Arap-Der'den Açıklama

Arap-Der'den Açıklama

Dün SANLIURFA.COM'da yayınlanan Abide kavşağı Arapsaçı haberinden sonra Arap-Der'den bir açıklama geldi. Açıklama Haberin başlığını eleştiriyordu...

ARAPDER

Basın Açıklaması

Etnik ve Kültürel değerlerlere duyulan saygı demokrasilerin ve birlikte yaşama kültürünün en önemli özelliklerinden birisidir.

Sayın,  Basın mensupları;

Çoğu zaman fark edilmese de; demokrasilerde yerel basının konumu, yaygın ve ulusal basından çok daha önemlidir. Demokrasiler ve toplumsal barış yerel de filizlenir, kök salar ve toplumun tüm katmanlarına yayılır ve benimsenir.

Demokrasilerin olmazsa olmazları arasında önemli bir yere sahip olan yerel basının yaşadığı sıkıntılar, emek ve özverileri tarafımızca da her türlü takdirin üzerindedir.

Türkiye onlarca etnik kimliğin, farklı din ve mezheplerin birlikte yaşadığı bir ülkedir. Anadolu’nun kadim geçmişi, birlikte yaşama mecburiyetinin en temel gerçeğidir. Yaşanan sıkıntıların kaynağı da bu zengin kadim geçmişin bir takım iktidar sahiplerince yeterince anlaşılamamış olmasından ve farklı etnik, dini, mezhepsel gurupların birlikte yaşama arzusunu anlayamamalarının bir sonucudur.

Birlikte yaşama kültürünü yerelde başaramayan toplumların ulusal düzeyde bunu başarmaları gerçekten zordur. Birlikte yaşamanın ön koşullarından birisi de biri birini anlamak, değer vermek ve değer yargılarıyla barışık olmaktır.

Maalesef ülkemizde uzun yıllardan beridir farklı etnik topluluklar yok sayılmış, hatta küçümsenmiş, toplum hafızasında yer alacak birçok deyim, uyduruk atasözleri ve küçümseyici isimlendirmeler üretilmiştir.

Bilinç altımıza yerleştirilen bu ifadelerin birilerini rahatsız ettiği, birlikte yaşama kültürüne büyük zararlar verdiği gerçeği; sumen altı edilmiş ve yaygın kullanma ortamları adeta teşvik edilmiştir.

Gelişen demokrasilerde etnik toplulukların temel hak ve özgürlükleri anayasal güvence altına alınır, her hangi bir etnik topluluğa karşı küçümseyici ifadeler suç kapsamında değerlendirilir. Demokrasimiz geliştikçe toplumsal barışın da gelişeceği gerçeği ulusal basının olduğu kadar yerel basının da üzerinde hassas durması gereken bir konudur.

Şanlıurfa da bir çok etnik, dini ve mezhebi toplulukların bir arada yaşadığı adeta “dünya müzesi” unvanına sahip dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisidir ve Türkiye'de birlikte yaşama kültürünün en güzelinin yaşandığı; yine coğrafi konumu, zengin kültürü ve kurtuluş mücadelesinin omuz omuza verildiği en güzel illerimizden birisidir.

Bu hassasiyetlerin yerel basında da gözetilmesi toplumsal barış açısından son derece elzemdir. Bu vesileyle Internet üzerinden yayın yapan yerel haber sitelerimizin birisinde; 02 Temmuz 2010 tarihinde Abide kavşağındaki trafik sorununu konu alan haberine “Abide Arapsaçı” başlığını atması biz ARAPDER Derneği üyelerini ve Türkiye vatandaşı olan Arapları son derece üzmüştür.

Bu ve buna benzer hakaret ve küçümseyici ifadelerin gönül dünyamızda derin acılara sebebiyet verdiği gerçeğini siz basın mensubu arkadaşlarımızla paylaşmak istiyoruz.

Çalışmalarınızda başarılar diliyor, Saygılarımızı sunuyoruz. 02/07/2010

 

Şükrü KIRBOĞA

ARAPDER Başkanı

Cumhuriyet Cad. Paflar Apt. Kat:1 No:2 Şanlıurfa  fax: 0 414 3123659 mail: kirbogasukru@hotmail.com