Bacakları yok ama 17 ülke gezdi
Doğuştan bacakları yok ama 17 ülkeyi dolaşıp 32 bin kare fotoğraf çekmiş. Dağlara tırmanıp kayakta gümüş madalya kazanmış.
Kevin Michael Connolly, 25 yaşında sıra dışı bir fotoğrafçı. Doğuştan bacakları yok ama 17 ülkeyi dolaşıp 32 bin kare fotoğraf çekmiş. Dağlara tırmanıp kayakta gümüş madalya kazanmış. Yaşadıklarını 'Double Take' isimli kitapta toplayan Connolly, fotoğraflarını 'The Rolling Exhibition' başlığıyla internet ortamında sergiliyor.
Belden aşağısı olmayan Montanalı film öğrencisi Kevin Michael Connolly'nin boyu sadece 93 cm. Seyahatlerinde tekerlekli sandalye yerine kaykay kullanıyor. Connolly, fotoğraf projesi olarak insanların kendisini ilk gördüğü andaki ifadelerini fotoğraflıyor. En başından beri insanların reaksiyonlarını gözlemleyerek sürprizlere karşılaşmayı kendine kabul ettiren genç fotoğrafçı, o ilk anı fotoğrafa dönüştürerek sıra dışı bir koleksiyon oluşturuyor.
İnanması biraz güç ama Michael Connolly için bacaklarının olmaması son derece normal ve bir eksiklik hissetmiyor. Bugüne kadar gezdiği ülkelerde birbirinden ilginç olaylar yaşayan Connolly, 2008'de İstanbul'u da ziyaret etmiş ve en sıra dışı tepkiyi Türkiye'de almış. Connolly, "Herkesin durumuma dair bir fikri var. Köpekbalığı saldırısı, Irak savaşı ya da trafik kazasında bacaklarımı kaybetmiş olabileceğim söyleniyor. Aslında benim cevabım çok basit; böyle doğdum ve bacaklarımın olmaması benim için çok büyük bir şey değil. İstanbul'da bacaklarımın olmadığına inanmayan biri, daha rahat hareket etmek için giydiğim tek parça, kısmen ayakkabıya benzeyen altlığımın içine bakmak istemişti. Durumum bu kadar ortadayken aldığım en garip tepkiydi. Türkler çok kibar ve meraklılar. Bir fikir yürütmekten ziyade doğrudan ne olduğunu soruyorlar. Bacaklarım olmadığı için hiçbir zaman bir eksiklik hissetmedim. Hissedemezdim de! Ailem, hiçbir zaman bana ayrıcalıklı davranmadı. Dağa da çıktım, kayak da yaptım. İki kız kardeşim var onlar için rol modeldim."
İnsanları bakışlarından dolayı yargılamadığını anlatan Connolly, "İnsanları eleştirmek için bu fotoğrafları çekmiyorum. Sadece sıra dışı bir anı fotoğraflıyorum." diyerek hiç kimseyi Neden garip bakıyorsunuz?' diye de suçlamıyor. Yeni Zelanda'dan Bosna'ya halen seyahatlerine devam eden genç fotoğrafçıyı bugüne kadar en çok etkileyen yer Saraybosna olmuş. Connolly, "Bosna ile duygusal bir bağım oluştu, üstelik tek kelime Boşnakça bilmememe rağmen. Binalar ve insanlar hâlâ savaşın izlerini taşıyor. Birçok insan, savaşta bacaklarımı kaybettiğimi düşünüyordu. Bir keresinde, bir kolu ve bacağı olmayan birini görüp 'Acaba bu nasıl oldu?' diye kendi kendime çokça sorduğumu hatırlıyorum." diyor.
Hayatının yüzde 95'inde kaykay kullandığını anlatan genç fotoğrafçı tekerlekli sandalyeyi kimi zaman yemek yapmak ya da alışverişe çıkmak için kullanıyor. Gittiği bazı ülkelerde insanların kendisini tekerlekli sandalyeye oturtmak istediğini anlatan Connolly, "Kaykay kullanmak birçok soruya da muhatap olmak anlamına geliyor. İnsanların aklında benim durumumda olan insanlar için belirlenmiş davranışlar var. Onların düşündüklerinin dışına çıkınca; 'Neden bu aleti kullanıyorsun, tekerlekli sandalye alacak paran mı yok, evsiz misin?' diye soruyorlar." diyor.
'Dünyanın başka bir ülkesinde doğmuş olsaydım yine aynı şekilde yaşardım.' diyen Connolly, engellilerin hâlâ dünyanın hiçbir yerinde tam anlamıyla kabul görmediğini söylüyor. Michael Connolly, şunları söylüyor: 'Amerika ya da Türkiye'de rahatça kaykayımla dolaşabildim fakat her ülkede farklı tepkilere muhatap oldum. Ukrayna'da para verilmeye, Çin'de her fırsatta tekerlekli sandalyeye oturtulmaya çalışıldım.'
Colorado'da yapılan 2007 Kış X Games oyunları gümüş madalya sahibi Kevin Michael Connolly'in durumu tıp camiasında "sporadic birth defect" olarak açıklanıyor yani sebebi belli olmayan doğum kusuru. Kevin Michael Connolly'in fotoğrafları www.therollingexhibition.com adresinden görülebilir. Genç fotoğrafçının seyahatlerine dair hatıralarını kaleme aldığı kitabı 'Double Take' amazon.com'da 8 dolara satılıyor.
Kaynak: Zaman / Mehmet Demirci