Bedava petrol olsa...

Bedava petrol olsa...

"Ham petrol fiyatları düşüyor bizde niçin ucuzlamıyor?" Gündemdeki soru bu. EPDK Başkanı Köktaş, petrol badava olsa bizde kaça satılır sorusuna cevap verdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, yılbaşından itibaren akaryakıt fiyatlarında 15 kez indirim yapıldığını belirterek, "Kurlarda şu ankinden daha farklı bir yükseliş olmaması halinde akaryakıt fiyatlarındaki bu düşüş devam edecek" dedi.

Köktaş, önceki gün EPDK’nın kuruluş yıldönümü resepsiyonunda sorular üzerine şunları söyledi:

EPDK’nın nefesi sektörün ensesinde. Tüketici haklarını korumaya yönelik denetim yapıyoruz. 14 Ekim’de Akaryakıt Piyasası Fiyatlandırma yönetmeliğini çıkardık. Akaryakıtta hergün indirim yapılması tesadüf değil.

Akaryakıt kuruluşların çoğu halka açık kuruluşlardır. Halka açık azınlık haklarının hisselerinin olumsuz etkilenmemesi için çıkıp sıradan konuşmayız.

Yılbaşından bugüne kadar 15 kez indirim yapılmıştır. Bunun 11’i yaklaşık iki ayda gerçekleşti. Ekonomik koşullarda olumsuzluk olmaması halinde bu devam edebilir.

1 Temmuz’dan sonra petrol fiyatlarında yüzde 60 indirim olmasına karşın dolar yüzde 26 değer kazandı. Döviz hareketleriyle petrol fiyatları arasında bire bir ilişki var. Ham petroldeki indirimler bire bir ürün fiyatına yansımaz. Bir litre benzinde yüzde 62.1 yani 1.98 YTL, bir litre motorinde ise yüzde 50.3, yani 1.44 YTL vergi bulunuyor.

Bu vergiler maktu. Bir litre benzinin üç lira olduğunu varsayarsak, bunun 1.98’i zaten sabit vergidir. ’Yüzde 60’lık indirim oldu’ dediğimiz konu kalan yüzde 38’lik kısmındaki oynamadır. Varsayalım petrol, evimizdeki musluktan akıyor ve bedava elde ediyoruz. Bugünkü koşullarda o petrol bize 1.98 liraya fatura edilir.

Rekabet Kurumu reddetti

HASAN Köktaş, Rekabet Kurumu’nun akaryakıt sektörüyle ilgili hazırladığı rapor sonrasında EPDK’ya yönelik yapılan eleştirilere ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Rekabet Kurumu ceza öngördü, EPDK bunu yerine getirmiyor anlayışı oluştu. Ancak 24 Temmuz’da sektörde uyumlu eylem oluştuğu iddiası ile Rekabet Kurumu’na başvurduk. Kurum, bir tane rafineri, beş tane de dağıtıcı firma hakkında inceleme yaptı, ancak böyle bir eylem olmadığı gerekçesiyle başvuruyu reddetti.

Rekabet Kurumu, EPDK’nın da başvurusu üzerine verdiği raporda, sektörde uyumlu eylem olmadığına ve başvuruların reddine karar veriyorsa, ben bu karara ’hayırdır’ diyemem. Raporda rekabet koşullarının sağlanmasına ilişkin öneriler var."



Hürriyet