini elinden geldiğince doldurmaya çalışmış. Bu nedenle kitapların neredeyse tamamı okuyanın hayranlığını ve şaşkınlığını körüklüyor. İşlenen konuların, kavramların ve olayların müslüman ülkelerde yaşayanların sürekli duydukları veya okudukları şeyler olması, ilk etapta okuyucuları kitabı ellerine almak noktasında tereddüde düşürebilir fakat şu noktada eminim ki ele alınan şeyler hakkında bu kadar heyecan duyan ve ele aldığı konuları bu iştiyakla yazıya döken insana az rastlamışsınızdır.
Özetle Rabia Hanım’ın kitapları, okuyanları bildikleri ya da görmeye alışık oldukları konuları sevgi ve muhabbetle yoğrulmuş şekilde tekrardan görmelerine, bildik zannedilen hususları iştiyakla keşfe vesile oluyor.
Bu da önemli elbette!
mehmet erken - dunyabizim.com