Boğaz’dan 69 saniyede geçilecek
TCCD Genel Müdürü Süleyman Karaman, 3’üncü köprüde yer alacak hızlı trenin hızıyla ilgili “Tren, Boğaz’a kadar olan bölgeye saatte 350 kilometre hızla gelecek. Hızını yavaş yavaş düşürecek. Boğaz’dan 100 kilometre/saat hızla 69 saniyede geçecek” dedi
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, yerli ve yabancı 15 yatırımcının yakın markaja aldığı İstanbul Boğazı’na inşa edilecek üçüncü köprüde yer alacak hızlı trenin bu bölümdeki hızının 100 kilometre/saat olacağını açıkladı. Boğaz’a kadar 350 km/h ile gelecek olan tren bu bölümde hızını düşürecek ve 1.9 kilometre uzunluğundaki Boğaz üzerindeki köprüyü 69 saniyede geçecek. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, bu soruların yanıtlarını HABERTÜRK aracılığıyla ilk kez açıkladı. Karaman, üçüncü köprü üzerine inşa edilecek tren hattının 120 kilometre test hızına uygun olacağını belirtirken, “Tren, Boğaz’a kadar olan bölgeye saatte 350 kilometre hızla gelecek. Bu bölgeye yakın bir noktada hızını yavaş yavaş düşürecek. Boğaz’dan 100 kilometre saat hızla geçiş yapacak” diye konuştu.
KÖPRÜ 1.875 METRE OLACAK
3’üncü Boğaz Köprüsü’nü de içine alan ‘Kuzey Marmara Otoyol Projesi’, Avrupa yakasından Kınalı TEM Otoyolu kavşağından başlayıp, Adapazarı Akyazı’da TEM Otoyolu ile birleşecek. 260 kilometrelik projede köprü Garipçe-Poyrazköy arasına inşa edilecek. Üçüncü Köprü’nün toplam uzunluğu bin 875 metre, iki ayak arasındaki uzunluk da bin 275 metre olacak. Tren, 100 kilometre hızla yaklaşık 1.9 kilometre uzunluğundaki köprüyü 69 saniyede geçecek.
100 KİLOMETRE HIZIN MALİYETİ 250 MİLYON
Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, trenin hızı arttıkça yatırım maliyetlerinin de doğru orantılı olarak arttığına işaret ederek, “100 kilometre hıza uygun tren yolunun projeye maliyeti yaklaşık 250 milyon dolar. Bu hızın iki katına çıkması halinde maliyet de 400-450 milyon dolara ulaşıyor” dedi.
“DAHA DÜŞÜK HIZ UYGUN DEĞİL”
TCDD Genel Müdürü Karaman, maliyeti azaltmak için Boğaz’dan daha düşük hızla geçişin düşünülüp düşünülmediği sorusunu, “100 kilometre uygun bir hız. Daha düşük bir hızla gitmesi zaman ve konfor açısından uygun değil” dedi.
Olcay Aydilek-HT EKONOMİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.