
Ayasofya Olayının Perde Arkası (33 YILLIK DOSYA)
Ayasofya, İstanbul’un fethini takip eden günlerde fethin sembolü ve “kılıç hakkı” olarak camiye dönüştürüldükten sonra yüzyıllar boyunca müminlerin ibadet mekan olarak hizmet verdi.
Ayasofya, İstanbul’un fethini takip eden günlerde fethin sembolü ve “kılıç hakkı” olarak camiye dönüştürüldükten sonra yüzyıllar boyunca müminlerin ibadet mekan olarak hizmet verdi.
1935 yılından itibaren ibadete kapatılan Ayasofya bir süre sonra da “müze” ilan edildi. Çok partili siyaset döneminde Ayasofya konusu Türkiye’nin ve Müslümanların gündeminden hiç düşmedi.
İslam Mecmuası 1987 yılı Haziran sayısında (sayı, 46) “Ayasofya Olayının Perde Arkasını Açıklıyoruz” kapağıyla çıktı. Merhum Ziyad Ebuzziya’nın “Ezan Sesine Hasret Ayasofya” başlıklı yazısı çok önemli iddialar içeriyordu.
Ayasofya konusunda Türkiye kritik bir eşiğe gelmiş bulunuyor. Önümüzdeki günlerde Başkan Erdoğan’ın tarihi bir karara imza atması bekleniyor. Bütün gelişmeler ve hazırlıklar o yönde görünüyor.
Alınacak tarihi karar öncesinde merhum Ziyad Ebuzziya’yı rahmetle anarken onun önemli iddialar içeren satırlarını İslam Mecmuası’nın orijinal sayfalarından okumaya davet ediyoruz.
Recep Koçak
NOT Sayfaları daha net okuyabilmek için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.
https://katalog.idp.org.tr/yazilar/1415306/ezan-sesine-hasret-ayasofya
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bugün bile Ayasofya'nın niçin müzeye çevrildiği konusu açıklanamıyor. Bu konuda o kadar fazla ve birbirine zıt görüş var ki insanınn aklı almıyor Gerçek olan şu 1453'ten 1934'de kadar Fatih'in vasiyeti üzerine camiye çevrilen o günden beri içindec hep namaz kılınmış bir yapı Ayasofya. Bugün herhangi bir vatandaşa Ayasofya'nın resmini gösterip, :Burası Neye benziyor' denilse Müslümanı, Hristiyan ı, yahudisi oradaki minareleri görünce, 'Cami' der. hiç kimse buraya kilise veya müze demez.
Yanıtla (1) (0)