Bedelli askerlik resmen başladı
Bedelli askerlikle ilgili karar, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
1111 Sayılı Askerlik Kanunu'nun geçici 46. maddesi uyarınca Bedelli Askerlik Hizmetinden Yararlanma, Bedelin Ödenmesi ve Uygulamaya İlişkin Usul ve Esaslar belirlendi.
RESMİ GAZETEDE YAYINLADI
Bakanlar Kurulu'nun konuya ilişkin kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre, karar ile bedelli askerlik hizmetinden yararlanma, başvuru şartları, bedelin ödenmesi, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılma, bedelli askerlik kapsamı dışına çıkarılma ve geri ödeme ile uygulamaya ilişkin diğer hususlar düzenlendi.
BEDELLİ ASKERLİKTEN FAYDALANMAK İÇİN ..
Karara göre, bedelli askerlik hizmetinden yararlanmak için, ''Kanunun geçici 46. maddesinin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla her ne sebep olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış olmak, 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla (bu tarih dahil) 30 yaşından gün almış olmak, yazılı makamlara en geç 15 Haziran 2012 tarihine kadar (bu tarih dahil) şahsen yazılı olarak başvuruda bulunmak ve kanunda öngörülen bedeli ödemek'' gerekiyor.
Herhangi bir yaş sınırlaması aranmaksızın ''askerliğe elverişli değildir'' kararlı raporları nedeniyle askerlik hizmetinden muaf olanlar da bu esaslar çerçevesinde bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilecek.
BAŞVURU
Yükümlüler bedelli askerlikten yararlanma taleplerini askerlik şubesine, konsolosluklara ve Cumhuriyet savcılıklarına şahsen bildirecek.
Hak sahipliği tespit edilen yükümlüler tarafından bedelinin tamamının veya yarısını özel hesaba yatırılmış olması ve biri asıl olmak üzere toplam 3 nüsha dekontun askerlik şubesi veya konsolosluklara, yükümlü tarafından şahsen, cezaevinde bulunan hükümlü, tutuklu ve gözetim altında bulunan yükümlülerin ise vasi veya vekilleri tarafından teslimi ile başvuru işlemi yapılmış olacak.
Bedelli askerlik hizmetinden yararlanmak isteyen yükümlülerden ''yurt içinde bulunanların, askerlik şubesi başkanlıklarına, yurt dışında bulunanların Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarına, hükümlü, tutuklu ve gözetim altında bulunanların, bulundukları yer Cumhuriyet savcılıkları aracılığıyla en yakın askerlik şubesine'' başvurmaları gerekecek. Posta veya vekalet yoluyla yapılan başvurular kabul edilmeyecek.
ÖDEME
Yükümlülerden, belirtilen şartları taşıyanlar, başvuru tarihide 30 bin lirasını defaten vaya başvuru tarihinde 15 bin lirasını defaten ve geriye kalan 15 bin lirasını da başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde defaten ödemekle yükümlü olacak.
ASKERLİK ŞUBESİ İŞLEMLERİ
Tebliğe göre, askerlik şubeleri şahsen başvuruda bulunan yükümlülerin durumlarını kontrol ederek Kanun kapsamında olduğu anlaşılanlara ödemeleri gereken tutarı belirten belgeyi verecek.
Hükümlü, tutuklu ve gözetim altında bulunan yükümlüler hakkında vekilleri veya vasileri tarafından Cumhuriyet Savcılığından alınacak belgenin ibraz edilmesi şartıyla durumlarını kontrol ederek ödemeleri gereken tutarı belirten belgeyi verecek.
Konsolosluklardan veya yabancı askerlik şubelerinden gelen başvuru evrakını kontrol edecek askerlik şubeleri yapılan inceleme sonucunda hatalı veya eksik düzenlenmiş evrakın birer suretini asarak asıllarını en seri vasıtayla ilgili makamlara gönderecek, hata veya eksikliklerin giderilmesini müteakip anılan belgelerin iadesini isteyecek.
Başvuruları kabul edilen yükümlülerden ödemeleri gereken bedelin tamamının ödedikleri tespit edilenler hakkında nüfusa kayıtlı oldukları yer, il vaya ilçe idare kurullarından askerlik hizmetinin yerine getirilmiş sayılması kararının alınmasını teklif edecek. İl veya ilçe idare kurulu tarafından alınan kararın iletilmesini müteakip yükümlüye muafiyet belgesini en yakın askerlik şubesinden şahsen alması için davet yazısı gönderecek.
Konsolosluklara başvuran yükümlülerin iki nüsha muafiyet belgesini şahsen tebliğ edilmek üzere konsolosluğa, cezaevinde bulunan yükümlülerin iki nüsha muafiyet belgesini şahsen tebliğ edilmek üzere ilgili Cumhuriyet savcılığına gönderecek.
Askerlik şubeleri, bedelli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlar ile başvurusu kabul edilen yükümlülerden bedelin tamamını ödemeden ölen vaya askerliğe elverişsiz hale gelenlerin geri ödeme taleplerini içeren dilekçelerini 3 ay içerisinde inceleyecek ve geri ödeme yapılacakları bakanlığa bildirecek.
YÜKÜMLÜ NE YAPACAK?
Konsolosluklar ile cezaevinde bulunan hükümlü, tutuklu veya gözetim altındaki yükümlüler hakkında Cumhuriyet savcılıklarınca yapılacak işlemlerin belirlendiği tebliğe göre, yükümlü, askerlik şubesi vaya konsolosluktan alacağı ödenecek tutar ve tutarın yatırılacağı banka hesap numaralarını gösteren belge ile ödemesini yapacak. Bankadan alacağı biri asıl olmak üzere toplam üç nüsha dekontu askerlik şubesine veya ilgili konsolosluğa teslim edecek.
Yükümlü muafiyet belgesini, askerlik şubesinden, konsolosluktan veya Cumhuriyet savcılığından şahsen teslim alacak.
Tebliğ ile banka tarafından yapılacak işlemler de belirlendi.
Bedelin tamamınını süresi içinde ödeyen yükümlüler hakkında il ve ilçe idare kurullarından askerlik hizmetinin yerine getirilmiş sayılması kararı alınacak ve askerlik şubelerince acemi yedeğe aktarılacak.
Bedelli askerlik hizmeti başvuruları kabul edilmiş yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak, başlatılmış olanlar sona erdirilecek.
Bedelli askerlik hizmeti için başvurusu kabul edilenlerden ödemelerini süresi içinde yerine getirmeyenler, ödemeleri tamamlamadan kendi isteği ile bu haktan faydalanmaktan vazgeçenler ile yararlanma şartlarını taşımadıkları sonradan anlaşılanlar kapsam dışına çıkarılacak. Kapsam dışına çıkarılan yükümlülerin işlemleri, tabi oldukları statüye göre yürütülecek.
Yükümlülerin bedelli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılmaları ve bedelin tamamınını ödemeden ölmeleri veya askerliğe elverişsiz hale gelmeleri halinde ödedikleri bedel iade olacak.
Geri ödeme ile ilgili başvurular, yurt içinde yükümlünün kayıt olduğu askerlik şubesine veya Cumhuriyet savcılıklarına, yurt dışında ise askerlik şubesine iletilmek üzere konsolosluğa dilekçe ile yapılacak. Dilekçede banka IBAN numarası ile kimlik numarası da belirtilecek.
Bu başvurular yükümlüler ile vekilleri, vasi ya da kanuni mirasçıları tarafından 6 ay içerisinde belirtilen makamlara yapılacak.
Başvurular askerlik şubelerince 3 ay içerisinde incelenecek. İnceleme sonucunda geri ödeme şartlarının oluştuğunun tespit edilmesi halinde yükümlünün ve hak sahiplerinin dilekçesi ve ödemeye ilişkin dekontun aslı veya ödeme yapıldığını ispata yarar belgeler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına gönderilecek.
Ödenmiş olunan bedel Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca bir ay içerisinde iade edilecek.
TEREDDÜTLERİN GİDERİLMESİ
Öte yandan,bu esasların uygulanması sırasında ortaya çıkan tereddütlerin gidermeye ilgisine göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı yetkili olacak.
Söz konusu esaslar bugünden itibaren yürürlüğe girdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.