Alman ekonomisi can çekişiyor
Almanların durumu İspanya'dan bile daha kötü çıktı! Küresel şok Eurostat'ın son talebiyle yayılabilir
Uluslararası Para Fonu'nun tahminlerine göre Almanya'nın brüt borcunun Gayrisafi Yurtiçi Hasılası'na oranı yüzde 76.7'ye ulaşacak. Almanya bu oranla AB standartlarının çok üzerine çıkmış durumda.
İSPANYA'DAN BİLE DAHA KÖTÜ DURUMDA
Bu rakama göre Almanya'nın durumu, gelecek yıl Brüt Borç/Gayrisafi Yurtiçi Hasıla oranı yüzde 63.7'yi bulacak olan İspanya'dan bile daha kötü. İspanya, Yunanistan'dan sonra Avrupa'ya ikinci borç şokunu yaşatan ülke olarak öne çıkmıştı. Almanya'yı şimdilik kurtaran ise İspanya'ya göre borcunu çok daha düşük bir maliyetle çevirebiliyor olması. Almanya uluslararası piyasalardan yüzde 2.46 faizle borçlanırken İspanya'nın borcunu çevirdiği faiz maliyeti yüzde 4.15'e ulaşıyor.
EUROSTAT'IN ALMANLAR'A TALİMATI YENİ BİR ŞOK YARATABİLİR
Buna karşılık yakın bir gelecekte Avrupa yeni bir şokla sarsılabilir. Bunun sebebi ise Almanya'nın mali durumunun çok yakın bir dönem içerisinde çok daha dramatik hale gelme olasılığı. Bu olasılığı güçlendiren nokta ise Avrupa Birliği'nin istatistik kuruluşu olan Eurostat'ın yeni talebi.
Die Welt'in haberine göre Eurostat, Almanya'dan kamu bankalarına özellikle kriz dönemlerinde yaptığı parasal yardımı da borç olarak kamu istatistiklerine kaydetmesini istiyor. Bu da beraberinde Almanya'nın borç/GSYİH oranının daha da yükselmesini getirecek. Devlet yardımı yapılan veya garanti verilen bankaların riskinin de devlet tarafından paylaşılmış olduğuna dikkat çeken Eurostat bu durumda bu garanti ve yardımların da risk olarak kamu hesaplarına yansıtılmasını talep ediyor. Aslında bu, daha önce Almanya'nın bu yönde AB'ye verdiği taahhütün yerine getirilmesi çağrısından başka bir şey değil.
Özellikle Hypo Real Estate ve West LB gibi bankalar nedeniyle Almanya'nın riskinin artacağı tahmin ediliyor. Hypo Real Estate geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen stres testlerinden sınıfta kalan tek Alman bankası olmuştu.
ALMANLAR'IN BORÇ RASYOSU YÜZDE 90'A ÇIKABİLİR
Bu risklerin Almanya'nın brüt borç/GSYİH rasyosunu 10 puanlık artışla yüzde 90'lara yaklaştırabileceği tahmin ediliyor. Bu da İngiltere'nin çok tartışılan borç görünümüne yakın bir veri anlamına geliyor. Ki İngiltere, bu borç görünümü nedeniyle kredi derecelendirme kuruluşları tarafından uyarıldıktan sonra halk arasında infiale yol açan bir kemer sıkma paketi açıklamıştı.
HT EKONOMİ