Balak cinayetine 24 yıl hapis

Balak cinayetine 24 yıl hapis

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak'ı makam odasında öldüren Ahmet Öztürk'ün 18 yıldan 24 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın duruşmasına, sanık Ahmet Öztürk ve avukatı Barış Kurt, İhya Balak'ın annesi Müzehher Balak, eşi Necla, çocukları Burcu Balak ve Eda Balak Güler ile avukatları Yahya Koç katıldı. Balak'ın yakınlarının, duruşma sırasında zaman zaman gözyaşlarını tutamadıkları gözlendi.

Mahkeme Başkanı Hakkı Elvan, Öztürk'ün ceza ehliyetinin olup olmadığına ilişkin İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan istenen raporun gönderildiğini, rapora göre Öztürk'ün cezai ehliyetinin tam olduğunu bildirdi. Duruşmada tanık olarak dinlenen MPİ Genel Müdür Yardımcısı Güllü Torun ile Balak'ın makam şoförü Nuri Ünlü, Balak ile Öztürk arasında geçmişte herhangi bir ihtilaf duymadıklarını anlattılar. Balak ailesinin avukatı Koç, soruşturmanın genişletilmesi yönünde bir taleplerinin bulunmadığını belirtti. Balak ile Öztürk arasında herhangi husumet olmadığını söyleyen Koç, Balak'ın, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürüldüğünü kaydetti. Koç, Öztürk'ün en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.

Söz alan Balak'ın annesi Müzehher Balak, ''Bu katil adama en ağır ceza verilsin'' derken, Necla Balak, ''En ağır şekilde cezalandırılsın. Çıkmasını istemiyoruz'' ifadesini kullandı. Öztürk'ün avukatı ise tanık ifadelerinin aleyhlerine olan kısımlarını kabul etmediklerini söyledi.

Esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Ömer Gürsel Özgencil, geçmişte MPİ Teftiş Kurulu Başkanı olan Ahmet Öztürk'ün, 2005'te aldığı disiplin cezasının ardından yönetim kurulu kararıyla APK'da uzman olarak görevlendirildiğini anlattı. Olay günü MPİ'ye gelen Öztürk'ün, personel olması nedeniyle güvenlik aramasından geçmediğini ifade eden Özgencil, makam katına çıkan Öztürk'ün, sekretere Balak ile görüşmek istediğini söylediğini belirtti. Balak'ın, Öztürk ile görüşmeyi kabul ettiğini kaydeden Özgencil, Öztürk'ün, üzerinde bulunan taşıma ruhsatlı tabancayla Balak'a 3 el ateş ederek öldürdüğünü söyledi.

Öztürk'ün, yargılama aşamasında, Balak'ın kendisine hakaret ederek, bir şey almak için sola doğru hamle yaptığını savunduğunu hatırlatan Özgencil, tanıkların, herhangi bir konuşma ve ses duymadıklarını anlattıklarını, buna karşın bu hususun tam olarak netliğe kavuşturulmadığını ifade etti. Özgencil, şüphelerin sanık lehine yorumlanması gerektiğini belirterek, Öztürk'ün, ''hafif tahrik altında, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmek suçundan'' Türk Ceza Kanununun (TCK) 82/1 (g) ve 29. maddeleri uyarınca 18 yıldan 24 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Duruşma, Öztürk ve avukatının, Cumhuriyet Savcısının esas hakkındaki görüşüne karşı savunmalarını yapmaları için ertelendi. (AA)

Gazeteport