"Barzani mesajımızı almıştır"
Irak’ın Kerkük kentini ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 75 yıl aradan sonra bu kente giden ilk Türk Dışişleri Bakanı oldu.
Kuzey Irak’ta temaslarda bulanan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Davutoğlu’nun heyeti, Erbil'in 83 kilometre güneyindeki Kerkük'e bugün sabah yoğun güvenlik önlemleri altında girdi.
Kerkük ziyaretiyle ilgili sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından mesaj yazan Davutoğlu, "75 yıl aradan sonra Kerkük'e gelen ilk Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olmanın gururunu yaşıyorum" dedi.
Davutoğlu, "Kerkük Irak'ta Türkmen, Kürt, Arap kardeşlerimizin huzur içinde yaşadığı ebedi bir barış şehri olacak" diye yazdı.
Edinilen bilgiye göre, güvenlik gerekçesiyle gizli tutulan bakan Ahmet Davutoğlu'nun ziyareti uzun süredir planlanıyordu.
Daha önce dönemin Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras, 1937 yılında Kerkük'e gitmişti. Fahri Korutürk de daha sonra Cumhurbaşkanı olarak kenti ziyaret etmişti.
Ahmet Davutoğlu'nun ziyareti, 75 yıl sonra bu kente yapılan ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Barzani ile görüşme olumluydu. Bölgesel yönetim mesajımızı aldı'' dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Yönetim'in Başkanı Mesud Barzani ile Erbil'de kritik bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmenin ardından Erbil'in en büyük camisi Celil el-Hayat'ta teravih namazını kılan Davutoğlu, çıkışta gazetecilerin sorularını cevapladı.
"MESAJI ALDILAR"
Davutoğlu, "Öncelikle Suriye konusunda başta terörle mücadele olmak üzere görüşmeler yaptık. Türkiye'nin beklentileri çok açık. Tüm bölgeyle ilgili hem vizyonumuzu hem kaygılarımızı açık şekilde paylaştık. Birlikte bazı adımlar atılması için de anlayış birliğimiz var; mesajı aldılar." dedi.
"İKİ TARAF DA SURİYE'DEKİ KAOSTAN ENDİŞELİ"
Bu açıklamanın hemen ardından Türkiye ve Bölgesel Yönetim adına ortak bir açıklama yapıldı.
Açıklamada, "Suriye'deki otorite boşluğundan faydalanmaya kalkacak örgüt ortak tehdit kabul edilecek, yeni Suriye'de herhangi bir terörist ya da aşırıcı örgütün varlığına izin verilmemeli, iki taraf da Suriye'deki kaostan endişeli" ifadeleri yer aldı.
Edinilen bilgiye göre kapsamlı görüşme, yapıcı bir atmosferde geçti.
Taraflar, yeni Suriye'de tüm etnik, dini ve mezhep gruplarının haklarının korunması gerektiği konusunda da görüş birliğine vardı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.