Artık nikah için muhtara gideceksiniz!

Artık nikah için muhtara gideceksiniz!

Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda önemli değişiklikleren yasal hazırlığa göre muhtarlar nikah kıyabilecek.

Hükümetin hazırladığı yasa tasarısının 4.bölümü ise Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda önemli değişiklikler içeriyor. Buna göre bebeklere konulacak isim 'üç' ile sınırlandırılıyor. Yeni büyükşehir olan illerde ise köyken mahalleye dönüştürülen muhtarlara 'evlendirme memurluğu' yetkisi getiriliyor.

Hürrriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre doğum bildirimi doğumun gerçekleştiği sağlık kuruluşuna da yapılabilecek. Çocuğa konulan ad, üç adı geçmemek üzere ve kısaltma yapılmadan kimliğine yazılacak. Tasarıya göre, İçişleri Bakanlığı, 2012 tarihliyasayla On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması'na ilişkin yasayla köyken mahalleye dönüştürülen mahalle muhtarlıklarına evlendirme memurluğu yetki ve görevi verilebileceği hükmü getiriliyor.

YENİ KİMLİKLER İÇİN VATANDAŞIN BİYOMETRİK VERİSİ ALINABİLECEK
 
Hükümetin hazırladığı tasarıda, çipli kimlik kartları için vatandaşın parmak izi, damar izi ve avuç içi biyometrik verilerinin alınabilmesine dair hüküm de yer aldı.
 
İşte tasarıda vatandaşı yakından ilgilendiren diğer hükümler:
 
BİR YIL İÇİNDE AD SOYAD DEĞİŞTİRMEK MÜMKÜN OLACAK
 
Tasarının en önemli maddelerinden birini de ad soyad değişikliği oluşturuyor. Buna göre; soyadı kanununa aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası bulunan ad ve soyadları; mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurulu kararıyla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilecek. Soyadı değiştirilen erkek ise kendisi ile birlikte varsa karısının ve müracaat tarihinde ergin olmayan çocuklarının da soyadları düzeltilecek. Soyadı değiştirilen kadın ise kendisi ile birlikte ergin olmayan evlilik dışı çocukları varsa onların da soyadları düzeltilebilecek.
 
MİRASÇILIK BELGESİNİ NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ VEREBİLECEK
 
İlgililerin talebi halinde nüfus müdürlükleri tarafından mirasçılık belgesi verilebilecek. Nüfus müdürlüklerince verilen mirasçılık belgesi hakkında menfaati ihlal edilenler tarafından sulh hukuk mahkemesine itirazda bulunulabilecek.
 
KİMLİK KARTINA EL KOYMAYA SON
 
- Kimlik kartı hiçbir kişi veya kurum tarafından alıkonulamayacak.
 
- Doğum bildirimi zamanında yapılırsa 'değerli kağıt bedeli' ödenmeyecek.
 
- Evlenen çiftlere 'uluslararası aile cüzdanı' verilecek.
 
NÜFUS KAYDI, İKAMETGAH İÇİN MUHTARA GİTMEYE SON
 
- Vatandaş kendisi ve çocukları için nüfus kayıt örneğini, ikametgah belgelerini fiziki veya elektronik ortamda isteyen kurumlara verebilecek. Bunun için muhtarlara gitmeye gerek olmayacak.
 
SOYAD DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN DİLEKÇE YETERLİ OLACAK
 
- Tasarı yasalaşırsa nüfus müdürlüğüne yazılı talepte bulunmak şartıyla;
Kadın, boşanması halinde evlilik önceki soyadını kullanabilecek. Aynı şekilde hem kendi hem de kocasının soyadını taşırken; sadece kocasının soyadını taşımaya karar verirse bunun için yazılı talepte bulunması yeterli olacak.
  
YANLIŞ ADRES BİLDİRENE 500 LİRA CEZA
 
Evlendiğini yurtiçinde nüfus müdürlüğüne; yurtdışında da dış temsilciliklere bildirmeyenlere 80 lira idari para cezası kesilecek. Adres değişikliğini zamanında bildirmeyenlere yine 80 lira ancak gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara 500 lira ceza verilecek.
 
YABANCILARA KİMLİK NUMARASI
 
Türkiye'de ikamet izni verilen yapancılara Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kimlik numarası verilerek 'yabancılar' kütüğüne kaydedilecek. İkamet izni aranmaksızın kimlik numarası vermeye ise İçişleri Bakanlığı yetkili olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.