Bilinçsiz ilaçlama insan sağlığını tehdit ediyor
Ege Üniversitesi Fitopatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Necip Tosun, tarımda kullanılan ilaçların ürünlerde bıraktığı kalıntıların insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunduğunu belirtti.
Tehlikeli bazı ilaçların insanlara tükettikleri gıdalar yoluyla geçebildiğini söyleyen Prof. Dr. Tosun "Yabani otların temizlenmesi, böceklerin öldürülmesi için atılan ilaçların büyük kısmı yetiştirilmesi amaçlanan asıl bitkiye gidiyor. Bitkiyi tüketen insanlara bu yolla geçen risk grubundaki ilaçların atıkları çeşitli hastalıklara yol açıyor." dedi. Tarım üreticilerinin kullandığı böcek öldürücü ilaçların besinlerde kalıp, sulara ve hava yoluyla canlılara geçmesinin büyük tehlike oluşturduğunu kaydeden Prof. Dr. Tosun şöyle konuştu: "Yabani otların temizlenmesi, böceklerin öldürülmesi için atılan ilaçların büyük kısmı yetiştirilmesi amaçlanan asıl bitkiye gidiyor. Bitkiyi tüketen insanlara bu yolla geçen risk grubundaki ilaçların atıkları çeşitli hastalıklara yol açıyor. Bitki dokusu içine giren kimyasallar hasat sonrasına yansıyor." dedi.
Bu durumun kötü sonuçlar doğurmaması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Tosun, ilk olarak üreticilerin bu konuda bilinçlenmesi, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nca yasaklanan ilaçların kullanılmamasına dikkat edilmesini vurguladı. Tosun, ilaçlamanın uzman ellerce yapılması ve ziraat mühendislerinin alanlarında çalışması yolu ile iyi tarım uygulamalarının geliştirilmesinin mümkün olduğunu dile getirdi.
Tüketicilerin ürün seçerken dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Tosun, "Tüketiciler ürünlerin analiz edilmesi yoluyla bir denetim mekanizması sağlanarak elde edilen sonuçlara dayanan sistemle, sözleşmeli tarım yapılan yerlerden elde edilen ürünleri tüketmeli. Güvendikleri firmaların ürünlerini tercih etmeye özen göstermeliler." şeklinde konuştu.
Cihan