Anadolu sermayesi ve yerli otomobil
Ankara’nın önemli sanayi merkezlerinden Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi (OSTİM) Türkiye’nin otomobilini üretmek için gerekli imkanların kendilerinde bulunduğu mesajını verdi.
Başbakan’ın ‘yerli oto üretelim’ çağrısına bir cevap da Anadolu sermayesinden geldi.
Ankara’nın önemli sanayi merkezlerinden Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi (OSTİM) Türkiye’nin otomobilini üretmek için gerekli imkanların kendilerinde bulunduğu mesajını verdi.
İran, Endonezya, Çin, Malezya gibi ülkelerde otomobil üretimindeki devlet desteğine işaret eden OSTİM firmaları, devletin vereceği destek sayesinde motordan şanzumana, kaportadan tasarıma kadar bütün otomobil aksamlarının OSTİM’deki yerli firmalar tarafından gerçekleştirilebileceğini vurguladı. Türk firmalar, sadece D-8 olarak bilinen ülkelere ihracat yapılmasının Türkiye için önemli bir adım olacağının altını çizdi.
Sedat Çelikdoğan, OSTİM’deki motor üretimi yapan firmalardan sadece birinin sahibi. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunu olan ve aynı üniversitenin Motorlar Kürsüsü’nde 1975 yılında dizel motorlar konusunda doktora ve doçentlik çalışmalarını tamamlayan Çelikdoğan, hem kamu hem de özel sektörde motor üretimiyle ilgili birçok görev üstlenmiş. 1980 yılına kadar dönemin hükümetinin davetiyle motor alanında çalışmalar yürüten Çelikdoğan, daha sonra TÜMOSAN Motor ve Traktör Fabrikaları ile Aksaray Motor Fabrikası’nın kurucu genel müdürlüğünü yapmış. Motor, şanzuman ve piston kolu fabrikalarında kuruculuğunu yapan Çelikdoğan, OSTİM’deki fabrikasında otomobilin en önemli unsuru olarak bilinen motor yapımını üstlenebileceğini ifade etti.
Dizel motor için tüm teknik altyapıya sahip olduğunu belirten Sedat Çelikdoğan, “Türkiye’nin markası için fabrikam ve 500 deneyimli uzman kadrom göreve hazır. Yeter ki, devlet desteğini esirgemesin. Türkiye’nin kendi otomobilini üretmesi için Başbakan'ın arkasındayız.” dedi. Sedat Çelikdoğan, “Biz motoru yapmaya hazırız. Türkiye, kaporta ve diğer aksamları da üretilebilecek kapasitede. Motor üretimine başlandığında gerisi de kendiliğinden gelir.” şeklinde konuştu. Pazar durumunun önemine işaret eden Çelikdoğan, toplam nüfusu 1.5 milyarı bulan D-8 ülkeleriyle kurulacak ticaret hacminin Türkiye’ye rahatlıkla yeteceğinin altını çizdi. Otomobil yapımında birkaç yerli firmanın bir araya gelerek kuracakları şirket sayesinde Türkiye’nin kendi otomobilini üretebileceğini işaret eden Çelikdoğan, “OSTİM bir tedarikler zinciri. Devlet de gerekli eksiklikleri ve desteği sağladıktan sonra OSTİM rahatlıkla hiç şüphe olmasın bu yerli otomobili yapar.” ifadelerini kullandı. OSTİM Başkanı Orhan Aydın da Türkiye’nin ilk yerli otomobili olan Devrim’i örnek göstererek, “Biz zamanında bu otomobili yaptık. Sadece benzinini koymayı unuttuk. Bu sefer unutacak hiçbir gerekçemiz yok. OSTİM teknik altyapı olarak hazır. Yeter ki destek olsun. Burada Ar-Ge hizmetini yayabiliriz. Esnek üretim ve yan sanayi ile bir montaj hattı yerli otomobil üretimi için yeter.” dedi. Aydın, OSTİM’in savunma sanayi başta olmak üzere birçok konuda çalışmaları bulunduğuna ve sadece Türkiye’nin değil ülkelere de çalışmalarını ihraç ettiğine işaret etti. Cihan