BDP'nin Eli Çıktı
Elektrikte yıllık kayıp-kaçak oranı 7 milyar liraya ulaştı. Sadece kaçağın bedeli 4.5 milyar lirayı buldu. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerini kapsayan ‘Dicle Elektrik Dağıtım’daki kaçağın faturası 3.9 milyar liraya ulaştı.
Enerji Bakanı Taner Yıldız, BDP milletvekillerinin halkı bilinçli olarak fatura ödememeye yönlendirdiğini söyledi.
Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerini kapsayan ‘Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş’ Bölgesindeki kaçak elektrik kullanımı yüzde 72’ye ulaştı. Devletin vatandaşlara sunduğu 100 liralık elektriğin sadece 28 lirasını tahsil edebildiğini anlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Bu 6 ilin toplam elektrik faturası 5.4 milyar lira. Bunun sadece yüzde 28’sini tahsil edebiliyoruz” diyerek bu duruma isyan etti.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki elektrik tüketiminin hızla artmasına karşın fatura tahsilâtının bir türlü artmadığına dikkat çeken Yıldız, “Dicle Bölgesi’nde tüketimde yüzde 54’lük büyüme oldu. Bir bölgede, 1 yılda yüzde 54 tüketim artar mı? Kaçak ile oldu bu. Kavga dövüş söktük. Mücadelemiz devam edecek. Bölgeye 350 kişilik yeni bir ekip gönderiyoruz” dedi.
Kaçak elektrik kullanımının yaygın olduğu bir diğer dağıtım bölgesinin de Van Gölü olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Dicle ve Van bölgesini çıkardığınızda, Türkiye’nin kayıp kaçak ortalaması yüzde 9.4’tür” dedi. Yıldız, bu iki bölge dâhil edildiğinde Türkiye genelindeki kaçak-kayıp oranının yüzde 15’e çıktığını kaydetti.
Kayseri’de bir grup gazeteci ile kahvaltıda buluşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, kaçak elektrik konusunda son derece çarpıcı açıklamalarda bulundu. BDP milletvekillerinin halkı bilinçli olarak fatura ödememeye yönlendirdiğini anlatan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “İdeolojik bir durum söz konusu. PKK ile hiç ilgisi olmayan vatandaşların bile örgüt propagandasından etkilenerek fatura ödememesi bizi şaşırtıyor. BDP Milletvekili Hasip Kaplan çıkıyor, ‘Türkiye’deki elektriğin büyük çoğunluğu Atatürk Barajı’nda üretiliyor. Ne elektrik faturası!’ diyor. Türkiye’deki elektriğin yüzde 8-10’u Doğu ve Güneydoğu’da üretiliyor. Yani abartılı rakamlar söz konusu değil. Ayrıca devlet bölgeye yatırım yaparken Doğu-Batı ayrımı yapmadı, yapmayacak da...”
Bir garip fetva talebi
Başbakan Erdoğan’ın Güneydoğu gezisi sırasında dile getirdiği ‘Kaçak elektrik haramdır’ açıklaması da bölgede tartışmalara neden olmuş.
Bakan Taner Yıldız, “Çok sayıda vatandaşımız müftülüğe giderek, ‘Kaçak elektrik kullanmak haram mı?’ diye sormuş. ‘Haramdır’ cevabı üzerine ‘Ben sadece ailemin yaşadığı evimin faturasını ödesem, dükkanı ödemesem olur mu?’ demişler” bilgisini verdi.
Kaçak kullanan arıza için arıyor!
Kaçak elektrik kullanan ve elektriklerinin kesilmesi üzerine arıza ekibi çağıran vatandaş, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ı da hayrete düşürdü. Bakan Yıldız, ilginç olayı şöyle anlattı: “Bizi arıyorlar ‘Benim elektriğim kesildi’ diye ekip istiyorlar.
Arıza ekiplerini gönderiyoruz. Bize oradan telefon geliyor, ‘Efendim, siz bizi gönderdiniz ama burası kaçak kullanıyor’ diyor, donup kalıyoruz. Pes artık, kaçak elektrik kullanan yere, bir de tamire gidiyoruz. Nasıl olur da bir adam kaçak elektrik kullandığı hâlde, arıza ekiplerini de oraya ister?”
İkinci nükleer için karar yakında
Sinop’ta inşa edilmesi planlanan ikinci nükleer santral ile ilgili sürecin yakında tamamlanacağını kaydeden Bakan Taner Yıldız, “Japonlar, Çinliler, Güney Kore ve Kanada ile görüşmeler tamamlandı. Karar çok yakında açıklanır” dedi.
Ruslara Fukuşima faturası çıktı
Enerji Bakanlığı, Japonya’da 2011 yılında meydana gelen Fukuşima kazası sonrasında nükleer enerji konusunda çok daha hassas davranmaya başladı. Taner Yıldız, “Fukuşima sonrasında Mersin Akkuyu’da güvenlik analizlerini yeniden gözden geçirdik. Projeyi üstlenen firma yeniden analiz yaptı, riskler yeniden gözden geçirildi” dedi.
GAZETE VATAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.