BBP ''YANLI TUTUM OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ''
Büyük Birlik Partisi MKYK üyesi ve partinin avukatı Kemal Yavuz, Kahramanmaraş'taki helikopter kazası ile ilgili Ulaştırma Bakanlığınca yapılan ve kazayı ''pilotaj hatasına'' bağlayan raporu içlerine sindirmelerinin mümkün olmadığını söyledi.
Yavuz, düzenlediği basın toplantısında, eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da yaşamını yitirdiği helikopter kazasına ilişkin, bakanlıkça oluşturulan Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu'nun raporunu değerlendirdi. Raporda, kazanın muhtemel nedeninin ''Helikopter pilotunun meteorolojik bilgileri incelemeden kalkış yapması ve görüş mesafesi 300-500 metre olan yoğun kar yağışlı kontrolsüz sahada VFR uçuşa ısrarla devam ederek, oryantasyon kaybına uğraması nedeniyle, hava aracının dağlık alanda araziyle temas etmesini engelleyemediği'' olduğunun düşünüldüğü kaydedildiğini belirten Yavuz, kaza kırım ekibince hazırlanan raporu tatmin edici bulmadıklarını belirtti.
-''YANLI TUTUM OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ''-
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün oluşturduğu kaza kırım ekibine karşı itirazlarının başından beri devam ettiğini hatırlatan Yavuz, ''Kaza kırım ekibinin yanlı olduğunu düşünüyoruz. Özellikle ilgili firmanın çok eksikliklerinin bulunmasına rağmen uçuş izni verilmiştir. Kaldı ki radar kayıtları ile ilgili de bir bilgi eksikliği var, delil karartma ihtimali oluştuğunu düşünüyoruz. Dolasıyla elde edilen sonuçların uluslararası bağımsız denetim firmaları aracılığıyla yapılması gerekir'' diye konuştu.
Kazayla ilgili yapılacak denetimlerin kendilerine de açık tutulması gerektiğini belirten Yavuz, şöyle konuştu:
''Bizim baştan beri talep ettiklerimiz yerine getirilmedi. Bu konuda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün yanlı tutumu olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca kendi organlarından oluşturduğu kaza kırım ekibi bağımsız olamaz. Çünkü ilgili firmayı denetleme görevi de kendilerinde. Bu anlamda şikayetlerimiz var. Delil karartma kuşkumuz var. Daha önce de zaten şikayet etmiştik.''
Kaza kırım ekibinin baştan bu yana olayı pilotaj hatasına bağlamak suretiyle geçiştirmeye çalıştığını öne süren Yavuz, ''Bu işin pilotaj hatasının ötesinde çok yönlü araştırılması gerektiğini, bu konuda çok yoğun kuşkularımızın bulunduğunu, bu kuşkularımızın tamamını aydınlatacak tafsilatlı bir rapora muhtaç olunduğu ve konuda hem BBP camiasını hem kamuoyunu rahatlayacak bir rapor oluşmasını istiyoruz. Bununla ilgili delillerimizi bildirdik. Ama bu konuda ciddi bir çalışma olmadığını gördük. Eksik araştırmayla hazırlanan ve deliller yeterince değerlendirilmeden hazırlanan, başlangıçta önyargıyla başlanan çalışmalarla istenilen sonucun kabulü mümkün değildir'' dedi.
-BBP'NİN KAZA KIRIM EKİBİ, RAPORU İNCELEYECEK-
Kazayla ilgili hukuki süreci Kahramanmaraş'ta takip ettiklerini anlatan Kemal Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ayrıca parti olarak kaza kırım ekibi oluşturduk. Burada da hazırlanan raporu değerlendirmeye alacağız. Birkaç gün içinde detaylı açıklamayı yapacağız. Şu aşamada böyle bir raporu içimize sindirmemiz, maşeri vicdanın böyle bir raporla tatmin olması da kabil değildir. Dolayısıyla bu konuda vereceğimiz mücadelenin yeni başladığı düşüncesindeyiz. İşin sonuna kadar gideceğiz ve tarafsızlığı ile ilgili kuşku duyduğumuz için şikayet ettiğimiz bir heyet tarafından hazırlanan raporun, mahkemede savcılık aşamasında delil olarak kabul edilmesini asla düşünemiyoruz. Buna göre de itirazlarımız devam edecektir.''
-''BAKANLIKLA İRTİBATI BULUNMAYAN BAĞIMSIZ BİR BİLİRKİŞİ KURULU İNCELEMELİ''-
'Pilotaj hatası'' açıklamasının hem Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünü hem de ilgili işletmeci firmayı rahatlatan bir rapordur olduğunu savunan Yavuz, ''Çünkü eğer pilotaj hatası varsa ve teknik eksikliğe dayanıyorsa, uçuş hizmetleriyle ilgili ise yine meteorolojiden kaynaklanan bir problem ise pilotaj hatasına işi havale etmek suretiyle çok rahatlıyorlar. Bilhassa işletmeci firma kusur bakımından çok rahatlıyor. Mesele pilotaj hatasından kaynaklansa bile pilotaj hatasına sebebiyet veren diğer etkenler var. Teknik etkenler, çevresel etkenler var. Bunların üzerinde durulmuyor, atlanıyor. Biz uluslararası denetim firmalarınca bu kaza kırım ekibinin temin ettiği verilerin değerlendirilmesini istiyoruz. Özellikle yanlı olan bu kaza kırım ekibinin değiştirilerek, Ulaştırma Bakanlığı ile irtibatı bulunmayan bağımsız bir bilirkişi kurulunca incelemeye alınması düşüncesindeyiz'' dedi.
Yavuz, helikopter parçalarının alınışı ve bunların muhafaza ediliş tarzı ile ilgili de kaygılarının bulunduğunu, ancak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün, kendilerini dinlemeyerek yolunda yürüdüğünü ileri sürdü.
Kemal Yavuz, kaygılar giderilmeden, tüm detaylarıyla açıklanmadan böyle bir raporu içlerine sindirmelerinin mümkün olamayacağını sözlerine ekledi.