Ay'da tarihi keşif!
AMERİKAN Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) geçen yıl su bulmak için Ay’ı vurma denemesinde kullanılan roketin, yüzlerce kilo su, gümüş, civa ve diğer şaşırtıcı kimyasalları açığa çıkardığı bildirildi.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bir yıl önce su bulmak için Ay'ı vuran roketin bol miktarda kullanılabilir su, gümüş ve cıva açığa çıkardığını bildirdi. Roketin patlamasıyla birlikte, donmuş su, karbon monoksit, amonyak ve gümüşümsü metallerin uzaya yayıldığı açıklandı. Vurulan kraterde, 1 milyar galon donmuş su olabileceği hesaplanıyor.
NASA, Ay Krateri Gözlem Uydusu (LCROSS) ile 9 Ekim 2009'da Ay'ın güney kutbundaki Cabeus kraterine bir roket fırlatmıştı. Amaç, Ay'ın bu kısmında bulunan kraterlerde buz olup olmadığı, eğer varsa nasıl bir buz olduğunun analizini yapmaktı.
Yüzeye bir mermiden daha hızlı gönderilen Centaur adlı roket, kraterin yaklaşık 30 metre üzerinde infilak etti. Patlamayla birlikte etrafa 4 ila 6 ton arasında kaya, toz ve buhar yayıldı. Yayılan parçaları başka bir uyduyla analiz eden NASA bilim adamları, ilginç bulgulara ulaştı. Cabeus kraterinin içindeki toplam kütlenin yüzde 5,6'sının donmuş sudan oluştuğu hesaplandı. Açığa çıkan gümüşün, maden değil de küçük partiküller halinde olabileceği, civa miktarının ise beklenenden fazla olduğu kaydedildi.
Rhode Island eyaletindeki Brown Üniversitesi'nden gezegen jeologu Peter Schultz, "Bu krater, sanki elementlerin hazine sandığı gibi. Kalıcı gölgelerin arasına konulmuş" yorumunu yaptı. NASA'nın LCROSS görevi lideri Anthony Colaprete ise, Cabeus kraterinin içinde 1 milyar galon donmuş su olabileceğini hesapladıklarını söyledi. Bu da yaklaşık 1500 olimpik havuzu doldurabilecek miktarda su anlamına geliyor.
LCROSS görevi, NASA'ya yaklaşık 80 milyon dolara mal oldu.