Barack Obama'ya çok ağır eleştiri

Barack Obama'ya çok ağır eleştiri

The Washington Post gazetesi, Obama yönetimini sert bir dille eleştirdi.

ABD'nin saygın gazetelerinden The Washington Post, bugünkü başyazısında ABD'nin Mısır politikasını eleştirerek Obama yönetiminin, Mısır'da geçici hükümet "demokrasiyi kucaklıyormuş numarası" yapmayı bırakması gerektiği yorumunda bulundu.

İnsan hakları ve özgürlükleri izleme kuruluşu Freedom House'ın raporunda "Mısır'da 3 Temmuz darbesinden bu yana demokrasi yolunda neredeyse hiçbir kayda değer ilerleme olmadı" şeklinde bir tespite yer verdiğine işaret eden gazete, son Mısır ziyareti sırasında "Bizim algımıza göre, yol haritası uygulanmakta" diyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin konuyu böyle görmediğini belirtti.

Yazıda özetle şunlar kaydedildi:

"Kerry'nin algılayamadığı şey nedir? Mısır'ın demokrasiye doğru yol aldığı hükmünde bulunmak, son seçilmiş lideri ile binlerce destekçisinin şu anda çok bariz şekilde adil olmayan yargılamalara maruz kalan siyasi tutuklular haline geldikleri gerçeğini görmezlikten gelmektir. Muhalif medyanın kapatıldığı ve kalanların da rejimin yıllardır görülmedik düzeyde sıkı kontrolü altında olduğu gerçeğine göz yummaktır. Ordunun anayasayı suiistimal ettiğini ve eski cumhurbaşkanlığı adayları Muhammed el Baradey ve Eymen Nur gibi önde gelen laik liberal politikacıların ülke dışına çıkarılmasını atlamaktadır.

Adil olmak gerekirse, Kerry sadece, Eylül ayında yönetiminin bundan böyle Ortadoğu'da sadece dar bir 'ana çıkarlar' dizisini savunacağını ilan eden Başkan Barack Obama'nın kurduğu politikayı takip ediyor. Petrol akışı listede, ama demokrasinin savunulması ise değil."

Obama yönetiminin, Mısır güvenlik güçlerinin sivil protestoculara yönelik katliamından sonra, kendini Mısır'a yönelik askeri yardımların bir kısmını askıya almak zorunda hissettiğini ve bunu isteksizce yaptığını savunan gazete, Kerry'nin de Mısır'daki geçici hükümetle tüm bağları tekrar düzeltebilmeyi amaçladıklarını açıkça ortaya koyduğunu belirtti.

Kerry'nin konuşmasında "özür diler" gibi göründüğü görüşünün dile getirildiği yazıda, Kerry'nin "çok küçük bir mesele olan yardımlar konusunda" çok az zaman harcadıklarını söylediğine ve görüşmelerinde de Mursi davasını gündeme getirmediği bilgisinin verildiğine dikkat çekildi.

Yazıda, "Mesaj yeteri kadar net: Obama yönetimi (MIsır Savunma Bakanı) General Sisi'nin inşa etmekte olduğu yeni otokrasiyi kabul edecek ve onunla iş yapacak. Eğer öyleyse, neden bunun hakkında dürüst olunmuyor? Kerry'nin, (Mısır'daki) rejimin boş demokrasi vaatlerini benimsemesi, sadece gülünç görünmesine neden oluyor" yorumu yapıldı.

Mursi'nin yargılanmasıyla ilgili Amerikan medyasında yer alan haberlerde de genel anlamda daha çok Mursi'nin beyaz mahkum kıyafetini giymesi reddetmesi ve mahkemenin meşruluğunu sorgulayan çıkışlarda bulunması gibi ayrıntılar yer aldı.

Christian Science Monitor, Mursi davasının Mısır ordusuyla İslamcılar arasında yeni bir "muharebe alanı" açtığına yönelik yorumda bulundu.

Fox News'ın haberinde ise Mursi davasının başlamasıyla birlikte Mısır'daki ABD karşıtı duyarlılığın giderek daha da arttığı savunularak, Washington'ın hem Mursi taraftarları hem de Mursi karşıtları dahil olmak üzere Mısır siyasetindeki iki tarafı da kaybettiği yorumunda bulunuldu.

Los Angeles Times da Mursi davasına "kaos ve yaygaraların" damga vurduğunu yazarken, Mısır'da ordu destekli hükümetin Mursi ve Müslüman Kardeşler'i "dize getirmek" için uzun bir mücadeleyle yüz yüze kalabileceği yorumunu

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.