Baykal: Kimse kendini kandırmasın!
Muhalefet 'istifa' ve kurultay istiyor
“Kurultaylar partisi” CHP’de kılıçlar, seçimlerin üzerinden 24 saat geçmeden çekildi. Yüzde 26’yı başarılı bulmayan Önder Sav ile Deniz Baykal’a yakın isimler olağanüstü kurultay talebini dillendirmeye başladı. Kurultay için imzalar toplanmaya başlandı.
Kulislerden sızan bilgilere göre, her iki isme yakın eski yöneticiler parti içindeki 'rahatsız' delegelerle görüşmeler yapıyor. CHP'de listeye giremeyen veya gidişattan memnun olmayan çok sayıda delege olduğu ileri sürülüyor.
Olağanüstü kurultay için 650’nin üzerinde delegenin imzası gerekiyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise olağanüstü kurultay taleplerine rest çekti. Kurultayın zamanında yapılacağını açıklayan CHP Lideri, olağan kongre sürecinin normal takvimine sadık kalınarak sonbaharda başlatılacağını bildirdi. Son kurultayı 2010 yılı Mayıs’ında olan CHP’nin olağan kurultayını 2012 Mayıs ayında yapması gerekiyor. CHP Lideri, bu süreçte il ve ilçe delegelerini yenileyerek, muhaliflerin etkisini kırmayı hedefliyor.
BAYKAL: SONUÇLAR BAŞARISIZ
Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP'nin aldığı oy oranını beğenmeyen CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP yönetimini eleştiri yağmuruna tuttu. CHP'nin eski Genel Başkanı Baykal, Posta gazetesinden Candaş Tolga Işık'a seçim sonuçlarını değerlendirdi.
Kılıçdaroğlu'na "kendini kandırma" sözleriyle seslenen Baykal, sonuçları şöyle yorumladı: "Ortada CHP adına bir başarı yok. Benim genel başkanlığım döneminde yapılan son ankette CHP'nin oyu yüzde 29'du. Şimdi ise yüzde 26'ya indik. Biz oy kaybettik, AKP oyunu artırdı. Sorunu çözmek istiyorsak önce hastalığı doğru teşhis etmeliyiz. Başarılıyız deyip kendi kendini kandırmak büyük hatadır. Ortada bir başarı yok."
Baykal, seçim sonuçlarının belli olmasının ardından yakın kurmayları ile biraraya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Yenişafak gazetesinin haberine göre Baykal, Kılıçdaroğlu ve beraberindeki isimleri ise eleştiri bombardımanına tuttu.
"Örgüte 1 kuruş para vermediler. Ellerini kollarını bağladılar, çalıştırmadılar. Seçim kampanyası döneminde seçmene hiçbir mesaj verilmedi. 'Çık televizyona tartışalım' denildi. Eldeki birkaç proje de iyi anlatılamadı. Genel başkan tek adam şovuyla kampanyayı götürdü. Adaylar medyanın yönlendirmesiyle belirlendi. Hiçbiri doğru düzgün çalışmadı. Bizim zamanımızda oylarımız yüzde 28 olarak görülüyordu. Kimse kimseyi kandırmaya çalışmasın, seçimden hüsranla çıktık"
KURMAYLARIYLA GÖRÜŞTÜ
"Partiyi yüzde 28 bandında bıraktım" diyen Deniz Baykal, önceki gece sonuçların netleşmesinin ardından kurmaylarıyla telefon görüşmeleri yaptı. Alınan bilgilere göre, Baykal kendisine yakın isimlere şu değerlendirmelerde bulundu: "Sonuçlar başarısızdır. Partinin başında kim olsa bu şartlarda zaten aynı oyu alırdı. Seçmenin alternatifsiz kaldığı bu siyasi ortamda daha fazla oy almamız gerekirdi. Ayrıca uçuk vaatlerin siyasette karşılık bulmadığı görüldü. Bu durum partinin itibarını da zedeledi. Bundan sonra parti yeniden hızla toparlanmalı. Örgütü dışlayarak bir yere varılamayacağı görülmüştür. Partinin kurumsal kimliği ve DNA'sıyla oynandığında oy kazanılamayacağı da anlaşılmıştır."
Eski Genel Sekreter Önder Sav'ın da önceki gece kendisine yakın isimlerle görüşmeler yaptığı, dün de bir grup eski yöneticiyle bir araya geldiği belirtildi. Baykal ve Sav'a yakın isimler, yeni dönemde birlikte hareket edeceklerinin mesajını veriyor. Baykal'a yakın bir isim, "Eğer söz konusu CHP ise daha önce yaşanan kırgınlıklar teferruattır. İlişkiler, partiden daha önemli değil" ifadelerini kullandı.
İNCE: "'ORTADA BAŞARI FİLAN YOKTUR''
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, partisinin aldığı oy oranına ilişkin, ''Ortada başarı filan yoktur'' dedi.
İnce, Yalova'da düzenlediği basın toplantısında, seçim çalışmalarında Yalova'da en çok üzerine gidilen kişinin kendisi olduğunu söyledi.
Hiç kimseden korkusu olmadığını ifade eden İnce, ''Seçim kampanyasında en çok eleştirilen, üzerine oynanan, tankıyla, topuyla üzerine saldırılan benim. Ben bunların hiçbirine cevap vermedim. Muhatap almadığım için cevap vermedim. Ben çiğ yemedim karnım ağrısın. Hiç kimseden korkum yok, seviyeyi düşürmek istemedim ama seviye ne yazık ki düştü. Kim ne biliyorsa konuşur'' dedi.
İnce, seçim sürecinde merkez ilçe teşkilatının istifasına da değinerek, şöyle devam etti:
''Ben büyük işlerle uğraşıyorum. Küçük siyasi tartışmalara giremeyeceğim ama bu partide İrlandalılar olmayacak. Bu dönemde partiden İrlandalıları temizleyeceğiz. Ağabeylik yapacağım. Bu partide İrlandalı olmayacak. Başka partilerden talimat alan kişi olmayacak. Bunları barındırmayacağım.''
Yalova'da AK Parti'nin kendisini sandıktan çıkartmamak için elinden geleni yaptığını öne süren İnce, ''Bir parti düşünün; kampanyasını anamuhalefet partisinin üzerine kuruyor. Saçmalık buradan başlıyor. Başbakan, eski 4 il başkanını toplayıp, Yalova'daki seçim stratejisini benim üzerine kurarsa örgüt böyle yapar. Bunun üzerinde kampanya yapılırsa bu beni büyütür. Stratejisi yanlıştı'' diye konuştu.
İnce, bir soru üzerine AK Parti'nin aldığı oyu değerlendirirken şunları söyledi:
''Yalova'da kimseye ben bedava kömür, makarna vermedim. Kimseye iş vaadinde bulunmadım. Sadece insanlara gönlümü, yüreğimi açtım. Her gördüğünüz üç kişiden birisi bana, partime oy verdi. Ben de böyle bakıyorum. (AK Parti'den Yalova Milletvekili seçilen) Temel Coşkun , 'her iki kişiden biri bana oy verdi' diyorsa ben de bunu söylüyorum. Neden olumsuz bakayım. AKP'ye toplumun yüzde 50'si oy verdiyse yüzde 50'si de oy vermedi. O tarafından bakın.''
Muharrem İnce, CHP'nin Türkiye genelinde aldığı sonuçla ilgili soruyu ise ''Ortada başarı filan yoktur. Bunla ilgili açıklamalarımı Ankara'da yapacağım'' diye yanıtladı.
BERHAN ŞİMŞEK'TEN İSTİFA ÇAĞRISI
CHP eski İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Bursa'da seçim öncesi ber yerel televizyonda yaptığı, "Yüzde 30 alamazsam giderim." sözünü yerine getirmesini istedi. Şimşek, Kılıçdaroğlu'nun bir an önce kurultaya gitmesi talebinde bulundu.
DEĞER DE İSTİFA İSTEDİ
CHP Parti Meclisi Üyesi Mesut Değer, CHP’nin seçimlerde başarısız olduğunu savunarak, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun meydanlarda verdiği sözü yerine getirerek, istifa etmesini istedi. “2007 seçimlerine Cumhurbaşkanlığı seçimleri, e-muhtıra, AKP ile BDP ittifakıyla ve basının desteği olmadan girdik” diyen Değer şöyle konuştu; “2011 seçimlerinde ise Sayın Kılıçdaroğlu’na büyük bir medya desteği ve AKP ile BDP çatışması vardı. Biz Diyarbakır’da 2007’de yüzde iki oy aldık, 2011’de ise 1.8 oy alındı."
Değer, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun da Kulp ve Lice ilçelerinde sıfır oy çektiğine dikkat çekerek, “Kardeşlerinin ve akrabalarının yaşadığı köyde bile CHP’ye 5 oy çıkmıştır. Diyarbakır 1’inci sıra milletvekili adayımız kendi köyünde Tepe Beldesi’nde 118 oy almıştır. Kadın kollarımız çalışırken, milletvekillerinin eşleri parklarda oturmuştur” diye tepki gösterdi. Eski Manisa Milletvekili Şahin Mengü de “Bu sonuçlar başarı değildir. Başarısızlığın sorumlusu da başta Sayın Kılıçdaroğlu olmak üzere bütün ekiptir. Bu seçimin iki galibi vardır, biri BDP, diğeri AKP’dir” dedi.
ŞAPKAYI ALIP GİTSİN
Seçim sürecinde sessiz kalan eski yöneticiler, seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından seslerini yükseltmeye başladı. Önder Sav'a yakınlığıyla bilinen eski Manisa Milletvekili Şahin Mengü, "Bu ekibin tamamı başarısızdır." iddiasında bulundu ve delegelerin yeni bir kurultay değerlendirmesi yapması gerektiğini savundu. Eski İzmir Milletvekili Canan Arıtman ise 'anlamlı bir artış' olmadığını belirterek "Genel Başkan ile ekibi sözünü tutmalı ve istifa etmelidir. Kılıçdaroğlu'na yakışan şapkayı alıp gitmektir. Gitmezse kurultay toplanır." dedi. Baykal'a yakınlığıyla bilinen eski İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek seçim sonuçlarının istedikleri gibi olmadığını belirterek, yeni bir kurultayın delege kararıyla alınacağına işaret etti.
EN SICAK SONUÇ ANALİZİ
CHP yönetimi yüzde 30 oy hedefine ulaşılmamasının sebeplerini şöyle sıralıyor.
-Kılıçdaroğlu’nun seçim sürecindeki insan üstü çabasına pek çok aday ve teşkilat ayak uyduramadı.
-Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere birçok il ve ilçe teşkilatları istenen performansı gösteremedi.
-Üst üste açıklanan projeler medya dünyasında uyandırdığı ilgiyi vatandaşta yaratmadı. Kısa süreç yüzünden projeler vatandaşa ulaştırılamadı.
-Yeni CHP algısı, eski CHP’nin gölgesinde kaldı.
-Sol adayları sollayan sağ kökenli adaylar tutmadı. Aksaray, Karabük ve Batman’da aday gösterilen eski DYP kökenli milletvekilleri CHP’nin oylarını artırmalarına rağmen sonuç alamadı.
-Ergenekon sanıklarından aday gösterilenlerin CHP’ye katkısı olmadı, aksine zarar verdi.
-Oy çıtası çok yüksek tutuldu, belirlenen hedefe ulaşılamadığı için moral bozukluğu yarattı.
-Yerel özerlik şartı batıda oy kaybettirdi.
AÇILIMLAR SÜRECEK
“Yeni CHP” şiarıyla, demokratikleşme, hak ve özgürlükler, Kürt sorunu konularında açılıma giden ve seçim öncesi vaatlerde bulunan Kılıçdaroğlu’nun yaklaşımını sürdürme eğiliminde olduğu öğrenildi. CHP Lideri’nin, yeni dönemde demokrasi ve insan hakları konusunda daha aktif bir politika izleneceğini kurmaylarına aktardığı bildirildi.
TEŞKİLATA NEŞTER ATILACAK
Kılıçdaroğlu, sonuçların ardından yapılan ilk MYK toplantısında, teşkilatların çalışma temposundan yakındı. Başarılı teşkilatların ödüllendirileceğini, başarısız olanlardan ise bunun hesabının mutlaka sorulacağını belirten Kılıçdaroğlu’nun başarısız teşkilatları da görevden alacağı öne sürüldü. Mercek altına alınan iller arasında Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerin il ve ilçe teşkilatları da yer alıyor.
Kılıçdaroğlu’nun yakın çalışma arkadaşlarına, “Bütün örgütleri, yapıları yeniden gözden geçireceğiz. Yarın seçim olacakmış gibi dolaşacağız. Bundan sonra teşkilatlarda başarılı olan kalır, olmayan gider. Çalışma tempomuza ayak uydurmayanlarla gerekirse yolumuzu ayıracağız. Artık Ankara eksenli değil, Anadolu eksenli siyaset yapacağız. Bir ayağımız Doğu’da, diğeri Güneydoğu’da ve Orta Anadolu’da olacak. Karış karış ülkeyi dolaşıp, onların dertlerine ortak olacağız, onlarla bütünleşeceğiz” ültimatomunu verdiği öğrenildi.
‘ARABA DEVRİLDİ Mİ AKIL VEREN ÇOK OLUR’
CHP’nin iki numaralı ismi Gürsel Tekin ise kurultay taleplerine, “Parti içinden böyle bir hareket beklemiyorum. Ortada başarısızlık yok ki, karşı bir hareket olsun. Yaptığımız toplantıda Kurultay’ın adı bile anılmadı. Bu tür girişimlerden sonuç alamazlar. Tarlayı ekseniz bile 6 ay sonra mahsul verir. Yapmamız gereken önemli işler var” dedi. “Elimizde bir veri yok ama genel anlamda Ergenekon sanıklarının CHP’yi olumsuz etkilediklerini düşünüyorum” diyen Tekin, “Araba devrildi mi, akıl veren çok olur. Ergenekon sanıklarının adaylığını artık tartışmanın bir anlamı yok. Elbette, Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Mersin ve Antalya’da beklentilerimiz karşılanmadı” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.