AYM'ye ince ayar verildi!
Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluş ve Yargılama Usulleri hakkındaki yeni kanun tasarısı TBMM'ye gönderildi. Tasarıda köklü değişiklikler var.
Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluş ve Yargılama Usulleri hakkındaki yeni kanun tasarısı TBMM'ye gönderildi. Tasarıda köklü değişiklikler var. Anayasa değişikliğine ilişkin iptal istemleri sadece 'şekil' yönünden incelenebilecek. Böylece esasa ilişkin başvuruların önü kesilecek.
Ömür EMLİK'in haberi
Anayasa Mahkemesi, hazırlanan yasa tasarısının kabulü halinde, bundan böyle anayasa değişikliğine ilişkin iptal başcurularında esasa girmeden sadece şekil yönünden inceleme yapacak.
Halkoylaması ile kabul edilen anayasa değişikliği dikkate alınarak uyum kapsamında hazırlanan Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluş ve Yargılama Usulleri hakkındaki yeni kanun tasarısı TBMM'ye gönderildi.
Tasarının getirdiği yenilikler şöyle:
- ÖZELLİKLE VURGULANDI: Tasarıda, mahkemenin görev ve yetkileri sıralanırken, anayasa değişikliğine ilişkin iptal istemlerinin sadece şekil yönünden incelenebileceği özellikle vurgulandı. Tasarının 3. maddesinde, 'Anayasa Mahkemesi sadece şekil açısından anayasaya aykırılık iddiasıyla açılan iptal davalarına bakar' ifadesine yer verildi. Böylece anayasa değişikliklerinde esasa ilişkin iptal başvurularının da önü kesilmiş oldu.
- 'DEVLET SIRRI'NA SON: Mahkemenin bakmakla görevli olduğu dava ve işlerle ilgili bilgiler, 'devlet sırrı' olduğu gerekçesiyle mahkemeye karşı gizli tutulamayacak. 'Devlet sırrı' olması halinde tanık, mahkemece stenograf ve zabıt katibi olmadan dinlenecek. Karar açıklanamayacak, üyeler konuşamayacak.
- ÖNCE GEREKÇE, SONRA KARAR: Mahkeme kararları gerekçeli olarak yazılacak. İptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamayacak.
- BİREYSEL BAŞVURU HARCI 150 TL: Bireysel başvuru 23 Ağustos 2012'de yürürlüğe girecek. Harç için 150 TL alınacak. Başvurular için yargısal tüm yollar tüketilmiş olacak.
- İHLALİNİN GEREĞİ YERİNE GETİRİLECEK: Yüce Mahkeme'ye yapılan bireysel başvuruda, hak ihlali kararı verilirse, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlere hükmedilecek.
- ÇEKİMSER OY KULLANAMAYACAKLAR: Üyeler, hakimlik mesleğinin vakar ve şerefine uygun olmayan davranışlarda bulunamayacak. Mahkemede görüşülmekte olan konularda görüş ve düşüncelerini açıklayamayacaklar. Oturumun ve oylamanın gizliliğini muhafaza edecekler. Oylamalarda çekimser oy kullanamayacaklar.
- YENİ ÖDENEK VE MAAŞ: Tasarı, Anayasa Mahkemesi başkan ve üyelerine çok özel koşullarda maaş, ek ödeme, özlük hakkı, sosyal düzenleme ve sağlık hizmetleri tanıyor. Buna göre, Anayasa Mahkemesi başkan ve üyelerinin giydirilmiş maaşları milletvekili maaşlarını yakalayacak. Anayasa Mahkemesi üyelerinin aylık toplam gelirleri 10 bin TL civarında olacak. Başkan ve üyeler, 2012 yılında uygulamaya girecek olan 'Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı' kapsamında, ek ödemede de alacaklar.
- EMEKLİ OLMASA DA MAAŞ ALACAK: Görev süreleri 12 yılla sınırlanan Anayasa Mahkemesi üyelerine özel, sosyal bir güvence de geliyor. Görev süresi dolan üye, emeklilik için gerekli olan yaş ve süre gibi şartları doldurmamışsa, emeklilik süresine ulaşıncaya kadar, maaşının üçte ikisini almaya devam edecek.
ANT METNİ DE DEĞİŞTİ 'TÜRK EVLATLARI' ÇIKTI
Tasarı kabul edilirse, Anayasa Mahkemesi'nin 'ant içme' metni de değişecek. Mevcut Kanun'un 'Ant içme' maddesinde yer alan 'Türk milleti tarafından demokrasiye aşık Türk evlatlarının vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi olunan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası' ifadesi metinden çıkarıldı.
Buna göre, yeni ant metni şöyle olacak:
'Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı koruyacağıma; görevimi doğruluk, tarafsızlık ve hakka saygı duygusu içinde, her türlü etki ve kaygıdan uzak olarak anayasanın dayandığı temel ilkelere uygun hukuk anlayışı içinde, sadece vicdanımın emrine uyarak yerine getireceğime namusum ve şerefim üzerine ant içerim.'
YÜCE DİVAN'DA KİMLER YARGILANACAK
Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Bakanlar Kurulu üyeleri, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Asker” Yargıtay, Asker” Yüksek İdare Mahkemesi başkan ve üyeleri, başsavcıları, Cumhuriyet başsavcıvekilleri, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Sayıştay başkan ve üyeleri, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı.
AKŞAM