Bank Asya'nın 10 yılına inceleme

Bank Asya'nın 10 yılına inceleme

'Ortaklık yapısının netleşmemesi' gerekçesiyle Borsa'dan çıkarılan Bank Asya, üçlü inceleme-soruşturmaya alındı. SPK, BDDK ve MASAK; Gülen Grubu'nun finans ayağı Bank Asya'nın son 10 yılını mercek altına aldı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun da (MASAK) içinde yer aldığı inceleme ve denetleme birimleri, Asya Katılım Bankası A.Ş'nin ortaklıklarının, resmi ortaklık yapısının geriye dönük 10 yıl boyunca olan değişimi hakkında araştırma başlattı. Bu kapsamda Bank Asya'nın imtiyazlı ortaklıklarının kimlik bilgileri, ortaklık payları, hisse değerleri, hisse oranları ile 2005 yılı sonrasından günümüze kadarki imtiyazlı ortaklıktaki her bir değişimi detayları incelenecek.

ORTAKLIK YAPISI ŞÜPHE DOĞURDU

Borsa İstanbul, 7 Ağustos 2014 tarihinde Bank Asya'nın borsada tahtasının kapatılması ile ilgili açıklamasında 'Ortaklık yapısı ile ilgili olarak basın yayın organlarında çelişkili haberlerin yer alması, bu haberlerin pay senedi fiyatında ciddi ve süreklilik arz eden dalgalanmalara yol açması, bankanın ortaklık yapısı ve yönetim değişimi ile ilgili olarak yürütülen sürecin açık ve net olarak duyurulmaması' ifadeleri dikkat çekmişti.

2005 YILINA KADAR İNCELENECEK

Bu kapsamda bir süredir yakın takibe alınan Bank Asya'nın ortaklık yapısında resmi ortaklık yapısında yaşanan değişikliklerin geriye dönük olarak 10 yıl boyunca masaya yatırılmasını gündeme getirdi. Böylece Bank Asya'nın imtiyazlı ortaklıklarını açık kimlikleri, ortak oldukları dönemdeki ortaklık payları, hisse değerleri, hisse oranları ile 2005 yılından bu zamana kadar olan imtiyazlı ortaklıktaki her bir değişimin detayları araştırılmaya başlandı.

ORTAKLARIN HESABI ARTTI

2014 yılı ilk yarı bilançosunda Bank Asya'nın ortaklarına sağladığı gayrinakdi kredilerin tutarında üç katına yakın bir artış olması dikkat çekiyor. 136,4 milyon lira olan söz konusu kredi tutarı 340 milyon liraya çıkıyor. Bu artışa karşın bankanın kredi hacminde yüzde 37'ler oranında daralma olması dikkat çekiyor. Böylece ilk yarıda geçen yılın aynı dönemine göre 20,7 milyon lira olan kredi miktarı 13.3 milyar liraya gerilediği belirtiliyor.

Konukoğlu, EGS Bank'ı boşaltmıştı

Zor durumdaki Bank Asya'nın hâkim ortakları arasında bulunan ve yüzde 5,58 hisseye sahip olduğu bilen Konukoğlu Grubu'nun bankacılık sektörüne ilgisi yeni değil. Milletin sırtına en az 50 milyar dolarlık yük bırakan batık 21 bankadan biri de Konukoğlu'nun 'hakim hissedar' olduğu EGS Bank'tı. TMSF tarafından el konulmadan önce EGS'nin ana sermayedarı Konukoğlu, yaptığı hisse devri operasyonuyla bir anda bankadan 350 milyon dolar çekti. Dönemin BDDK Başkanı Engin Akçakoca'nın oluruyla yapılan bu kurnazca operasyonla Hazine'nin sırtına 350 milyon dolarlık yük bıraktığı ifade edilen Konukoğlu'nun Bank Asya'daki ortaklığının sürüp sürmeyeceği merak ediliyor.

360 MİLYON HİSSE İMTİYAZA SAHİP

Bank Asya'nın 900 milyon lira tutarında sermayesi bulunuyor. Bu sermaye kapsamında 360 milyon adet hisse imtiyaza sahip. Bu hisselerin yüzde 12,23'ü Ortadoğu Tekstil'e, yüzde 6,4'ü Kaynak Holding'e yüzde 9,63'ü Forum İnşaat'a, yüzde 5,58'inin de Gaziantepli işadamı Abdulkadir Konukoğlu'na ait olduğu öğrenildi.

1,5 milyar TL'yi takibe aldırmamış

Bankanın verdiği kredileri geri alamaması nedeniyle ortaya 1,5 milyar lira tutarında çıkan batığı bilançolarında gizlediği de öne sürülüyor. 'Takipteki kredi alacakları' hesabının düşük oluşunun da bunu ortaya koyduğu dile getiriliyor.

Batık krediler özellikle incelenecek

Bankanın ortaklık yapısına ilişkin değişimlerde BDDK bankanın batık kredileriyle bağlantısını da araştıracak.

BDDK murakıplarının raporlarında yer alan 1,5 milyar lira tutarındaki batıkla ilgili 53 şirkete hileli kredi verildiği iddiaları da araştırılacak. Bu kapsamda batırılan kredi tutarındaki en büyük miktarın 875 milyon lira ile Çakmaktepe Enerji ve Dedelioğlu'na verilen kredilerden oluştuğu dile getiriliyor. Batık kredinin olduğu ilk firmanın 285 milyon Euro yatırımla İzmir'de kurulu Çakmaktepe Enerji Santrali olduğu görülüyor. Söz konusu şirkete 514.7 milyon lira kredi verildi. 156 ortaklı şirketin Çakmaktepe Enerji'nin ortaklarının çoğunluğunda cemaate yakın isimlerin olduğu öne sürülüyor. Dedelioğlu'na verilen sorunlu kredi miktarı ise 360 milyon lira.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.