Arap liderlerden TV'lere Tunus yasağı
Tunus diktatörü Bin Ali ülkeyi terk edip Suudi Arabistan'a kaçarken sadece Tunuslular değil tüm Araplar kutlamalara başladı. Arap liderler ise tedirgin.
ABD ve AB'nin “model Arap ülkesi” Tunus'ta yaklaşık bir aydır süren işsizlik isyanı 23 yıllık Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'yi devirdi. Bin Ali ülkeyi terk edip Suudi Arabistan'a kaçarken sadece Tunuslular değil tüm Araplar kutlamalara başladı. Arap liderler ise tedirgin. Bazı Arap ülkelerinde resmi kanalların liderleri emri üzerine Tunus'taki gösterileri ve yaşananları halklarına izletmediği bildirildi.
Üniversite mezunu işsiz bir gencin kendisini yakarak ateşlediği işsizlik isyanı ile çalkalanan Tunus'ta Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali, 27 günün sonunda hükümeti feshederek ülkeyi terk etti. Halk sokaklarda kutlamalar yapıyor.
Tunus'ta 23 yıldır devlet başkanlığı koltuğunda oturan Zeynel Abidin Bin Ali, işsizlik, yolsuzluk ve siyasi baskı nedeniyle yaklaşık 1 ay önce başlayan gösteriler başkente sıçrayınca, ülkeyi terk etmek ve Suudi Arabistan'a kaçmak zorunda kaldı.
Bin Ali dün gece halka seslenerek ‘daha fazla özgürlük’ vadetmesine rağmen başkentte sokağa dökülen 5 bin kişi istifasını istemişti. Bunun üzerine Bin Ali, hükümeti de fesh edip, erken seçim sözü verirken olağanüstü hal ilan etmişti.
Bin Ali ülkeyi terk ederken, cumhurbaşkanlığı görevini Tunus Başbakanı Muhammed Gannuşi'nin geçici olarak üstlendiğini açıkladı.
BİN ALİ İKTİDARDAN NİHAİ OLARAK UZAKLAŞTIRILDI
Ülkesindeki isyandan kaçarak Suudi Arabistan’a sığından Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali, Anayasa Mahkemesi’nin aldığı bir kararla iktidardan nihai olarak uzaklaştırıldı.
Tunus Anayasa Mahkemesi aldığı bir kararla iktidar tatili ilan etti ve Devlet Başkanı Bin Ali’yi nihai olarak iktidardan uzaklaştırdı.
Mahkeme ayrıca Tunus Parlamento Başkanı Fuad Mebazaa’yı da vekaleten Cumhurbaşkanı olarak ilan etti. Bin Ali, kötü hayat koşullarına karşı Aralık ortalarında başlayan ve haftalardır devam eden halk isyanı karşısında dün akşam ülkesinden kaçarak Suudi Arabistan’a sığınmıştı.
27 GÜNDE 80'E YAKIN KİŞİ ÖLDÜ
Bugün 28. gününe giren isyanda 80'e yakın kişi öldü. Son olarak dün akşam göstericiler ve polis arasında yaşanan çatışmalarda 12 kişi hayatını kaybetti.
Yıllardır siyasi baskı ile yönetilen Tunus'ta son ekonomik krizle durum değişmiş, üstüne yolsuzluklar eklenince halkın sabrı taşmıştı. Muhammed Buzizi adlı 26 yaşında bir üniversite mezunu genç 17 Aralık'ta sebze ve meyve tezgahına el konulunca kendisini yakarak isyanın fitilini ateşlemişti.
Basın üzerinde koyu bir sansürün olduğu ülkede isyanın yayılması ve genişlemesinde internetin ve sosyal paylaşım sitelerinin özel bir rolü olmuştu.
UÇAK DİĞERLERİ İÇİN DE KALKABİLİR
Bin Ali Suudi Arabistan'a inerken, bazı Mısırlılar Kahire'de Tunus büyükelçiliği önünde toplanarak dans etti ve “Ben Ali, Mübarek'e söyle uçak onun için de bekliyor” diye haykırdı.
Cidde'de olduğu söylenen Ben Ali için ise Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yayımlanan açıklamada, ''Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali ve ailesinin gelişini memnuniyetle karşıladık'' denildi.
Fransa'nın başkenti Paris'te Tunus büyükelçiliği önünde kutlama gösterisi yapılan şehirlerden biri.
ARAP LİDERLER TELEVİZYON İZLEMELİ
Şimdi Tunus'la birlikte gözler diğer Arap ülkelerinde. ABD ve AB'nin “model Arap ülkesi”nde patlak veren isyanın diğer ülkeleri nasıl etkileyeceği merak konusu. Zira Cezayir'de ve Ürdün'de de bir süredir işsizlik ve hayat pahalılığı nedeniyle protestolar var.
Financial Times Ortadoğu editörü Roula Khalaf bu duruma dikkat çekiyor ve “Arap liderler televizyon izlemeli” diyor. Khalaf'ın bu çağrısının nedeni şu değerlendirme: “Gençlik kabarması, ekonomik mahrumiyet ve bıkkınlık, otokratik rejimler Arap dünyasının diğer parçaları için de ortak istikrarsızlık tarifeleri.”
Ortadoğu uzmanı Lamis Andoni'ye göre de Tunus’da isyan Arap ülkelerine ışık tutuyor. Andoni'nin değerlendirmesi isyanı başından beri yakinen takip eden ajansımızda daha önce yayınlanmıştı.
TÜRKİYE ÜZÜNTÜSÜNÜ AÇIKLADI
Tunus'ta patlak veren ve 23 yıllık devlet başkanı deviren isyana Türkiye kayıtsız değil. Türkiye, olayları derin kaygı ve üzüntüyle” karşıladığını açıkladı. Dün Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:
“Tunus’ta bir süredir devam eden gösteriler çerçevesinde meydana gelen, çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden olan olayları derin kaygı ve üzüntüyle karşılıyoruz.
Bölgesinde önemli bir konuma sahip olan dost ve kardeş Tunus’ta mevcut gerginliğin daha da tırmanmaması, ülkede biran evvel asayiş ve huzurun yeniden tesis edilmesi içten temennimizidir.
Tunus’ta mukim vatandaşlarımızın güvenliğinin temin edilebilmesi amacıyla Tunus Büyükelçiliğimiz ve ilgili kurumlarımızla eşgüdüm içinde tahliye dahil gereken tedbirler alınmaktadır.”
Kaynak: ETHA ve Timeturk