Ankara'nın suyuna bak!...

Ankara'nın suyuna bak!...

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne Bağlı Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (Aski) İvedik'teki Arıtma Tesislerinin Kapılarını Bilim Adamlarına Açtı.

Başkentin suyu ile ilgili tartışmalar sıcaklığını korurken, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) İvedik'teki arıtma tesislerinin kapılarını bilim adamlarına açtı. Üniversiteler ve çeşitli kurumlar, Büyükşehir Belediyesi ASKİ İvedik Arıtma Tesisleri'nden noter huzurunda su numunesi aldı. Numuneler incelendikten sonra sonuçlarının kamuoyuna açıklanacağı belirtildi.

Üniversiteler ve bazı kurumlar, Ankara'daki su tartışmasına son vermek amacıyla Büyükşehir Belediyesi ASKİ İvedik Arıtma Tesisleri'nden noter huzurunda su numuneleri aldılar. İstanbul Teknik Üniversitesi, Gazi ve Ankara Üniversitesi ile TÜBİTAK, Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Devlet Su İşleri ve Hıfzıssıhha Kurumu uzman ekipleri, Ankara'ya su sağlayan tesislerden numune aldı. İstanbul ile Marmara Üniversitesi'ne ise noter huzurunda bidonlara konulan su, mühürlenerek gönderildi. Yetkililer, sonuçların önümüzdeki günlerde açıklanacağını bildirdi. Çok sayıda basın mensubunun da izlediği su numunesi alınması sırasında İvedik Arıtma tesisleri gazetecilere gezdirilerek suyun girişinden çıkışına kadar olan evreler yerinde gösterilerek anlatıldı.

ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Emirdoğan, gezi öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 1.5 aydır günde Kesikköprü Barajı'ndan 360 bin metreküp ve diğer barajlardan ise 500 bin metreküp suyu arıtma tesislerinde harmanlayarak ve arıtarak Başkent'e verdiklerini söyledi. Emirdoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Suyumuzun içilebilir ve kullanılabilir nitelik taşıdığına eminiz. Ankara'nın her yerine buradan aynı noktadan su veriyoruz. Bu nedenle üniversiteler ve bazı kurumları Arıtma Tesislerimize davet ettik. Noter huzurunda alınan numuneler, kendi laboratuarlarında analiz edildikten sonra kamuoyuna açıklanacak." Üniversite, kurum ve medya mensuplarını ASKİ tesislerini gezdirerek bilgiler veren ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç ve yetkililer, 4 aşamalı olarak suyun harmanlandığını ve arıtıldığını belirttiler. Havalandırma, durultma, çöktürme ve dezenfekte ünitelerini gezdiren Kamil Kılıç, gelen öğretim görevlisi ve teknik elemanların Dengeleme Ünitesi'nde 62. Noter Başkatibi Hüseyin Bayram huzurunda su numunesi almalarını sağladı. TÜBİTAK, ASKİ, DSİ Araştırma Bölümü, DSİ 5. Bölge Müdürlüğü, Özel Çevre Koruma Kurumu, Hıfzıssıhha Kurumu, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi teknik ekipleri doğrudan su numunesi alırken; özel istekte bulunan İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü, Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü için ise, noter huzurunda numune alınıp mühürlenerek İstanbul'a gönderildi. Numunelerin kurum ve kuruluşların laboratuar imkanlarına göre 3 gün ile 15 gün arasında değişen sürelerde analiz edilebileceği bildirildi.

sondakika.com