Başörtülü Öğrencilerden Taahhüt İstediler
Kırıkkale Üniversitesi'nde öğrencilere 'Başımı örtmeyeceğim' belgesi imzalatılmak istendi
İstanbul'daki Aydın Üniversitesi'nde pilot uygulaması görülen 'başörtüsü belgesi' imzalatma işgüzarlığına Kırıkkale Üniversitesi de katıldı.
Kırıkkale Üniversitesi'nde üniversiteye kaydolan öğrencilere başörtüsü tutanağı imzalatılmaya başlandı. Kıyafetle ilgili kurallar bana anlatıldı, bunlara uymadığım takdirde hakkımda yürürlükteki disiplin hükümleri uyarınca gerekli işlemlerin yapılmasını kabul ederim cümlesinin yer aldığı tutanağı imzalamayan öğrencilerin kayıt işlemleri ise yapılmadı.
1 Eylül'den itibaren Kırıkkale Üniversitesi'ne kayıt için gelmeye başlayan öğrencilere, üzerinde açıklama yazan ve alt bölümünde tutanak yer alan bir kağıt uzatıldı.
PERSONELE DE İMZALATILIYOR
Öğrencilere yasakla ilgili yapılan yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin 1989'da verdiği kararla, dini inanç sebebiyle boyun ve saçların örtü ve türbanla kapatılma serbestisinin Anayasa'ya aykırı bulduğu belirtildi. Tutanakta Danıştay'ın kökleşmiş kararları ile öğrencilerin Üniversite kampüslerine başörtülü olarak ve belirlenen kıyafete aykırı şekilde giremeyecekleri kesinleşmiştir denildi. Kırıkkale Üniversitesi'nde göreve yeni başlayan personele de bu belge imzalatılmaya başlandı. Tutanağa imza atmayan personel göreve başlatılmadı. Başörtüsü belgesini imzalamadığı için kayıtları yapılmayan öğrenciler ise, bu belge ile üniversitenin kendisine has özel bir hukuk geliştirmeye çalıştığını belirterek, eğitim hakkının böylesi çağdışı girişimlerle engellenemeyeğini kaydetti. Öğrenciler, 'Bu belge, başörtüsü belgesi değil. Olsa olsa geri kalmış ülke belgesi olur' dediler.
SAVCILAR GÖREVE ÇAĞRILDI
Çağdışı uygulamaya ilk tepki Demokratik Üniversite Platformu Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu'ndan geldi. Hatipoğlu, '80 milyon vatandaş 'suç işlemeyeceğim' diyerek imza altına mı alınacak? Kırıkkale Üniversitesi bu girişimle kışkırtıcılığa soyunmuştur. Görevini kötü kullanan bu görevliler hakkında savcılar işlem yapmalı' dedi. Kırıkkale Üniversitesi'ndeki uygulamayı insan hakları ihlali olarak nitelendiren Eğiticimler Birliği Sendikası da (Eğitim-Bir-Sen), bu uygulamayı yargıya taşıyacağını açıkladı. Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, 'Hiç kimse işlemediği bir suçtan sorumlu tutulup, zan altında bırakılamaz' dedi.
Kaynak: