Bosna Kasabı’na Türk yargıç

Bosna Kasabı’na Türk yargıç

İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa’nın en büyük katliamını gerçekleştiren Sırp komutan Ratko Mladiç, 16 yıl sonra bir ‘ihbar’ üzerine Belgrad yakınlarında bir köyde ele geçirildi. Mladiç’i yargılayacak olan mahkemede bir Türk hakim de görev yapıyor.

Eski Yugoslavya Cumhuriyeti’nde işlenen savaş suçlarını yargılamak üzere BM tarafından 1993 yılında Lahey’de kurulan uluslararası mahkemenin kıdemli temyiz yargıçları arasında Büyükelçi Mehmet Güney de bulunuyor. Mahkemenin başkanı Jamaikalı yargıç Patrick Robinson Lahey dışında olduğundan, halen başkanlığa en kıdemli yargıç olarak Mehmet Güney vekalet ediyor.

Güney’in temyiz hakimi olarak görev yaptığı uluslararası mahkeme “Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi” adını taşıyor. 1993 yılında kurulan bu mahkeme 1990’lı yıllarda Balkanlar’da işlenen savaş suçlarına bakıyor. Sırpların Boşnakları hedef alan katliamlarını gerçekleştiren çok sayıda Sırp yetkilisi bu mahkemede yargılanıp mahkum olmuştu.

Srebrenica katliamının sorumlusu Mladiç, bütün dünyada büyük bir infiale yol açan bu saldırıdan sonra yaptığı bir açıklamada “Bu, benim Sırp milletine hediyemdir. 14’üncü asırda başlayan ve 5 asır süren Türk hakimiyetinin intikamını aldık” diye konuşmuştu.

Mehmet Güney kimdir

Mladiç’in yargılayacak mahkemenin yargıcı Mehmet Güney, 1998 yılından bu yana bu görevde bulunuyor.  1936 Siirt doğumlu olan Güney, Pertevniyal Lisesi’ni bitirdikten sonra   Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu, ayrıca Fransa’da Nancy Avrupa Üniversitesi’nden hukuk derecesi aldı. 1964 yılında Dışişleri Bakanlığı’na giren Güney, 1989-1998 yılları arasında sırasıyla Türkiye’nin Küba, Singapur ve Endonezya büyükelçisi olarak görev yaptı. Güney, 1992-1997 yılları arasında da uluslararası alanda büyük saygınlık taşıyan BM Uluslararası Hukuk Komisyonu üyeliği görevinde bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.