BDP’li Demirtaş: "Diyanet kaldırılmalı"
Selahattin Demirtaş, ayrımcılık yapmakla eleştirdiği Diyanet'in kaldırılmasını istedi.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ayrımcılık yapmakla eleştirdiği Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması gerektiğini öne sürdü. Demirtaş, "Bırakın anayasal kurum olmaktan çıkartılmasını, böyle bir kurumun gereksiz olduğunu düşünüyoruz." dedi.
Taksim Hill Otel'de Alevi temsilcileriyle bir araya gelen Selahattin Demirtaş, basın açıklaması yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nı eleştiren Demirtaş, "AKP yeni iktidara geldiğinde başörtüsünün nerede takılacağı tartışılıyordu. Kamusal alanda takılamayacağı gündemdeydi. AKP buna hep karşı çıktı. Şimdi kendisi iktidar, başka inançların sınırlarını belirlemeye çalışıyor. Böyle bir zihniyet olamaz. Aleviler nerede ibadet yapacağını, nerede dua edeceklerini, ibadetlerini nasıl yapacaklarını Diyanet'e mi soracaklar? Diyanet gibi bir kurumun Türkiye'de bütün inançları -Müslüman Sünni inanç dahil olmak üzere- devlet tekeline alan, devletleştiren, kendini neredeyse dinin tek sahibi olarak gören bir kurum olduğu için kesinlikle kaldırılması gerektiğini savunuyoruz. Bırakın anayasal kurum olmaktan çıkartılmasını, böyle bir kurumun gereksiz olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
‘CEMEVİ İBADETHANEM’ DİYORLARSA KABUL ETMEK ZORUNDASIN’
Başbakan Erdoğan'a, "Siz Alevi yurttaşlardan vergi almıyor musunuz?" diye soran Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Alevi yurttaşlar vergi veriyorsa sen o vergileri sadece camiye harcayamazsın. Vergi verirken Alevi yurttaşlar eşitse, kamusal hizmet alırken de eşit olmalılar. ‘Cemevi benim ibadethanemdir' diyorsa bunu kabul etmek zorundasın. Bütün bunlar önümüzdeki dönemde çok daha güçlü bir şekilde tartışılacak. Bütün ezilenlerin ortak talepleri Türkiye demokrasisini güçlendirecektir. Alevi toplumu da eskiye kıyasla çok daha örgütlü bir toplumdur. Hiçbir partinin arka bahçesi olamayacak kadar örgütlü, bilinçli bir toplumdur. Alevi toplumunun örgütlülüğü arttıkça tek başına Türkiye'de demokrasinin öncü gücü haline gelebilecek muazzam bir potansiyele sahiptir."
Demirtaş, "Biz Alevi toplumundan oy istemek için onlarla bir arada değiliz. Biz onların isteklerini, siyasete yön verme arzularını, beklentilerini, eleştirilerini dinlemek için buradayız. Alevi toplumu kime oy verebileceğini bilecek kadar bilinçli bir toplumdur." dedi.
CHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.