Bosna Hersek'te "bağımsızlık günü" resepsiyonu düzenlendi
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da "1 Mart bağımsızlık günü" resepsiyonu düzenlendi.Saraybosna'daki tarihi Vijecnica Kütüphanesi'ndeki...
SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da "1 Mart bağımsızlık günü" resepsiyonu düzenlendi.
Saraybosna'daki tarihi Vijecnica Kütüphanesi'ndeki resepsiyona, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Hırvat üyesi Zeljko Komsic, konseyin Boşnak üyesi Denis Becirovic, Saraybosna Kantonu Başbakan Vekili Darja Softic-Kadenic, Saraybosna Belediye Başkanı Benjamina Karic, yerel siyasiler ve vatandaşlar katıldı.
Komsic burada yaptığı açıklamada, "Pek çok insan, bizim sahip olduklarımızı elde etmek için canını vermeye hazır. Bizim bir ülkemiz var. Biz ülkemizi savunduk." diye konuştu.
Softic-Kadenic de "Barışı korumalı ve yaşatmalıyız, bunu bu vatan için canını verenlere ve çocuklarımıza borçluyuz." ifadesini kullandı.
Karic de 1 Mart 1992'de bağımsız olan Bosna Hersek'i titizlik ve kararlılıkla koruduklarını ifade ederek, "Bağımsızlık korunmalı ve güçlendirilmeli." dedi.
Resepsiyonda ayrıca, Bosna Hersekli önemli şairlerin şiirleri de okundu.
- Bağımsızlık referandumu
Hırvatistan'ın 1991'de bağımsızlığını ilan etmesi ile Hırvat ve Yugoslav askerler arasında başlayan çatışmalar, Bosna Hersek'e de sıçradı. Sırpların kontrolündeki Yugoslav ordusu, nüfusunun büyük çoğunluğunu Hırvatların oluşturduğu Ravno köyüne saldırdı. Bu saldırı ile savaş gayriresmi olarak Bosna Hersek'e de taşındı.
Yugoslavya'nın parçalanmasını kendi lehine kullanmak isteyen Bosna Hersekli Hırvat ve Sırplar da ülke topraklarını kendi aralarında paylaşmak istedi. Hırvatlar 18 Kasım 1991'de Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti'ni, Sırplar ise 9 Ocak 1992'de Sırp Cumhuriyeti'ni ilan etti.
Slovenya ve Hırvatistan'ın bağımsızlıklarını kazanmalarının akabinde Bosna Hersek'te de bağımsızlık referandumu kararı alındı. Daha sonra savaş suçundan hüküm giyecek olan Bosnalı Sırpların o dönemdeki lideri Radovan Karadzic öncülüğündeki Sırplar, referanduma karşı çıktı. Sırp nüfusun büyük çoğunluğunun boykot ettiği referanduma halkın yüzde 64,31'i katıldı. Katılanların ise yüzde 99,44'ü bağımsızlık için "evet" dedi.
Bağımsız Bosna Hersek, 22 Mayıs 1992'de Birleşmiş Milletler (BM) üyeliğine kabul edildi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.