Böyle yazacaksın
Hükümet ve Genelkurmay, medyaya kışla zihniyeti getirmeye hazırlanıyor. "Terör haberleri" yapan muhabirler asker tarafından eğitilecek.
RTÜK Başkanı Akman'ın gündeme getirdiği ve TMYK'da görüşülen plana göre 'terör haberleri' yapan muhabirlere Milli Güvenlik Akademisi'nde haber dersi verilecek...
AKMAN DURUMDAN VAZİFE ÇIKARINCA
RTÜK Başkanı'nın Aktütün üzerine gündemegetirdigi öneriye göre televizyon yöneticileri ve terör haberi yapan muhabirler Harp Akademileri bünyesindeki Milli Güvenlik Akademisi'nde eğitilecek.
ÖNCE GİDİP ASKERLE PAYLAŞMIŞ
Akman'ın önce Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri'ne, ardından Genelkurmay İkinci Başkanı'na götürdüğü öneriyi Başbakan Erdoğan ve hükümet sözcüsü Cemil Çiçek de olumlu karşıladı.
CEVİZOĞLU DA EĞİTİM GÖRMÜŞTÜ
Öneri Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'na taşındı. Sivillerin de kabul edildiği Milli Güvenlik Akademisinde gazeteci Hulki Cevizoğlu, AKUT başkanı Nasuh Mahruki gibi isimler eğitim göçmüştü.
İşte Ayrıntılar...
Aktütün saldırısının ardından alınacak önlemler arasına, medyaya askeri düzen verilmesi de girdi. RTÜK Başkanı Zahit Akman'ın durumdan vazife çıkarması üzerine başlattığı görüşmeler sonuç verdi. Cemil Çiçek'in Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'na (TMYK) taşıdığı ve hem Başbakan hem de askerin olumladığı projeye göre, televizyon yöneticileriyle savunma alanına bakan ve terör haberleri yapan muhabirler Milli Güvenlik Akademisi'nde eğitime tabi tutulacak ve terör haberlerini nasıl vermeleri gerektiği öğretilecek.
AKTÜTÜN FIRÇALARI: Medyanın önce Dağlıca baskını, ardından Irak'a yönelik sınır ötesi operasyonu ve şimdi Aktütün saldırıyla ilgili yayınlarının Genelkurmay'ı rahatsız ettiği sır değil. Genelkurmay Başkanlığı, bu rahatsızlığını brifingler başta olmak üzere defalarca gazete ve televizyon sahip, yönetici ve çalışanlarına iletmişti.
AKMAN ÖNERDİ: Bunları yeterli bulmamış olacak ki RTÜK Başkanı Zahid Akman, kimsenin haberi olmadan medyaya çekidüzen verecek bir girişim başlattı. Süreç özetle şöyle gelişti:
ÖNCE MGK: PKK saldırılan veya PKK'ya yönelik operasyonların ağırlıkta olduğu terör haberlerinin veriliş biçiminden rahatsızlık duyan RTÜK Başkanı Akman, Deniz Feneri olayı patlak vermeden bir süre önce Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri Tahsin Burcuoğlu'nu ziyaretinde konuyu açtı.
RTÜK olarak "terörle mücadeleye yararı olmayan, hatta zarar veren yayınların önlenmesi" için kurum olarak üzerlerine neler düştüğünü soran ve istenenleri yapacaklarını anlatan Akman, "terör haberlerini yapan muhabirler ile televizyon yöneticilerinin Milli Güvenlik Akademisi'nde konunun uzmanlarınca eğitilmesi" önerisini gündeme getirdi. Burcuoğlu bu önerisini Genelkurmay ile de paylaşmasını isteyince Akman Genelkurmay 2. Başkanı'yla konuyu görüştü.
ÇİÇEK DEVREDE: Akman, Genelkurmay'ın da öneriyi olumlaması üzerine bir adım daha attı ve konuyu aynı zamanda Terörle Mücadele Yüksek Kurulu (TMYK) Başkanı da olan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'e iletti. Çiçek de öneriyi yararlı buldu.
VE TMYK MASASINDA: Çiçek, Akman'a da söz verdiği gibi konuyu Aktütün karakolu baskınından sonra üst üste iki kez toplanan, ancak bir üçüncüsünün yapılma kararıyla yarım kalan TMYK'nın gündemine getirdi.
HÜKÜMET DE RAZI: Çiçek'in "RTÜK Başkanı'nın önerisi" olarak bahsettiği ve terör haberlerine çeki düzen verilmesinin yolu olarak sahiplendiği öneriyei, TMYK toplantısına katılan Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da sıcak ve olumlu baktı. Çiçek'in, TMYK'da gündeme getirdiği önerinin destek bulduğu bilgisini, önerinin ilk sahibi Zahit Akman'a da ilettiği ve "önerini Başbakan da çok beğendi" dediği öğrenildi.
BÖYLE YAZILACAK YAZ: Basına müdahale anlamına gelebilecek bu "terör haberleri nasıl yazılır" eğitiminin ayrıntıları önümüzdeki günlerde netleşecek. Projenin hayata geçirilme zamanı ve biçiminin de önümüzdeki salı günü yeniden toplanacak TMYK toplantısında karar halinde çıkıp çıkmayacağı bilinmiyor. Ancak, bu kararın kesinleşmesi halinde, RTÜK ile Milli Güvenlik Akademisi yönetimi başta olmak üzere ilgili kurumların bir protokol ile bunu netleştirmesi bekleniyor.
AKADEMİ VE MÜDAVİMLERİ
Televizyonların yönetici ve muhabirlerini terör haberleri konusunda eğitecek Milli Güvenlik Akademisi, Harp Akademileri Komutanlığı'na bağlı faaliyet gösteriyor.
Akademi, eğitime aldığı öğrencilerini "müdavim" olarak tanımlıyor. Kendi kanununda bu akademinin görevi, "Silâhlı kuvvetlerde, kamu kurum ve kuruluşlarında ve gerektiğinde özel kesimde (basın-yayın kuruluşları dâhil) üst kademede görevli veya görev almaya aday yöneticilere, millî güvenlik konularında bilgi ve yetenek kazandırmak, eğitim ve öğretime ait seçilmiş konuları akademik çalışmalar düzenleyerek planlamak, icra etmek ve yönetmek" olarak tanımlanıyor.
Milli Güvenlik Akademisi'nde halen 65'incisi verilen eğitime, bugüne kadar da basın yayın kuruluşlarından özellikle yöneticiler de dahil edilmişti. Akademi her dönemde basın yayın kuruluşlarından isim istiyor. Katılımcılara kendi alanlarıyla ilgili inceleme, makale yazma, kitap özeti çıkarma vb. ödevler verilen, bu kişilerin askeri-kültürel amaçlarla gezilere götürüldüğü ve katılanlara kurumlarında yükselmede gizli avantaj sağlayan akademide teorik dersler, konferans veya seminer yoluyla veriliyor.
(Adnan Keskin / Taraf)