Bozdağ’dan kamuda başörtüsüne yeşil ışık
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, kamuda başörtüsü serbestisi ile ilgili sorulan bir soruya verdiği cevapta, bunun önünde yasal bir engel bulunmadığını hatırlattı ve eşitlik ilkesini hatırlattı.
Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Konya'ya gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 18 ülke 21 uyruktan 92 öğrencinin eğitim gördüğü Uluslararası Mevlana Anadolu İmam
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ,basına yaptığı açıklama da Başkanımızın
Oraya dair önümüzdeki zaman içerisinde bir
Neredeyse tamamlanmış durumda .Onlar
Ben esasında başkanında dediği gibi Konyalı sayılanlardan öte Konyalıyım çünkü burada yaklaşık beş yıl kaldım.Konya'nın havasını teneffüs etmiş suyunu içmiş ,ekmeğini yemiş ve Konyalılarla birlikte olmuş birisi olarak ben artık Konyalıyım.
Bozdağ: Diyanet akademisi kurulacak
Bir gazetecinin, Diyanet Akademisi kurulmasına yönelik çalışmalarla ilgili sorusu üzerine Bozdağ, şunları söyledi:
"Şu anda
Hizmet öncesi verilecek eğitimde başarılı olanlar imam hatip olarak müezzin, kuran kursu öğretmeni, müftü ve vaiz olarak atanacaklardır. İmam hatip lisesi mezunları için asgari 1 yıl İlahiyat fakültesi mezunları içinde asgari 6aylık bir hizmet öncesi imam hatip müezzin ve kuran kursu öğretmenleri için hizmet öncesi eğitim öngörülüyor. Tabi müftü ve vaizler için şu an devam eden bir sistem var o sistem devam edecek bu sistemi hizmet öncesine alıyoruz.
Böylelikle görev yapan bütün din görevlilerinin tamamı camiye kuran kursuna gitmeden önce arazide karşılaşabilecekleri her tür soruna dair uygulamalı bir eğitimden geçerek gidecekler. Böylelikle hizmetin daha etkin daha verimli ve daha yararlı bir şekilde sürdürülmesi temin edilmiş olacaktır . şu anda bu çalışma devam ediyor. Bittiği zaman bakanlar kuruluna arz edeceğiz henüz taslak aşamasında ama açılma kararını verdik.
Kamuda Başörtüsü Serbestliği
''Kamuda başörtüsü serbestisi ile ilgili başlatılan kampanyalar var. 15 Mart'tan sonra artık serbest olmasını istiyorlar. Bunun hakkında neler söylersiniz?'' sorusunu cevaplayan Bozdağ, bir hukuk devleti olan Türkiye'de insanların eşit olduğunu belirtti.
'Türkiye bir hukuk devletidir. Bir hukuk devletinde insanlar eşittir.Eşitliğe uygun her alanda davranmakta esastır ama maalesef Türkiye'nin yaşadığı sıkıntılar nedeniyle eşitsizliği eşitlik yerine gören bir çok uygulamalar yaşandı geçmişte.Üniversiteye giriş sisteminden tutunda başka alanlara varıncaya kadar pek çok haksızlık ve eşitsizlik yaşandı ve bunlar zaman içinde aşıldı. Şu anda Türkiye'deki insanlarımızın kıyafetini düzenleyen bir kanun hükmü yoktur. Bildiğim kadarıyla şu kıyafeti giyecek diye bir düzenleme yoktur ama yönetmeliklerle bir takım idari düzenlemeleri yapılmış durumda .Şu anda bu konuyla ilgili yönetmelik olduğunu biliyorum ama tabi eşitlik ilkesine aykırı bir uygulama zaman içerisinde olduğu gibi eşitliğin gerekliliği hayata geçecektir.'
Somalili Öğrencilerden, Kaçan Yok
Somali'den Türkiye'ye eğitim için getirilen öğrencilerin bir kısmının kaçtığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine ise Bozdağ, Türkiye'de Somali'den getirilen öğrenciler var. Biliyorsunuz biz 500 tane üniversitede okuması için öğrenci getirdik bunun sayısı 500ü de geçti üniversitede Türkiye bursuyla okuyan öğrencilerden kaçan öğrenci yok yurt dışına giden öğrencide yok . ortaöğretim için getirdiğimiz öğrencilerden tabi bazıları Türkiye'ye uyum sağlayamadığı için onlardan bir kısmı geri ülkelerine gönderildi. Belki onlarla ilgili haberlerdir şu anda ortaöğretim için getirdiklerimizde Türkiye'de eğitimine devam ediyorlar. Tabi ilk geldiklerinde uyum problemleri yaşandı zaman zaman dediğiniz gibi bırakıp gitmek isteyenlerde oldu tabi onlarla ilgili çalışmalarda yaptık. Bir kısmı uyum problemi yaşadığından ülkelerine geri döndüler diğerleri uyum problemini aştılar ve şu anda eğitimlerine devam ediyorlar.
''Yeni anayasa metninde, kamuda başörtüsüne özgürlüğün yer almasıyla ilgili AKP ile BDP'nin anlaştığına ilişkin basında çıkan haberler doğru mu?'' sorusunu ise Bozdağ, şöyle yanıtladı:
Anayasa uzlaşma komisyonu dört parti eşit sayıda üyesinden oluşuyor ve oy birliği ile karar alıyorlar.Biz anayasa uzlaşma komisyonuna laiklik ilkesinin hayata tam geçirilmesini temin edecek bir öneri sunduk özellikle din ve vicdan özgürlüğü başlığı altında .Biliyorsunuz anayasanın 24.maddesinde de bu konu düzenleniyor kimse dini ibadet,ayin ve törenlere zorlanamaz hiç kimse dini inanç ve kanaat dolayı kınanamaz,suçlanamaz ama dinin gereğini yerine getirmekten dolayı aynı teminat anayasamızda yok.Yani dininizden kanaatinizden dolayı kınanamıyorsunuz ama inancınızın gereğini yapmak istediğinizde anayasa suçlanmama ve kınamama kuralını koymuyor o yüzden Türkiye'de yıllardır biliyorsunuz başörtüsü takan insanlarımız suçlu kabul edildi. BDP'nin bu konuda ne düşündüğünü, ne önerdiğini doğrusu bilmiyorum. Ancak, eğer bizim önerimizle uyuşmuşsa ondan memnuniyet duyarız.
Daha sonra AKP İl Başkanı Ahmet Sorgun tarafında Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'a hediye verildi.
Kaynak: Zeki DURSUN / Zedhaber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.