Bolat' Namaza Nasıl Başlamış?

Bolat' Namaza Nasıl Başlamış?

MÜSİAD başkanlığını bu yıl Ö. Cihad Vardan'a devreden Ömer Bolat, Türkiye'nin gerçeklerini değerlendirirken ve özel hayatı ile ilgili de hiç anlatmadığı bilgiler verdi.

3. dönem MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat, “İslamlaşma ve muhafazakarlaşma sürecine karşı yapılan 28 Şubat bildirisi, bu kesimin 68 kuşağını yaratmıştır” dedi.

MÜSİAD Başkanlığı'ndan sonra şimdi Albayrak CEO'su Ömer Bolat :Allah Adildir

MÜSİAD başkanlığını bu yıl Ömer Cihad Vardan'a devreden Ömer Bolat, iş hayatına kaldığı yerden geri döndü. Bolat, Albayrak Holding'te CEO'luk görevini yürütüyor.

Sakin, duygusal ve otoriter bir yapıya sahip olan Ömer Bolat, ihmal ve tembellikten kaynaklı terslikleri kabul edemiyor.

30 Ağustos 1963'te İstanbul'da soğuk demir ustası bir babanın oğlu olarak dünyaya geldi.

Geçim sıkıntısın aşmak için Konya'dan İstanbul'a göçen ailenin yaşamı hiçte kolay değildi. Çocuklar küçük yaşta otoriter karakterli babanın etrafındaydı. Evin üç numaralı çocuğu olan Ömer Bolat, babasının çocukları okutmak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadığını daha 7 yaşındayken hissetti. 1970'li yıllardı ve Türkiye ekonomisi sıkıntı ile karşı karşıyaydı.

5 çocuklu ailesine bakabilmek için farklı iş kollarını deneyen baba, 1970'li yılların ortasında melamin tabak üretimine başladı. İş hayatının zorluklarını minik ellerinde minik gözlerinde hisseden Ömer Bolat, yazları babasının işyerinde üretime katkıyı eksik etmedi. 5-6 yaşlarında demir ustalarının zorlukların yakından görmüştü. 12-13 yaşında melamin tabak üretimini çok iyi beceriyordu. İşçiler 8 saatte 450 tabak üretirken Bolat, 13 yaşında 8 saatte 600 tabak üretiyordu. Ama kurtuluş okuldaydı. Bu düşüncesinde annesinin önemli bir katkısı olduğunu da inkar etmiyordu. “O zor dönemlerde okumak bir kurtuluş yoluydu. Ekonomik zorluklar bizi okula daha fazla itiyordu. Okuldan sonra hemen iş bulabilmek için ticaret lisesi sınavını kazandım. Okul bittiğinde ise muhasebeci olmayı düşünürken üniversite sınavına girdim ve Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nü kazandım.”

Hollanda'da 5 vakit namaz

Ömer Bolat'ın dedesi ve babası sıkı bir demokrat partilidir. Aile İsmet İnönü zamanında fakirlikten çok çektiğini söylüyordu ve toplumdaki seçkin memur gariban köylü ayrımı ailenin tüm fertlerinin hayata bakışını etkiliyordu. Aile muhafazakar görüşlüydü. Ömer Bolat'ın üniversiteye girdiği yıl 12 Eylül 1980 döneminin hareketli yıllarıdır. Siyaset yerine daha çok Turgut Özal'ın 24 Ocak kararlarıyla ilgileniyordu. Zira ekonomi dünyaya açılmış, serbest piyasa ekonomisi Türkiye'nin hayatına girmişti. Bolat, bu dönemden çok etkilenecekti. “Siyasetle ilgilenmenin suç olduğu bir dönemdi. Ekonomi daha hareketliydi. Ülke demokratikleşme sürecine girdi. Uluslararası ilişkiler dikkatimi çekiyordu. Meraklıydım. İyi bir öğrenci oldum. 400 öğrencinin eğitim aldığı üniversiteyi ikincilikle bitirdim.”

Bolat, lisan eğitimi alırken hocası Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu'nun etkisiyle İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) çalışmaya başladı. Bir yandan okul, bir yandan İKV'de görev alan Bolat, aynı zamanda kendi girişimleriyle İngilizce öğrendi. Türkiye'nin dışa açılma stratejisi öğrenim hırsına neden oluyordu. Lisans sonrası Amsterdam Üniversitesi Avrupa Enstitüsü'nde yüksek lisans yapmaya başlayan Bolat, ilk kez gördüğü Hollanda'nın gelişmiş ekonomik ve siyasi yapısından çok etkilendi. “O dönem uluslararası arenada 12 Eylül eleştiriliyor ve sol görüşlülerin hapislere atılması nedeniyle faşist ülke yorumları yapılıyordu. Milliyetçi ve muhafazakar olduğum için ülkemi savunuyordum. Yabancılık hissi bende muhafazakarlık duygumu daha da artırdı. 5 vakit namaz kılmaya orada başladım. Ailemi, ülkemi özlüyordum ve dine sarıldım. Türkiye'nin ekonomisi ile Hollanda'yı karşılaştırıyordum. O dönemler Türkiye'nin 20 yılda Hollanda'yı yakalayacağını umuyordum. Ama 1990'lı yıllarda yaşanan 28 Şubat kararları Türkiye için kayıp 10 yıl anlamına geldi.”

Bolat, daha sonra Almanya'da Kiel Üniversitesi'nde Avrupa Para Sistemi-Geçmişi, Bugünü ve Gelecekteki Gelişimi, Türkiye'nin Sisteme Muhtemel Üyelik Sorunu konusunda eğitim aldı. “O yıllarda Türklere ve İslam'a hoşgörü fazlaydı. Müslüman olarak ciddi saygı duyuyorlardı. Almanya'nın ekonomik refah düzeyine ulaşmak gerektiğine inandım. Bunun içinde ciddi ve disiplinli çalışmak gerekiyor. Günümüzde ülke olarak çok da geri değiliz. Geçen ay gittiğim Barcelona'da Türkiye'nin gelişmiş bir ülke olduğunu hissettim. Dünyanın birçok ülkesi Türkiye'deki gelişimin farkında. Hatta günümüzde yaşanan iktidar çekişmesinin irtica-laiklik tartışması olmadığını Avrupa ülkeleri, Ortadoğu ülkeleri dahi söylüyor. Türkiye çok yakından takip ediliyor.”

Kırılma noktalarında doğru kararlar

Doktora dersleri sonrası İKV'de görev almaya devam eden Bolat, hem reel sektörü hem yöneticiliği eğitim ve iş hayatında birleştirdi. Eğitimin pratik eksikliğini kapattı. Ama çok zorlandığını da inkar etmedi: “Bu yöntem beni zorladı ama pişirdi. Okul bittiğinde kendini geliştirmiş, işi bir yöneticiydim. Bütün insanlar genç yaşta kendini zorlamalı. Eğitimlerin, kariyerimde ciddi fayda sağladığını gördüm.”

İKV'de 11 yıl görev alan Bolat, o yıllarda TÜSİAD'ta uzman olarak görev yapan Ahmet Ertürk'ün 'MÜSİAD'a Genel Sekreter arıyorlar' bilgisiyle farklı alanlar yöneldi. MÜSİAD'ta Başkanlığa kadar uzanan öyküde Bolat, 7 yıl MÜSİAD Genel Sekreteri olarak görev aldı. Gelişmeler Bolat için hayatının kırılma noktaları olarak tarihe geçti. “Bazı olaylar karşısında aldığım tüm kararlar benim için hayatımın kırılma noktası oldu. Muhasebeci olarak ticaret lisesini bitirmeme rağmen üniversitede uluslararası ilişkiler okumam kırılmaya bir örnektir. İKV'den ayrılınca hem MÜSİAD'ın hem DEİK ve Otomotiv Sanayicileri Derneği'nden teklif almıştım. Ben dünya görüşüme yakın olması nedeniyle MÜSİAD'ı tercih ettim. Bu hayatımın ikinci kırılma noktasıydı. MÜSİAD'ta 7 yıl görevden sonra özel sektör tecrübesi kazanmak için aldığım ayrılma kararında Ali Bayramoğlu'nun engeliyle karşılaştım. Hayatımın dönüm noktası olacak bu üçüncü kararı görüyorum. Zira o karar sonrası hem MÜSİAD'ta kaldım hem Albayrak Holding'in teklifini kabul ettim.”

28 Şubat, muhafazakar kesimin 68 kuşağı yarattı

Profesyonel yöneticiliğe Albayrak Holding ile adım atan Ömer Bolat, 2 yıl genel koordinatör yardımcılığı görevinden sonra MÜSİAD'a başkan olarak seçildi. MÜSİAD'ı ikinci aile şeklinde nitelendiren Bolat, ayda 30 gün MÜSİAD'ın gelişmesi, büyümesi ve hak ettiği yeri almak için mücadele verdiklerini söylüyor. “MÜSİAD'a başkanlık, büyük bir sorumluluktu. Bu dönemde ciddi sorunlarla karşı karşıya da kaldık. Bir 28 Şubat dönemi atlattık. Ama 28 Şubat sonrası ciddi bir 5 yıllık kaos dönemi yaşadık. Bugün geriye dönüp bakınca zorlukların insanı çelik gibi dirençli yaptığını görüyorum. Cesaretin yükseldiğini, mücadelenin arttığını 28 Şubat'ta gördüm. İslamlaşma ve muhafazakarlaşma sürecine karşı yapılan 28 Şubat bildirisi, bu kesimin 68 kuşağını yaratmıştır. Kapatmalar, baskılara karşı tam tersi bir netice ortaya çıkmıştır. 28 Şubat kararı sonrası bir siyasi parti çıkıp 2 dönem iktidar olmuştur.” Ömer Bolat, yok edilmek istenen grupların daha güçlü hale gelmesini ise haklı olmaya, inanmaya ve çalışmaya bağlıyor. Bolat, “İnandık ve haklı davamız için mücadele verdik” diyor.

Albayrak'a vizyon çiziyor

Ömer Bolat için, aile babası, akademisyen, gönüllü teşekküller uzmanı deniliyor. Dinlemeyi seviyor ve bilmediği konularda ahkam kesmeyi sevmiyor. Bilgisini konuştururken tüm konuşmaları kendisi hazırlıyor. Planlı ve programlı, mükemmeliyetçi bir yapısı var.

Yaklaşık 8 yıldır Albayrak Holding'te görev alan Ömer Bolat, şimdilik siyasete atılmayı düşünmediğini söylüyor. Yöneticilik özelliklerini dile getirirken de; iyi bir vatandaş, iyi bir eş, iyi bir Müslüman, iyi bir insan olarak bütün sorunların aşılacağına inanıyor. Performansa oldukça önem veren Bolat, başarılı olmak için iyi bir misyona sahip olunması ve iyi çalışılması gerektiğini düşünüyor. “Allah, adildir” diyen Bolat, profosyonel iş hayatında 26 yılı doldurduğunu ve her dönem faydalı olmaya çalıştığının altını çiziyor. İşkolik bir yapıya sahip olan Ömer Bolat, 22 şirket ve 55. yıllık tecrübesi olan Albayrak Holding'in gelecek yatırımlarına vizyon çiziyor.

Kobi Efor Dergisi