Bel fıtığı hastalarına müjde
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı tarafından yeni bir cerrahi yöntem uygulanmaya başlandı.
'Endoskopik Disk Cerrahisi' adı verilen yöntemle bel fıtıklarının tedavisi, kamera sistemi ile 0.5 santimetrelik bir kesiden lokal anestezi altında yapılabilecek.
MEÜ'den yapılan açıklamada, söz konusu yöntemle tedavi gören hastaların hastanede yatmasına gerek kalmadığını ve aynı zamanda da ameliyat sonrasında hastalarda sıklıkla görülen bel ağrısının ortadan kalkacağı dile getirildi. 'Endoskopik Disk Cerrahisi' yönteminin MEÜ bünyesinde faaliyet gösteren Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde de uygulandığı belirtildi.
Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Polikliniği'nde uygulanmaya başlanan bir diğer tedavi yönteminin de 'Extracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT)' olduğu belirtildi. Vücut dışından şok dalgası tedavisi anlamına gelen bu yöntemin çalışma prensibinin de taş kırma metoduyla aynı şekilde işlediği vurgulandı.
Bu yöntemle birlikte sertleşmiş ve dejenere olan dokuya şok dalgası gönderilerek akut inflamasyon oluşturulduğu ve vücudun bu bölgeyi tekrar onarması için uyarı sağlandığı kaydedildi. ESWT yöntemiyle özellikle kas ağrıları, sırt ağrıları, tendon hastalıkları, topuk ağrısı, baldır ağrısı, dirsek ağrısı, omuz ağrısı gibi hastalıkların kısa süre içinde ve etkin bir şekilde tedavi edilebileceğine dikkat çekilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Bir seansı yaklaşık 10 dakika kadar süren tedavinin ciddi bir komplikasyon riski ise oldukça düşük. Bunun yanı sıra dirençli olgularda tedaviyi haftada bir olmak üzere üç seansa kadar uzatmak gerekebiliyor. Bazı durumlarda ağrı 1-2 gün süreyle artıp sonra tekrar azalabilmekle beraber genellikle çok uzun süredir var olmayan şikayetlerde, ilk seanstan hemen sonra rahatlama elde ediliyor."