Balyozcu Sahtekârlar
Kartel ve ulusalcı medyanın “BM’den Balyoz Gibi Karar” başlıklarıyla verdiği haberler yalan çıktı.
Kartel medyasının ‘BM’den Balyoz Gibi Karar’ başlıklı haberinin yalan olduğu ortaya çıktı.
Milletlerarası alanda hukuki bağlayıcılığı varmış gibi gösterilen raporun, BM nezdinde hiçbir bağlayıcılığı olmadığını, ayrıca BM’nin görüşünü de yansıtmadığı kaydedildi. Raporun her gün bir darbe ve iç kargaşanın yaşandığı Şili, Senegal, Pakistan ve Ukraynalı üyeler tarafından kaleme alınması gülünç bulundu.
SÖZCÜ: BM’NİN GÖRÜŞÜ DEĞİL
TRT Haber’in ulaştığı BM yetkilileri, raporun Birlemiş Milletler’in görüşü olarak yansıtılmasının kabul edilemez olduğu vurguladı. BM Genel Sekreter Sözcülüğü tarafından TRT Haber’e yapılan açıklamada, dün bazı medya organlarında çıkan ‘BM’den Balyoz Gibi Karar’ başlıklı haberlerin gerçekleri yansıtmadığı ifade edildi. BM İnsan Hakları Konseyi bünyesinde 48 değişik konuda görevli ‘Özel Usuller’ bulunduğunu açıklayan BM Sözcülüğü, Konsey ile birlikte çalışan ve üye ülkelerin iştirakiyle oluşturulan 4 grup yer aldığını kaydetti. Söz konusu grupların üye ülkelerden oluştuğunu ve BM’nin görüşlerini yansıtmadığını vurgulayan sözcü ofisi, bu grupların ancak İnsan Hakları Konseyi’ne tavsiye niteliğinde raporlar sunabildiğini ve bu raporların da BM’nin görüşlerini yansıtmadığını duyurdu. Balyoz davası için İnsan Hakları Konseyi’ne sunulan rapor hakkında BM’nin yorum yapmayacağını dile getiren sözcü ofisi, çalışmanın ancak grup üyelerince değerlendirilebileceğini bildirdi. Grubun, Balyoz davası konusunda yaptığı söylenen açıklamayı henüz görmediklerini belirten BM sözcüsü, “Raporun BM raporu olarak lanse edilmesi kabul edilemez. BM’yi veya BM İnsan Hakları Konseyi’ni hiçbir şekilde bağlamaz. Böyle bir rapor BM belgesi de değildir. Çünkü bu grup BM’den bağımsızdır” değerlendirmesini yaptı.
RAPORUN HİÇBİR BAĞLAYICILIĞI YOK
Uzmanlar BM çalışma gruplarının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi bağlayıcı ve doğrudan sonuç oluşturacak karar verme yetkisine sahip olmadığını, yine bir mahkeme olmadıkları için AİHM gibi, iç hukuk yollarının tüketilmesi ve diğer usulü gereklilikler konularında bir anlam ifade etmediğini belirttiler. Balyoz başvurusunu değerlendiren Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’na bağlı çalışan grubun beş üyesi olduğunu, Şili, Norveç, Senegal, Pakistan ve Ukrayna’dan seçilen hukuk uzmanlarının dosyayı ele aldığını hatırlatan uzmanlar, bu ülkelerden sadece Norveç’de demokrasinin kesintisiz uygulandığını vurguladılar.
AİHM: DELİLLER İKNA EDİCİ
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sanık yakınları ve avukatlarının başvurusu üzerine daha önce aldığı kararda, delillerin ikna edici ve tutuklama sürelerinin de normal olduğunu belirtmişti. Bilindiği üzere AİHM’in kararları bağlayıcı nitelik taşıyor.
YENİAKİT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.