Aralarına kara kedi girdi

Aralarına kara kedi girdi

İngiltere Başbakanı David Cameron ile Almanya Şansölyesi Angela Merkel arasındaki gerginlik tırmanıyor. Alman basını, Cameron'un serbest dolaşıma kota koyması halinde, Berlin'de de ‘buraya kadarmış' görüşünün hâkim olabileceğini yazdı.

İngiltere Başbakanı David Cameron’un serbest dolaşımı kısıtlama planları, Almanya ile İngiltere’yi karşı karşıya getirdi. Der Spiegel’e göre, Başbakan Merkel İngiltere’nin AB’den çıkmasını ihtimaller dâhilinde görüyor. Der Spiegel dergisinin bu haftaki sayısında yer alan habere göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel İngiltere'nin AB'de kalması için çabalamayı bırakabilir. Merkel, Cameron'un ülkesini geri dönülemez bir noktaya sürüklediğini düşünüyor. Cameron'un serbest dolaşıma kota koyması halinde, Berlin'de de ‘buraya kadarmış' görüşünün hâkim olacağı vurgulanıyor.

ÜYELER KAYGILI

Ortaya çıkan tartışma AB üye ülkelerini kaygılandırdı. Londra-Brüksel ilişkilerinde patlak veren bu anlaşmazlık Brüksel yetkililerinin İngiltere’den 2 milyar Avroluk ek ödeme yapmasını talebiyle başladı. İngiltere ekonomisi başarıyla gelişirken başka ülkelerdeki ekonomik durumun çok daha kötü olması bunun nedeni olarak gösterildi. Ama Londra AB’ye yaklaşık 17 milyar Avro yatırırken bu tutarın sadece yarısını gelir ve yatırım şeklinde geri alabiliyor. Bu nedenle Brüksel’in bu talebi İngiltere’de hakaret olarak algılandı. İngiltere Başbakanı David Cameron, bu ödemeyi yapmayı reddederek İngiltere’nin 2017 yılına kadar AB’den çıkabileceğini açıkladı. Cameron ayrıca İngiliz halkının kontrolsüz göçten bıktığını dile getirerek gelecek yılki genel seçimi kazanırsa ülkesinin üyeliğiyle ilgili AB ile yürütülecek müzakerelerde birlik ülkeleri arasında göçe ve serbest dolaşıma sınırlama getirilmesini istedi.

LONDRA ISRAR EDERSE BERLİN DESTEĞİ ÇEKECEK

Cameron’un göçmen politikası açıklaması Almanya Şansöylesi Angela Merkel’in büyük tepkisini çekti. Almanya Başbakanı Angela Merkel, göçmen işçilerin serbest dolaşımı hakkındaki yaptırımlar hakkında uzlaşmak yerine, İngiltere'nin Avrupa Birliği üyeliğinden çıkmasını tercih edeceklerini açıkladı. Cameron, AB ile göçmen yasalarının tekrar gözden geçirilebileceğini açıklarken, Der Spiegel, Merkel'in İngiltere'nin göçmen reformunda ısrarcı tavrına devam ettiği takdirde AB üyeliği için verdiği desteği geri çekeceğini yazdı.

İNGİLİZLERİN YARISI GÖÇMEN İSTEMİYOR

Bu arada 2014 yılının Ekim ayında Londra iş arayan göçmenler için en çekici şehir olarak ilan edildi. Ama Londra’lılar bundan hiç memnun değiller, İngilizlerin yüzde 44’ü ülkesinden göç etmek istiyor. Ayrıca İngiltere vatandaşlarının çoğu ülkesinin AB’den çıkması yönünde oy vermeye hazır. Yapılan kamuoyu yoklamasının sonuçlarına göre İngilizlerin yüzde 47’si bunun lehine, 37’si ise aleyhine oy kullanırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.