Avrupa Süper Ligi mi geliyor?
El Pais, mevcut küresel ekonomik krizden dolayı "Avrupa Süper Ligi" projesinin gerçeğe dönüşebileceğini yazdı.
İspanya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden El Pais, mevcut küresel ekonomik krizden dolayı "Avrupa Süper Ligi" projesinin gerçeğe dönüşebileceğini yazdı.
Avrupa'daki 53 futbol federasyonundan 103 kulübün üye olduğu, yeni kurulan Avrupa Kulüpler Birliği'nin (ECA) geçtiğimiz 9 mart tarihinde İsviçre'nin Nyon kentinde yaptığı ilk toplantıda, Avrupa'nın büyük kulüplerinin Avrupa Süper Ligi projesini gündeme getirdikleri belirtildi. El Pais gazetesi, Avrupa Süper Ligi projesinin hayata geçirilmek istenmesinde küresel ekonomik krizin büyük etkisi olduğunu savundu. Haberde, yapılan bazı ön analizlerin, bu projenin uygulanması halinde büyük kulüplerin mevcut durumda Şampiyonlar Ligi'nden elde ettiği kazançları en az 10 kat artıracağını gösterdiği belirtildi.
Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası maçlarının televizyon ve marketing hakları için UEFA'nın TEAM grubu ile 2012 yılına kadar geçerli sözleşmesi bulunduğu hatırlatılırken, Milan, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, İnter gibi kulüplerin Avrupa Süper Ligi'nin 2012-2013 sezonundan itibaren başlatılması konusunda hem fikir oldukları, Bayern Münich'in ise karşı olduğu iddia edildi. Yapılan yorumlarda, UEFA Başkanı Michel Platini'nin Avrupa Süper Ligi projesine yeşil ışık yakabileceği, ancak bu ligi orta düzeydeki takımların da katılmasını istediği ifade edildi.
Henüz somut olarak hiçbir detayın bulunmadığı projede, Avrupa'nın büyük takımları arasında oluşturulacak bir ligle Real Madrid-Manchester United, Barcelona-Milan, Liverpool-İnter gibi maçların daha sık yapılması ve böylece futbol seyircisinin daha fazla ilgisinin çekilip, futbolun büyük takımlar için çok daha büyük bir ekonomik güç olması hedefleniyor.
Bu arada ECA'nın konuştuğu ve gündemde olan diğer bir konu da, kulüplerin ekonomik bütçelerinin dengelenmesi ve kontrol olarak gösteriliyor. Kulüplerin, futbolcu transferlerine ödediği toplam paranın kulüp bütçelerinin yüzde 65'ini geçmemesine ilişkin bir önlem düşünülürken, bunun AB tarafından onaylanması gerektiği de vurgulanıyor.