Avukatlar yeni yasa istiyor
Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in katılımıyla Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde düzenlenen ''Avukatlık Meslek Sorunları ve Yargı Reformu Stratejisi'' konulu konferansta, yeni Avukatlık Yasası için çalışma başlatılması kararlaştırıldı.
Konferansı düzenleyen Kayseri Baro Başkanı Ali Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, avukatlık meslek sorunlarının düzeltilmesi ve yargı reformu stratejisi çalışmasına destek sağlanması amacıyla 12-13 Aralıkta düzenledikleri konferansın verimli geçtiğini bildirdi.
Toplantıya Türkiye Barolar Birliğinin yanı sıra 58 baronun temsilcilerinin katılmasının sorunların çözümü açısından önemli olduğunu belirten Aydın, toplantıya Adalet Bakanı Ergin'in üst düzey bakanlık bürokratlarıyla katılmasından memnun olduklarını ifade etti.
Bakan Ergin ve bürokratlarının baro başkanlarıyla görüşerek sorunlarla yakından ilgilendiğini, bu durumun sorunların çözümü açısından ümit verici olduğunu bildiren Aydın, toplantıda öne çıkan konular arasında yeni Avukatlık Yasası hazırlanmasının yer aldığını kaydetti.
Toplantıda avukatların sorunlarını anlatan ve bakanlık yetkililerine ileten baro temsilcilerinin en çok yeni Avukatlık Yasası çıkarılması konusunda talepte bulunduğunu bildiren Aydın, ''Toplantıda, talepler doğrultusunda yeni Avukatlık Yasası yapılması için Türkiye Barolar Birliğinin çalışması gündeme getirildi. Sayın Bakan, Türkiye Barolar Birliğinin yapacağı çalışmayı hiçbir müdahalede bulunmadan meclisten geçireceğine dair bize açık çek verdi. Bu konu da meclisten geçirilmeye çalışılacak'' dedi.
-''TOPLANTI PERİYODİK HALE GETİRİLECEK''-
Avukatların sorunlarının çözümü için düzenlenen toplantının periyodik hale getirilmesinin de kararlaştırıldığını belirten Aydın, şunları kaydetti:
''Sayın bakanın talebi üzerine bu toplantının periyodik hale getirilmesi kararlaştırıldı. Yürütme kurulu ile 4 aylık periyodik toplantılarla meslek sorunlarını takibe alacağız. Çözüm yolları arayacağız. Sonuçları kamuoyuyla paylaşacağız. Yargı reformu stratejisiyle ilgili ciddi açılımlara gidilmesine, toplantıdan çıkacak sonuçların taslağa eklenmesine karar verildi. Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) uygulamalarında değişikliğe gidilmesine, CMK hizmetlerinin sadece soruşturma evresinde zorunlu kılınmasına, mahkeme evresinde özel şartlara bağlanmasına karar verildi. CMK hizmeti ücretlerinin kısa sürede ödenmesi için mevcut sistem değiştirilerek daha kısa sürelerde ödeme yapılması için yeni sistem geliştirilmesi kararlaştırıldı. Yetersiz olan CMK ücretlerinin avukatlık asgari ücret tarifesine eşitlenmesine karar verildi. Yol ücretleri de yeniden değerlendirilecek. CMK avukatlık ücretlerinden KDV'nin kaldırılması, diğer avukatlık ücretlerinde indirilmesi noktasında mutabakat sağlandı.''
Avukatların sorunları arasında hakim ve savcılarla ilişkiler ile avukatlık yasası yetkilerinin kullanılmasının ön plana çıktığını ifade eden Aydın, bakanlık yetkililerinin yönetmelik ve genelgelerle bu sıkıntıları ortadan kaldırılacağı taahhüdünde bulunduklarını söyledi.
Kamu hizmeti gören hakim, savcı ve memurların haklarından avukatların da yararlanması için iyileştirme yapılması konusunda mutabakat sağlandığını belirten Aydın, şöyle konuştu:
''Baroların protokoldeki yeriyle ilgili sıkıntı vardı. Yasa gereği barolar protokolde cumhuriyet savcısıyla birlikte yer alması gerekirken İçişleri Bakanlığının uygulamasıyla araya üniversite rektörleri konulmuştu. Bu durum rektörleri de rahatsız ediyordu. Adaletle ilgili birimler arasına rektörlerin girmesi yanlış. Bunun düzeltilmesi için talepte bulunduk. Bu bir süreçtir, her şey bir anda olmuyor. Bazı sorunlar yönetmelik veya genelgelerle düzeltilebilirken bazı konular anayasa değişikliği gerektiriyor. Sıkıntılarımızın giderilmesi için ümitliyiz. Bu toplantıda sorunların çözümü için sıcak bir uzlaşı ortamı oluştu. Sorunlarımızın çözümü noktasında birbirimizden çok farklı olmadığımız fark edildi. Bu, bizim için belki de en önemli kazançtır. Avukatsız yargılamanın olamayacağı bir kez daha teyit edilmiş oldu.''
Kaynak: