BDP'den Bahçeli'ye zeytin dalı
BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak geçen hafta yerden yere vurduğu MHP'ye bu kez zeytin dalı uzattı.
BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, "Devlet bahçeli olsun ama o bahçede Isparta’nın gülü de olsun, Hakkari’nin lalesi de olsun. Birileri bu bahçede gülleri soldurmak, laleleri ortadan kaldırmak, sadece dikenlerle yaşamak istiyor olabilir ama ben Türkiye’nin bunu arzuladığını düşünmüyorum." dedi.
BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada yeni anayasa çalışmalarını değerlendirdi.
İçinde bulunulan dönemde yeni anayasa çalışmalarının büyük öneme sahip olduğunu belirten Kışanak, "Eskide ısrar etmek, değişime direnmektir. Statükoculuk tam da bu demektir. Herkes eski olandan şikayet ediyor ama yeniyi kuralım dendiği zaman herkes eskiyi hatırlatan yaklaşımlarla toplumun karşısında çıkıyorlar. Yeni söz söyleyene, ama sen eskiden böyle demiyordun, deniyor. Eskide ısrar edecekse o zaman toplumu boşuna oyalamayalım, toplumun beklentileri üzerinden boşuna siyaset yapmayalım. Bugün yeni bir anayasa yapma önerisi var. Toplumun ve halkların beklentisi budur. Partiler yeni anayasa sözü verdi. O zaman biz yeni sözünüz nedir bunu görmek istiyoruz. Anayasaya yeni diyebilmek için getirdiğiniz yenilik nedir görmek istiyoruz." dedi. En yenilikçi ve reformcu önerileri getiren tek partinin BDP olduğunu savundu.
Yeni Anayasa taslağında yer verdikleri adem-i merkeziyetçilik önerisen değinen Kışanak, "Tek merkezden ülkeyi yönetmeye kalkarsanız, toplumun yönetime katılmasını temin edemezsiniz. Anlayışınız ne olursa olsun demokratik bir yönetim anlayışı olmaz. Adem-i merkeziyetçiliği öneren tek partiyiz. Günümüzde demokrasilerin vazgeçilmez kriteri, bölgesel yönetimlerin, yerel yönetimlerin ortaya çıkması bunların özerk olmasıdır. Yerel yönetim özerklik şartındaki çekincelerin kaldırılmasını istiyorsanız, adem-i merkeziyetçiliği de tartışacaksınız." diye konuştu.
Anayasa uzlaşma Komisyonu'na götürülen önerilerin Türkiye toplumu ile tartışılacağını aktararak, "Kendi taslağımızı Türkiye kamuoyunun gündemine sunarak tartışmaya açacağız." ifadelerini kullandı.
"AKP, CHP VE MHP’NİN ARAŞTIRMA KOMİSYONU ÖNERİLERİ BİRLEŞTİRİLEREK ELE ALINMALI"
Sürece ilişkin Meclis'te komisyon kurulmasını içeren önergenin bugün Genel Kurul'da görüşüleceğini hatırlatan Kışanak, "Parlamentoda bu süreci yakından takip edecek yaşadığımız çatışmalı sürecin sorunlarına ve çözüm önerilerine dair çalışmalar yapacak bir komisyonun kurulmasını önemsiyoruz. Umuyor ve diliyoruz ki bugün Parlamento'da tüm Türkiye'nin barış ve çözüm özlemlerine denk düşen bir tartışma yaşansın. Bu konuda tüm siyasi partileri sorumlu davranmaya ve toplumun beklentilerini dikkate alan dil ve üslup kullanmaya davet ediyoruz." dedi.
AK Parti, CHP ve BDP'nin benzer Araştırma komisyonu kurulması önerileri bulunduğunu kaydeden Kışanak, "Bu öneriler umuyoruz ki görüşülürken birlikte ele alınır, birleştirilir ve herkesin katıldığı bir komisyon kurularak Parlamento'da bu aşamada halkın beklentilerine cevap veren bir adım atar." ifadelerini kullandı.
Parlamento'nun görevinin bununla da sınırlı olmadığını belirten Kışanak, "Yeni bir ülke yeni bir gelecek arzuluyorsak eskiyi değiştirecek yer Parlamento. Reform yapacak, yasa çıkartacak, sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için en önemli mekanizma Parlamento'dur. Umarım bugün atılan adım bundan sonra da devam eder. Parlamento bu süreçte olumlu bir rol oynamak için kendisini konumlandırır." şeklinde konuştu.
"BİRİLERİ BAHÇEDE SADECE DİKENLERLE YAŞAMAK İSTİYOR OLABİLİR"
MHP'nin tutumunu eleştiren Kışanak, şöyle devam etti: "MHP, kışkırtan, ayrıştıran, çatıştıran bir tutum içinde.Geçen haftalarda Eş Başkanımız Selahattin Demirtaş, Devlet Bahçeli olsun, demişti. Tabi Devlet Bahçeli olsun ama o bahçede Isparta'nın gülü de olsun Hakkari'nin lalesi de olsun. Birileri bu bahçede gülleri soldurmak, laleleri ortadan kaldırmak sadece dikenlerle yaşamak istiyor olabilir ama ben Türkiye'nin bunu arzuladığını düşünmüyorum. Kendisine ‘ milletini - vatanını seven' sıfatını uygun görenlerin gerçek anlamda vatan millet sevgisi varsa bu toprakları, bu bahçeyi diken bahçesi değil gül bahçesi, lale bahçesi yapmayı arzulaması gerekir. Bizim arzumuz budur. Biz bu ülkenin topraklarını, bu ülke topraklarında yaşayan herkesin ortak vatanı yapmak istiyoruz. Gerçek anlamda halk sevgisi, millet sevgisi, vatan sevgisinin de aslında bu olacağını vurgulamak istiyoruz."
ÜNİVERSİTELERDEKİ OLAYLAR
Bu tutum ve yaklaşımın üniversitelerde çatışma ve kavganın zeminini oluşturduğunu söyleyen Kışanak, üniversite gençlerine seslendi. Kışanak, "İçinde bulunduğumuz süreç demokratik bir kurtuluş süreci için herkesin kendisini yeniden gözden geçirmesi gerektiği bir süreçtir. Sizler de buna uygun olarak daha sağduyulu, daha örgütlü, daha birbirinize sahip çıkan bir duruş içinde olunuz. Bu tür kavga ve çatışmaları birileri isteyebilir, birileri kışkırtabilir. Tüm gençlere sesleniyorum, sizler çatışmaları önleyecek bir tutum ve yaklaşım içinde olunuz. Birlik olun, birbirinize sahip olun, çatışmaların kavgaların önüne geçin." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.