Bakan Güler, hidrojenli aracı tanıttı
Yolcularını her geçen gün yeni hizmetlerle tanıştıran İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerinden İDO, hidrojen ve yakıt pili teknolojilerini de kullanmaya başladı.
Hidrojenli gezici ev, forklift, taşıma aracı, hibrid scotter ve kesintisiz güç kaynağı prototipleri başarılı şekilde çalışıyor. Prototipleri inceleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'de hidrojen enerjisi döneminin bu araçlarla başladığını söyledi.
İCHET tarafından yürütülen Türkiye'nin hidrojen ve yakıt pili teknolojilerinin kullanıldığı ilk pratik uygulama Yenikapı'daki İDO İskelesi'nde düzenlenen törenle tanıtıldı. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İBB Başkan Vekili Ahmet Selamet, ICHET Genel Direktörü Dr. Mustafa Hatipoğlu, İDO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Paksoy ve projede yer alan çok sayıda bilim adamı katıldı. Törende 'IDO Yakıt Pili kesintisiz güç kaynağı projesi', 'Gezici Hidrojen evi projesi', Hidrojen yakıt pilli forklift projesi', 'Yakıt pilli yolcu taşıma aracı', 'Yakıt Pilli hibrid scotter' projelerinde yapımı tamamlanan prototipler sergilendi.
Tören alanına gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, proje kapsamında yapımı tamamlanan prototip ürünleri inceledi. Türkiye olarak hidrojen enerjisi dönemini başlattıklarını belirten Güler, "Bunun için 5 muhteşem somut eser var. Teorik olarak değil, 5 ürün burada milletimizin hizmetine sunuluyor. Bu enerji bağımsızlık savaşanın en önemli hareketlerinden bir tanesidir." diye konuştu. Hidrojenin aynı zamanda çok çevreci bir enerji çeşidi olduğunu belirten Güler, "Tamamıyla çevre dostu. Burada laf değil eser konuşuyor. Burada bir forklift var. Bir fabrika içinde egzost gazı olan bir forklifti kullanamazsınız. Bu tamamen hidrojen enerjisiyle çalışan forklift. Bunu da sanayimize hediye ediyoruz. " şeklinde konuştu. Hükümetin 2003 yılında büyük bir risk alarak ICHET'i yabancıların elinden alarak İstanbul'a kurduğunu hatırlatan Hilmi Güler, 40 milyon dolar para harcadıklarını ama artık meyvelerini de almaya başladıklarını ifade etti.
"HİDROJENLİ GEMİ ÇALIŞMASI YAKINDA SONUÇLANACAK"
Hidrojen Yakıt Pili Uygulma Projesinin tanıtımı yapılan 5 eserle somut hale geldiğini aktaran Güler şöyle konuştu: "2003 yılında temeli atılan bir yolculuğun şimdi ulaşılan kilometre taşlarıdır. Buraya bilgi alın teri ve aynı zamanda bürokrasi ile mücadele edilerek geldik. Şimdi burada eserlerine çok rahatlıkla görüyoruz. Buradan tekrar şunu dünyaya haykırıyorum ki, 'artık enerjide Türkiye'de var. Enerji bağımsızlık savaşında Türkiye'de varlığını dünyaya duyuruyor'. Enerjide kriz de olsa dışa bağımlılık da olsa bu rüzgâr, güneş, jeotermal kaynaklar bizde oldukça enerjide bağımsızlık savaşını çok rahatlıkla kazanabileceğiz."
Hidrojen enerjisi ile ilgili yatırımların devam edeceğini belirten Güler, Eyüp'te bir Hidrojen dolum tesisi kuracaklarını ve hidrojenle çalışan gemilerin kısa zamanda denizlerde yol alacağığını belirtti.
"HİDROJENLE PİŞEN KAHVENİN 80 YIL HATIRI VAR"
Konuşmasının ardından Bakan Hilmi Güler önce "Yakıt Pilli yolcu taşıma aracına" binerek testini gerçekleştirdi. Güler ardından tamamen güneş, rüzgâr ve hidrojen enerjisi ile ihtiyaçların karşılayabilen "Gezici Hidrojen evi" ni inceledi. Güler burada hidrojen enerjisi kullanılan ocakta pişen kahveden içti. Basın mensuplarının kahvenin tadını sorması üzerine, "Çok güzel" cevabını veren Güler, "Yalnız tek fark var. Bu kahvenin hatırı 40 yıl değil, 80 yıl. Çünkü tamamen yerli enerjiyle pişirildi." şeklinde espri yaptı.
Güler ardından İDO- ICHET işbirliği ile yapılan Yakıt Pilli Kesintisiz Güç kaynağını inceledi. Bakan Güler, burada basın mensuplarının 'Başbakanın bakanlar kurulunda revizyon yapacağı" yönünde medyada yer alan haberlerle ilgili soruları üzerine "Burada yapılan iş çok önemli. Ben bu sorulara burada cevap vererek bu işin önüne geçmesini istemiyorum." cevabını verdi. Güler, AK Parti'nin memleketi Ordu'da seçimleri kaybetmesiyle ilgili soruya da aynı gerekçeyle cevap vermedi.
-"ICHET HAKKINDA"-
Dünyada tek olma özelliği taşıyan ICHET Enerji Bakanlığı ve UNIDO teşkilatı arasında 2003 yılında imzalanan anlaşma ile İstanbul'da kuruldu. ICHET, hidrojen enerjisi teknolojilerinin gelişmekte olan ülkelerde yaygınlaştırılması amacıyla yurt içi ve dışında çeşitli pilot ve bilimsel uygulamalı proje başlattı. 2009 yılında ICHET'in Türkiye'de hidrojen teknolojileri alanındaki projelerinin gösterime sunulduğu önemli bir yıl olacak. Yakıt pilli forklift, hidrojen mobil ev projesi, hidrojen scooter, golf -cart projelerinin yanı sıra ICHET'in Bozcaada'nın kısmi hidrojen adasına dönüştürülmesi ile ilgili yenilenebilir enerji-hidrojen enerjisi projesi, hidrojenli otobüs, hidrojenli gemi, , hidrojen dolum istasyonu, deniz suyunun elektrolizi ile elektrik üretimi gibi Türkiye'de devam etmekte olan projeleri de bulunuyor.
-HİDROJENLİ YAKIT PİLİ-
Geçen yıl Mayıs ayında ICHET'in finansmanı ve IDO'nun ortaklığıyla başlatılan ve Türkiye'de ilk pratik uygulamasının İDO'nun Yenikapı merkez binasında yapıldığı proje sayesinde, elektrik kesintilerinde 5 kW'lık yakıt pilli kesintisiz güç kaynağı devreye girerek sesli duyuru sistemi ve bilgisayarlara elektrik sağlıyor.
Yakıt pilli kesintisiz güç kaynağı teknolojileri geleceğin temiz enerji sistemi olacak. İDO Yenikapı İskelesi'ne kurulan yakıt pilli kesintisiz güç kaynağı sistemi, yakıt pili ünitesi, hidrojen silindirleri ve DC/AC invertörden oluşuyor. Yakıt pili, hidrojenin kimyasal enerjisini direkt olarak elektrik enerjisine çeviren elektrokimyasal bir enerji dönüşüm cihazı. Yakıt piline beslenen hidrojenin elektrokimyasal reaksiyonu sonucunda, sistem DC elektrik enerjisi üretiyor. Pozitif hidrojen iyonları daha sonra havanın oksijeni ile birleşerek su açığa çıkıyor. Sistemde çevreyi kirleten ve zarar veren herhangi bir gaz üretilmediği ve aynı görevi yapan bir dizel jeneratör gibi döner herhangi bir mekanizma olmadığı için, hidrojen yakıt pili teknolojisi; temiz, gürültüsüz ve çevre dostu bir teknoloji.
Kaynak: