Artık Keneler Kaçsın
İstanbul'un yaban hayatını geliştirmek ve kene ile mücadele etmek için yetiştirilen 500 sülün doğaya salındı.
İstanbul Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün geliştirdiği projeyle üretilen 500 sülün Ballıca Köyü'nün ormanlık alanına bırakıldı. Sülünleri doğaya kızı Merve ile birlikte bırakan Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, amaçlarının ekolojik düzeni tekrar sağlamak olduğunu belirtti. Eroğlu, “Türkiye'de 3 yerde bu şekilde sülün üretim merkezi tesis ettik. Bursa'da, Yozgatta ve bunlardan biride İstanbul'da Polonezköy'de. 5 yılda 30 bin sülün üretildi. Üretilen sülünler Polonezköy Tabit Parkı, Şile Yeniköy, Ballıca Köyü, Durusu, Danamandıra Sulak Alanına ve Aydos ormanlarına yaban hayatı geliştirmek maksadıyla bırakıldı. 2009 yılı hedefimiz 7 bin adet sülün üretmek” dedi. Türkiye'de av yaban hayatının yönetiminin Çevre ve Orman Bakanlığı idaresinde olduğunu belirten Eroğlu, 'Olumsuz çevresel etkiler, aşırı avlanma ve bilinçsiz tarım ilacı kullanılması neticesinde doğadaki keklik ve sülün popülasyonları tehlike altındadır. Bu nedenle yaban hayatını koruma alanında avlanmak kesinlikle yasaktır.
Tabi ki ben Fatih Sultan Mehmet'in dediği gibi 'Ormanlarımdan bir ağaç kesenin başını keserim' demeyeceğim. Ama bizde kaçak avlananların tabi ki cezasını vereceğiz' diye konuştu. Özellikle kene ile mücadelede sülünlerin önemine değinen Eroğlu, 'Maalesef insanlar tabiattaki dengeyi bozdu. Aydos'ta, Ömerli Havzası'nda 10 binlerce sülün yaşıyordu. Ama avcılar bunları vahşi bir şekilde avladı. Bir yerde ekolojik çevrenin bir elemanını yok ederseniz, diğer elemanlar çoğalır. Bizde Çevre ve Orman Bakanlığı olarak bu dengeyi tekrar tesis etmek gayesiyle keklik ve sülün üretim merkezi gibi pek çok merkez kurduk” dedi.
Türk sülünler işbaşında
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve kızı Merve de sülünleri doğaya bırakırken bazılarının basın mensuplarının üzerine düşmesi espirilere neden oldu. Gazeteciler, “Türk sülünleri iş başında, artık keneler korksun” diyerek bakana takıldı.