Bosnalılar: Biz iyiyiz, Soma nasıl?
Son 120 yılın en büyük sel felaketini yaşayan Bosna Hersek'teki afetzedeler, yardım için Türkiye'den gelenlere Soma'daki kömür faciasını sorduğu görüldü.
Bosna Hersek'teki sel felaketinin ardından geçen bir hafta sonrasında ülkenin kuzeyindeki Doboj'a giderek halkın durumu ve bölgedeki çalışmaları yerinde inceledik. Yüzde 20'sini Boşnakların oluşturduğu Sırp yoğunluklu bölgede Türkiye'den gönderilen yardımları mağdurlara ulaştırmaya çalıştık. Ancak Dobaj'a ulaşmak hiç de o kadar kolay olmadı. Normal şartlarda 2 saatte kat edilebilen yolu, yıkılan köprüler, çöken asfaltlar yüzünden ancak 5 saatte aşabildik.
BİR AMBARDAN 2 KİLO KALDI
Kaba inşaatı henüz tamamlanmamış bir evin bahçe çitinden adımımızı atıp 'selamün aleyküm' diyoruz. Dost ve kardeş Türkiye'den selam getirdiğimizi öğrendiklerinde yüzlerinde ve seslerindeki samimiyeti hemen fark ediyoruz. Burası, topraklarına mısır ekerek geçimini sağlayan Bosnalı Ramazan Yorgiç'in evi. Mahsulünün neredeyse tamamını kaybeden Ramazan Yorgiç, 'Elimde 2 kilo mısır kaldı, sel suları ambarımdaki bütün ürünümü aldı götürdü. Toprağımızdan geçen sel yüzünden biz ve bizim gibi geçimini çiftçilik ile sağlayan aileler geleceklerini de kaybettiler. Yapılan gıda ve giyecek yardımları için çok teşekkür ediyoruz. Sizin aracılığınızla kardeşlerimizden tarım alanında bize getirecekleri çözüm önerilerini bekliyoruz' diyor. Yorgiç ailesinin evinin hemen bitişiğindeki Bacinoviç ailesinin yanına gidiyoruz daha sonra. 'Canımızı zor kurtardık' diyor Hamit Bacinoviç ve ekliyor: 'Yardımlar için Müslüman kardeşlerimize şükranlarımızı gönderiyoruz.'
ACIYI YÜREĞİMİZDE HİSSETTİK
Bosna Hersek'e geldiğimiz andan itibaren Türkiye'den geldiğimizi öğrenen neredeyse herkesten Soma'daki kömür faciasının acısına ortak olduklarını, şehitlere Allah'tan rahmet dilediklerini duyduk. Osmanlı'nın bize en büyük miraslarından biri olan 'tek millet, iki devlet' sloganını bu coğrafyada da fazlasıyla işitmiş olduk. Buradaki insanlar son bir hafta içinde yitirdikleri onlarca insanının matemini Soma'dan ayırmamışlar. Soma faciasından sonra camilerde mevlitler okutulmuş hatimler indirilmiş. 86 yaşındaki Fadıl Haciç, ömrü boyunca böyle büyük bir felakete şahitlik etmediğini söylüyor. Soma'daki facia ile aynı günlerde meydana gelen sel felaketinin derin üzüntü meydana getirdiğini belirten Haciç, 'Tıpkı Türkiye'deki kardeşlerimizin yaşadığımız sel felaketinde duydukları üzüntü gibi, biz de burada Soma'nın acısını yüreklerimizde hissettik' diyor.
Türkiye seferber oldu
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile Türk Kızılayının yanısıra birçok insani yardım kuruluşu, son yılların en büyük sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek'teki afetzedelere destek vermek için harekete geçti. AFAD, 125 bin kum torbası ve arama kurtarma malzemelerini bölgeye gönderdi. Türk Kızılayının 2 bin 250 battaniye ve 432 aile mutfak setinin yer aldığı yardım tırı Saraybosna'ya ulaştı. İHH, Deniz Feneri, Kimse Yok Mu, Beşir ve Dosteli dernekleri ise bölgedeki ihtiyaç sahiplerine gıda, temizlik malzemesi, giyim ve battaniye dağıtıyor.
Selamları var
Sırpların engellemelerine rağmen cami yaptırmayı başaran Müslüman nüfusun yaşadığı bir mahallede şehit anası Hatice Avdil ile tanışıyoruz. Türkiye'den geldiğimizi duyunca daha duygulanıyor ve gözyaşlarına boğuluyor. Kendisinden Türkiye'ye aldığımız selam sözüyle ayrılıyoruz.
Sırbistan yardım istiyor
Sırbistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, Sırbistan'daki selden dolayı mağdur olan vatandaşlara yardım çağrısında bulundu. Büyükelçiliğin açıklamasında, 'Türkiye'nin tüm iyi niyetli insan, kurum ve kuruluşlardan olunabildiği kadar Sırbistan halkı için yardım çağrısında bulunuyoruz. Dost Türkiye halkının çağrımıza kulak vereceğinden eminiz' ifadeleri kullanıldı. Büyükelçilik yardım yapmak isteyenlerin, doğrudan kendilerine veya Denizbank Meşrutiyet Şubesi'nde açılan 1685-7560881-31 nolu hesaba bağış yapabileceklerini bildirdi.
Yeni Şafak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.