Akşemsettin'in gözüyle Fatih sahnede

Akşemsettin'in gözüyle Fatih sahnede

Hocası Akşemsettin'in gözü ve anlatımıyla Fatih Sultan Mehmet'in yaşamı sahneye taşınıyor.

Besteci Taner Demiralp'in 'Fatih' adlı projesinde Müşfik Kenter, Sönmez Atasoy gibi tiyatro ustaları da var

İstanbul'u fethederek bir çağı kapatıp yenisini açan Fatih Sultan Mehmet'in yaşamı müzikale konu oldu. "Anadolu Ateşi"nin müziklerini de hazırlayan besteci Taner Demiralp'in "Fatih" adlı projesinde Müşfik Kenter, Sönmez Atasoy gibi tiyatro ustaları da rol alacak. Demiralp, 3 yıldır üzerinde çalıştığı projenin 2010 Avrupa Kültür Başkenti organizasyonunda sahnelenmesi için başvuruda bulunduklarını söyledi. Müzikli danslı gösteriyi 80 kişilik dansçı kadrosuyla gerçekleştirmeyi ve tüm dünya insanına izletmeyi planladıklarını aktaran Demiralp, projeyi müzikal dans tiyatrosu olarak iki perdeden oluşacağını söyledi. Fatih Sultan Mehmet'in yaşamı, tarihi olaylar, babası 2. Murat'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndaki önemli rolü, hepsi bir kronolojik sırayla müzikle, dansla, teatral bölümlerle izleyiciyle buluşacak.

FETİH CANLANACAK

Eser Akşemsettin'in gözüyle ve anlatımıyla tasvir edilecek. Demiralp, Ak Şemsettin'i de Müşfik Kenter'in canlandıracağını, sanatçının eser için ses kaydı yaptığını kaydetti. Fatih Sultan Mehmet'i ona tıpa tıp benzeyen genç sanatçı İlter Burak Kalay'ın, babası 2. Murat'ı da tiyatro sanatçısı Sönmez Atasoy'un sahneye getireceğini ifade eden Taner Demiralp, sahnede dansla teatral sunumun yanında dekorun arkasındaki ekranda da dekoru destekleyecek bir filmin gösterileceğini söyledi. Demiralp, İstanbul'un fetih sahnesinde ise seyircinin üstünden halatlarla sahneye dansçıların ineceğini fetih sahnesini seyircinin bire bir yaşayacağını kaydetti.

KİMMİŞİZ GÖRSÜNLER

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethi sonrasında orada yaşayan halka büyük hoşgörü gösterdiğini ve demokrasi anlayışıyla örnek olduğunu belirten Demiralp, "Bu proje şimdiye kadar hem Osmanlı dönemi, hem de Türk insanı ile ilgili dünyada yapılan kasıtlı propagandalara, bizi barbar ve haksız tanıtan zihniyete karşı aslında ne kadar hoşgörülü, anlayışlı olduğumuzu da gösterecek" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı