Borsa Çakıldı, Dolar Roket Gibi

Borsa Çakıldı, Dolar Roket Gibi

ABD depremi Türkiye'yi de sarstı. Borsa çakıldı, dolar roket gibi... Yaşan bu gelişmelirin nedesin ise borç kriziyle gelen işlem hatası....

ABD borsalarının 1987’den bu yana en kötü gününü yaşamasına neden olan sert satışlar, küresel piyasaları bugün de sallamaya devam ediyor. Asya borsalarında ciddi düşüşler görülürken, içeride de İMKB 100 endeksi güne yüzde 3.5 aşağıda başladı. Dolar/TL ise 1.60 sınırına yaklaştı.

Küresel piyasalardaki sert kayıpların ardından dolar/TL yüzde 3'ün üzerinde değer kaybı ile 1.59 seviyesinden başlarken tezgahüstü piyasada gösterge tahvilin bileşik faiz çift haneyi gördü.

Borsa ise güne büyük bir kayıpla başladı. Küresel piyasalardaki kayıpların etkisiyle İMKB 100 ilk işlemlerde yüzde 3.51 düşüşle 53,804.87 puandan açıldı.

Piyasada ilk tepkilerin arından kayıpların bir bölümü geri alınırken bankacılar sert yükselişleri küresel piyasalardaki kayıplara bağladılar ve bundan sonrada dış piyasalardaki hareketlerin iç piyasaya yansımaya devam edeceğini söylediler.

ABD borsaları dünkü işlemlerin son iki saatinde yüzde 9 düştü. Ancak daha sonra kayıpların bir kısmının geri alınması işlemlerle ilgili hata şüpheleri doğururken Avrupa'ya yönelik yeni bir kredi krizi korkusu piyasaları karmaşaya sürükledi. Dow Jones dün yüzde 3.2 kayıpla kapandı.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, "Yunanistan krizi küresel mali piyasaları büyük bir paniğe sürüklüyor. Paniğin önüne geçebilecek bir adım şu an için öngörülemiyor... G7 ülke hazine ve maliye bakanları bugün olağanüstü toplanıyor. Alman Meclisi'nin Yunan kurtarma paketi oylaması önemli olabilir. ABD'de açıklanacak istihdam verisi günün en önemli makro ekonomi gündemini teşkil ediyor" dedi.

Bankalararası piyasada en iyi dolar alış kotasyonu güne 1.5900 seviyesinden başladı, dün spot kapanışa göre TL'de değer kaybı yüzde 3.46 oldu. Dolar/TL'de dün spot kapanış 1.5350/1.5380 seviyesindeydi. Dün TSİ 1750'de ise kotasyonlar 1.5430/1.5460 seviyesinden işlem görüyordu. Dolar/TL en son Haziran 2009'da bu seviyeye yükselmişti. Dolar/TL saat 10:08 itibariyle 1.5825/1.5920 TL'den işlem görüyor.

Bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Dışarıda satış baskısı o kadar güçlü ki dün gece geç saatlerde dolar/TL elektronik işlemlerde 1.63'ü gördü. Dow Jones'ta düşüş 1,000 puana ulaştı. TL'deki kayıp tamamen dış piyasalarla ilgili" dedi.

Tezgahüstü piyasada 25 Ocak 2012 itfalı gösterge tahvilde bileşik faiz ise yüzde 10.05 seviyesini test etti. Gösterge tahvilde dün spot kapanış yüzde 9.73 valörlü kapanış yüzde 9.68 seviyesindeydi. Faiz en son çift hanede Ağustos 2009'da işlem görmüştü.

Bankacılar, gece geç saatlerde kotasyonların 1.63 TL'ye kadar yükseldiğini küresel piyasalarda özelliklede ABD Dow Jones endeksindeki bir ara yüzde 9'a ulaşan kayıpların TL'nin değer kaybındaki en önemli neden olduğunu söylediler.

HATALI İŞLEM ENDİŞESİ

Dow endeksi 998.5 puanla bugüne kadar gün içinde görülen en büyük düşüşünü yaşadı. Durum kapanış zilinin ardından uzun süre belirsizliğini koruduktan sonra Nasdaq borsası ve diğerleri çok sayıdaki hatalı işlemi iptal edeceğini açıkladı. Diğer borsalar da emirleri incelemek için harekete geçti. Reuters Insider'a konuşan Themis Trading'den Joe Saluzzi, "Bugün bir hissenin değerinin ne kadar olduğunu bilemedik ve bu ciddi bir sorun" dedi.

Endeksler kapanışa doğru kayıplarının bir kısmını toparlasa da Nisan 2009'dan bu yana en büyük düşüş gerçekleşti ve hisse senetleri bu yılın başından beri kaydettikleri kazanımların büyük bölümünü geri verdi. Bu yılın günlük ortalamasının iki katını bulan işlem hacmi, Lehman Brothers'ın iflasını izleyen Ekim 2008'deki düşüşten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Wall Street'in korku göstergesi CBOE volatilite endeksi yüzde 30'un üzerinde yükseldi. S&P 500'ün 10 sektörünün 10'unu da yüzde 2 ile 4 arasında düşüşler kaydederken en büyük düşüş finans endeksinde görüldü. Bank of America hisseleri yüzde 7.1 değer kaybetti.