Arap sermayesi artık Türkiye'ye akacak

Arap sermayesi artık Türkiye'ye akacak

Türk ve Arap ülkeleri arasındaki ekonomik işbirliğini artırmayı hedefleyen 7. Türk-Arap Ekonomi Zirvesi İstanbul'da gerçekleştirildi.

Türk ve Arap ülkeleri arasındaki

ekonomik işbirliğini artırmayı hedefleyen 7. Türk-Arap Ekonomi Zirvesi İstan-bul'da gerçekleştirildi. Zirve kapsamında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir araya gelen Katar, Irak ve Tunus maliye bakanları, istikrar ve refah için birlikte hareket etmenin önemini vurguladı.

Zirvenin ikinci günü olan dün yapılan panelde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancıların Türkiye'de mülk edinmesini kolaylaştıran yeni mütekabiliyet kanunu ile daha fazla yatırım çekmeyi amaçladıklarını vurguladı. Şimşek, "Önemli olan Türkiye'ye yatırımları çekmek. Çok uzun bir süre Ortadoğu'da yaratılan kaynak fazlası Batı'da değerlendirildi. Bugün Türkiye gibi çok önemli cazibe merkezleri var. Bu trendin değişeceğine inanıyorum." açıklaması yaptı. Arap katılımcılara mütekabiliyet kanunu değişikliğini hatırlatan Şimşek, "Geçenlerde parlamentoda Türkiye'de bir kanun çıkardık. Arap dostlarımız, Türkiye'den arsa ve ev alacak." dedi. Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını da cevaplayan Şimşek, "Mütekabiliyet değişikliği Türkiye'nin menfaatine. Şu an dünyanın tüm zenginleri New York'tan, Londra'dan, Paris'ten yer alabiliyor." dedi. "Bedelli askerlikten ne kadar gelir elde edilebilir?" sorusuna ise Şimşek, "Başvuru sayısı 69 bini aştı. Bedellide öngörülen gelir 2 milyar lirayı aşıyor. 480 bin bireyden 69-70 bini yararlanıyor." cevabını verdi. Forumda Iraklı bakan tarafından açıklanan yatırım ayrıcalıklarıyla ilgili soruya karşılık ise Şimşek şunları kaydetti: "Irak, bizim için Almanya'dan sonra en büyük market. Yatırımlar adına büyük artılar sunuyor. Irak Maliye Bakanı Rafe Al-Essawi, bu sene 100 milyar dolar bütçeleri olduğunu bildirdi. Bunların 35 milyar doları yatırım projeleri. Gelecek sene bu rakam 120 milyar dolara çıkacak. Yine bunun da yüzde 35'i yatırımlara dönük olacak. Irak ile bağlarımız şu an güçlü, dolayısı ile burası ülkemize önemli fırsatlar vaat ediyor." Türk-Arap Ekonomi Forumu için ise Bakan Şimşek şu değerlendirmeyi yaptı: "Forum çok önemli. Çünkü Türkiye'ye daha çok yatırım getirecek. Arap ülkeleri ile ekonomi alanında daha iyi bir diyaloğa imkân tanıyacak. Gelecek senelerde yatırımlar artacak. Şu an petrol fiyatları arttı. Bundan dolayı bölgede bir fon fazlası var. Bu fazla bundan böyle gelişmiş ülkelere değil Türkiye'ye akmalı. Kanaatimce ilerleyen dilimde öyle de olacak."

Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu ise, 6 otoyol ve 2 köprünün özelleştirmesine komşu ülkelerden de ilgi olduğunu söyledi. Aksu, "Bu ihalenin açılışı ekim sonuna kadar halledilecek." dedi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı İbrahim Turhan da, "Yakın bir gelecekte dikey ve yatay entegrasyonumuzu güçlendireceğiz. Dikey dediğim kardeş borsalarla entegrasyonumuzu güçlendireceğiz." diye konuştu.

Katar Maliye Bakanı Yusuf Hüseyin Kamal ise "Bana refakaten gelen arkadaşlarımız, bazı projeleri inceliyorlar. Bugünlerde yaklaşık 3 milyar dolarlık bir yatırımla ilgili paket üzerinde çalışmalarını sürdürüyorlar. İstanbul'a ne kadar sık gelirsek o kadar yararlı olur." açıklaması yaptı. Ülkesindeki vatandaşların Türkiye'den ev almaya başladığını da belirten Katarlı Bakan Kamal, "Katarlılar daha evvel gayrimenkul alamıyordu. Yakınlarda 16 Katarlı İstanbul ve etrafında gayrimenkul satın aldı. Kuşku yok bu önemli bir aşama. Gelecek 10 senede bağlarımız daha kuvvetli olacak." dedi.

Irak Maliye Bakanı Rawwfe Al-Essawi ise konuşmasında, Irak'ın henüz Türkiye'ye yatırım yapmaya hazır hale gelmese de, bu süreç içinde Türkiye'den gelecek yatırımcılara her türlü kolaylığı sağlayacaklarını söyledi. Al-Essawi, yabancı yatırımcılara ücretsiz arazi tahsis edileceğini kaydetti. İnşaat sektöründe büyük açık olduğunu belirten Al-Essawi, ülkede 3-4 milyon konut ihtiyacı olduğunu ve bu rakamı ülke olarak tek başına karşılamalarının mümkün olmadığını ifade etti. Altyapı yatırımları ile birlikte toplam 500 milyar dolar değerinde yatırım planladıklarını açıklayan Al-Essawi, Türk işadamlarına bir an önce yatırıma gelmeleri yönünde çağrıda bulundu. Bank Audi CEO'su Samir Hanna ise Türkiye için şunları söyledi: "Türkiye en iyi modeldir. Türkiye'de halkın 60 milyon kişisel banka hesabı var. 2002 yılından 2012 yılına kadar Türkiye'nin büyüme hızı fenomendir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.