Barış için 9 maddelik büyük milat

Barış için 9 maddelik büyük milat

Nihai hedefi silah bıraktırma olan çözüm sürecinde yeni dönem başlıyor.

Sabah'ın haberine göre 8 yıldır yürütülen çözüm sürecinde tarihi bir dönemece girildi. Çözüm sürecinin yeni koordinatörü Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç olurken, trafik de yeniden hareketlendi. HDP heyeti hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hem de Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'dan randevu talep etti. Devlet heyeti ile İmralı ve hükümet temsilcileri ile HDP'liler arasında yürütülen görüşmelerde yol haritasının genel çerçevesinde uzlaşı sağlandı. Dünya Barış Günü nedeniyle bugün Diyarbakır'da yapılacak mitingde, Abdullah Öcalan'ın sürece destek mesajı aktarılacak. Devlet-İmralı-Kandil hattındaki görüşmelerin ardından oluşturulan çerçeve metin de bugün taraflara paylaşılacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da tarihi süreçte Diyarbakır'a çıkarma yapması bekleniyor.

'PİŞMANLIK' ARANMAYACAK

İmralı ile yapılan görüşmelerde ortaya çıkan yol haritası, Bakanlar Kurulu kararıyla hayata geçirilecek. Yol haritası ile dağdan inecekler için, toplumsal tepkiye yol açabilecek "genel af" gibi kavramlara yer verilmeyecek. Örgüt içinde eylemlere bulaşmayan, yaşı küçük olanlarla başlayacak dönüşlerde olası yasal sorunların önüne geçilecek. Hakkında arama kararı olmayan, silahlı eylemde yer almayan örgüt üyeleri, sınır karakollarında kimlik bilgilerini vererek Türkiye'ye giriş yapacak.

SİLAH BIRAKMA

Yol haritası ile zaman esaslı silahsızlanma süreci ortaya konulacak. Silahların bırakılması kilit noktayı oluşturacak.

KANDİL'LE DE GÖRÜŞME

Yeni dönemde Kamu Güvenliği Müsteşarlığı daha aktif bir şekilde devreye girecek. Müsteşarlık yetkilileri, Kandil'de PKK yöneticileri ile doğrudan görüşebilecek. Süreç için İzleme Kurulu oluşturulmasında uzlaşı sağlanırken, kurulda yer alacak isimler de kısa sürede belirlenecek. Sivillerden oluşan isimler de Öcalan'la görüşebilecek.

İMRALI'YA YENİ DÜZEN

Silahların bırakılmasına kadarki süreci içeren eş zamanlı takvimde İmralı ziyaretleri de yeniden düzenleniyor. HDP heyetinin İmralı ziyaretleri de açık uçlu bırakılacak. Artık günübirlik dar kapsamlı ziyaretler yerine 2-3 gün arka arkaya gidişler söz konusu olacak. Bugüne kadar devlet heyeti ile yürütülen görüşmelere artık uzman teknik ekipler de katılacak. İsimleri Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı belirleyecek. Sürecin hız kazanması için Müsteşarlığa ilgili kurumlardan takviye yaptığı belirtiliyor.

SEKRETARYA TALEBİ MASADA

İmralı'nın sekretarya talebi masada duruyor. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Öcalan'ın dilinden anlayan, onu tanıyan bir sekretaryanın oluşması gerektiğini ifade ederek, "Biz görüşmelerimizde Öcalan'ın konuşmalarını alıyoruz. Ancak bizim heyetimizin konuşmalarını kayda alacak kimse yok. İkili bir sekretarya oluşması gerekir" dedi.

KADEMELİ DÖNÜŞ

"Hayata, eve, siyasete" dönüş programı dünya örnekleri incelenerek ve toplumsal hassasiyetler dikkate alınarak hazırlanıyor. Rehabilitasyon, normalleşme çalışmaları yürütülecek. Örgütten ayrılarak Erbil, Süleymaniye gibi kentlere yerleşenler de Türkiye'ye dönebilecek. Hakkında kırmızı bülten çıkarılan üst düzey yönetim kadrosu ise Erbil'de yaşamını sürdürecek ya da Avrupa seçeneğini tercih edecek.

SINIRA OFİS

Dağdan inişlerin önünü açacak teknik görüşmeler bu hafta da sürecek. Habur başta olmak üzere bölgedeki sınır kapılarında sorumlu ekibin yer aldığı ofisler kurulacak. Geçen yıl başlayan ancak kesintiye uğrayan çekilmeye dönük güvence verici adımlar devam edecek.

BRÜKSEL'E DE HEYET GİDİYOR

Sürecin bir önemli ayağını da örgütün Avrupa diyasporası oluşturuyor. Önümüzdeki günlerde devlet görevlilerinden oluşan bir heyetin Brüksel'e giderek örgütün Avrupa yöneticileri ile görüşmesi bekleniyor. Aralarında Sabri Ok, Zübeyir Aydar gibi isimlerle yapılacak görüşmelerde süreç değerlendirilecek. Yıl sonuna kadar Fransa, Almanya, Belçika başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden 600'ü aşkın örgüt üyesinin Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

KORUCULUĞA KADEMELİ SON

Sürece yönelik görüşmelerin kilit noktalarından birini de koruculuk sistemi oluşturdu. Sayısı 60 bini geçen korucuların sayısının da zaman içinde kademeli olarak azaltılması ve normalleşme ile birlikte tamamen sona ermesi görüşü benimsendi. Terörle Mücadele Kanunu'nda örgüt üyeliğinin kriterleri netleştirilerek çelişkili kararlar çıkması önlenecek. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay gibi yüksek yargı organlarının da çözüme katkı sunması sağlanacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.